Β. Καραστάθης: Από το ρήγμα της Α. Ανατολίας ο σεισμός στην Τουρκία

Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία μίλησε στην ΕΡΤ o Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης

Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία μίλησε στην ΕΡΤ o Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, τονίζοντας ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό είναι αυτό της Ανατολικής Ανατολίας.

Από ότι φαίνεται, ο μεγάλος σεισμός διέγειρε ένα άλλο δευτερογενές ρήγμα της ίδιας ζώνης. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο. Πολλές φορές έχουμε δει μεγάλοι σεισμοί της τάξης αυτής να διεγείρουν περιφερειακά ρήγματα” τόνισε ο κ. Καραστάθης σημειώνοντας:

Αυτό το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό είναι το ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας. Αυτό είναι ένα ρήγμα τεράστιο, 500 χιλιόμετρα, πλαγίας ολίσθησης, το οποίο ουσιαστικά φιλοξενεί μια κίνηση της αραβικής πλάκας που ανεβαίνει προς το Βορρά, σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας και αυτή σπρώχνεται προς τα δυτικά ελαφρώς. Αυτό λοιπόν δημιουργεί κάποιες τάσεις τεράστιες εκεί και τους σεισμούς που έχουν παρατηρηθεί“.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο επηρεάζει την Ελλάδα απάντησε ότι είμαστε αρκετά μακριά. “Υπάρχει μια περιοχή που μπορεί να διεγείρει κάποιες ζώνες που είναι ώριμες. Μιλάμε για μικρότερες ακτίνες από το επίκεντρο. Δεν θεωρεί κανένας από όσους μίλησαν εξαιρετικά πιθανό να διεγερθεί κάποια περιοχή πολύ μακρύτερα από τις κοντινές χώρες Τουρκία και Συρία και σε μια ακτίνα που θεωρητικά μπορεί να περιλαμβάνει και την Κύπρο” δήλωσε και σημείωσε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Εξήγησε δε ότι είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί με έναν τρόπο το άλλο ρήγμα, της βόρειας Ανατολίας, που επηρεάζει την Ελλάδα. Ζήτησε μάλιστα να μη βλέπουμε τις γειτονικές χώρες και κυρίως της Μέσης Ανατολής που έχουν τόσο μεγάλες καταστροφές, τόσο μεγάλες βλάβες. “Αυτή η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από πολλούς σεισμολόγους διεθνώς σαν υψηλής επικινδυνότητας. Όταν λοιπόν αποφασίζει ένα κράτος να αφήσει τη δόμηση σε αυτές τις ζώνες, πρέπει με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσει ότι θα είναι ασφαλείς οι κοινωνίες που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές, άρα θα έπρεπε να βάλει κατάλληλες όρους δόμησης. Δεν είναι δικαιολογία ποτέ για μας ότι σεισμός ήταν μεγάλος. Αν περιμένεις σε κάποια περιοχή που έχει υψηλή σεισμική επικινδυνότητα, κάνεις αντίστοιχες κατασκευές. Εμείς το κάνουμε. Οι Έλληνες σεισμολόγοι και Έλληνες μηχανικοί το κάνουν αυτό και γι αυτό πιστεύω ότι δεν έχουμε θρηνήσει στην Ελλάδα τόσο μεγάλες καταστροφές, κυρίως τα τελευταία χρόνια” πρόσθεσε.

Ο κ. Καραστάθης δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία έδειξε πολύ ανέτοιμη και δεν έκανε σωστή εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος