Εμ. Βασιλάκης, καθ. Γεωλογίας: Εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτηρίων – Είναι ολική καταστροφή (video)

«Υπάρχουν κτήρια είκοσι ορόφων, σε μια περιοχή που γειτνιάζει με ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ρήγματα στον πλανήτη» δήλωσε ο κ. Βασιλάκης

«Εκτιμώ ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 30.000» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Εμμανουήλ Βασιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της ελληνικής αποστολής στην δοκιμαζόμενη από τους φονικούς σεισμούς Τουρκία. Μιλώντας για όλα όσα αντίκρυσε τις ημέρες παρουσίας του στις κατεστραμμένες περιοχές, ερευνώντας τα χαλάσματα και το τι προκάλεσε την ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, ο Έλληνας επίστήμονας έκανε λόγο για «εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτηρίων».

«Αυτό που είδαμε δεν έχει σχέση με ότι έχουμε δει μέχρι τώρα» τόνισε ο κ. Βασιλάκης που τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε ένα από τα σημεία της ανθρωπιστικής τραγωδίας και μελετά τι ακριβώς έφταιξε και τι μπορεί να γίνει για την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.

«Είμαστε ήδη δύο νύχτες εδώ. Αυτά που έχουμε δει δεν έχουν καμία σχέση με ό, τι έχουμε δει σε όλους τους υπόλοιπους σεισμούς που έχουμε πάει. Σε ότι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Μιλάμε για μία ολική καταστροφη» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό τους για τον απλό κόσμο που έχει συσπειρωθεί πάνω από τα ερείπια, αναζητώντας συγγενείς και φίλους.

«Είναι μες στο κρύο, μες στην ανέχεια. Είναι πολύ δύσκολο να σας περιγράψω. Αυτά τα πράγματα που βλέπουμε εδώ είναι απίστευτα και έχουμε δει μόνο ένα 5 με 6% της καταστροφής που έχει γίνει», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας το οδοιπορικό του κλιμακίου της ελληνικής αποστολής που απαρτίζεται από γεωλόγους και σεισμολόγους τόνισε ότι ξεκίνησαν από τα νότια της χώρας, την πρώην Αντιόχεια και σήμερα κατευθύνεται προς το Γκαζιαντέπ, όπου οι δρόμοι είναι κλειστοί.

Αντικρίζουμε την απόλυτη ισοπέδωση

«Τα μποτιλιαρίσματα είναι απίστευτα με ουρές δεκάδες χιλιομέτρων, γεμάτα με αυτοκίνητα τα οποία είτε πηγαίνουν κι έρχονται και κάθε 30 – 40 δευτερόλεπτα πρέπει να κάνεις δεξιά ή αριστερά για να περάσουν τα ασθενοφόρα με τις σειρήνες, γεμάτα με ασθενείς, φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν υλικό για βοήθεια προς τους άστεγους κλπ. Άλλα φορτηγά να κουβαλάνε μπουλντόζες και εκσκαφείς», περιέγραψε.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως απίστευτη ανέφερε ότι αναμένει και στον επόμενο προορισμό της αποστολής, το Γκαζιαντέπ, να συναντήσει την απόλυτη ισοπέδωση.

«Αυτό που μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση είναι η ψυχραιμία των ντόπιων. Δεν βλέπεις ανθρώπους να κλαίνε γοερά όπως συμβαίνει (συνήθως). Δεν βλέπεις ανθρώπους να φωνάζουν. Δεν βλέπεις ανθρώπους να τσακώνονται μεταξύ τους. Έλα εδώ έχω βγάλει τον άνθρωπό μου.. Ίσως κάποιοι κατάλαβαν ότι γλίτωσαν κάτι πάρα πολύ δύσκολο» εξιστόρησε.

Μιλώντας για τους συνεχείς μετασεισμούς ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δε βίωσε κάτι δύσκολο πλην των περιπτώσεων που όντας μέσα στο αυτοκίνητο, νιώθει κάποια τραντάγματα.

«Παραμένει επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχουν κάποια κτίρια που έχουν εκτεταμένες ζημιές στον σκελετό τους, τα οποία με το παραμικρό μπορούν να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι. Δεν βλέπουμε κανέναν μέσα στα σπίτια. Είναι όλοι έξω από τα σπίτια. Ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό θα είναι κίτρινα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κατεδάφιση» δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.

Εξαντλούνται οι πρώτες 72 ώρες για τους επιζόντες

Μιλώντας για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης τόνισε ότι «ό, τι είναι να γίνει είναι τις πρώτες 72 ώρες οι οποίες εξαντλούνται. Οτιδήποτε άλλο θα είναι πολύ ακραία περίπτωση, θα είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Περιμένουμε οι νεκροί να ανέβουν πάρα πάρα πολύ».

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, «ο αριθμός των νεκρών θα πλησιάσει, αν όχι θα ξεπεράσει τις 30.000. Όλα αυτά είναι εκτιμήσεις επιστημονικές και στατιστικές» σημείωσε ενώ θέλοντας να περιγράψει την έκταση του ρήγματος το οποίο ενεργοποιήθηκε διευκρίνισε ότι έχει έκταση 400 χλμ. «Αν το βάλετε σε γραμμή φτάνει από την Κεφαλονιά μέχρι την Αθήνα. Φανταστείτε να ενεργοποιούνταν ένα ρήγμα του οποίου η μια του άκρη είναι στην Κεφαλονιά και άλλη ακτή είναι στον Ευβοϊκό κόλπο» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης κάποιου σεισμικού ρήγματος και στη χώρα μας ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε ότι «την Ελλάδα την έχουμε μελετήσει πάρα πολύ καλά όλοι. Ο ΟΑΣΠ ξέρει ακριβώς πού υπάρχουν ρήγματα, τι περιμένει σε μεγέθυνση, ποια είναι η τρωτότητα που υπάρχει. Αυτά είναι γνωστά. Τώρα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική περίπτωση».

Υπήρχε νερό κάτω από τα κτήρια

Αναφερόμενος εκ νέου στην Τουρκία, αλλά και τη Συρία, που επίσης επλήγη, ο κ. Βασιλάκης επισήμανε ότι «σύμφωνα με τις μελέτες που θα έπρεπε να είχαν γίνει, τίποτα δεν πήγε σωστά». Ερωτηθείς για το τι συνέβαλε στο μέγεθος αυτής της καταστροφής αποκάλυψε ότι η παρουσία εδαφικού νερού συνετέλεσε στην κατάρρευση των κτηρίων.

«Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε νερό να έχει έρθει στην επιφάνεια από το υπέδαφος και αυτό έχει σαφέστατα δυσμενή επίπτωση σε οποιαδήποτε κατασκευή. Τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει φαίνεται ότι δεν ήταν καλά και είναι και σχεδιασμός των κτηρίων», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει κάποιες αστοχίες, οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στα υλικά, αλλά και στο σχεδιασμό.

«Υπάρχουν κτήρια δεκαπέντε και είκοσι ορόφων σε μια περιοχή που γειτνιάζει με ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ρήγματα στον πλανήτη. Δε νομίζω να υπήρχε περίπτωση στην Ελλάδα να επιτραπεί κάτι τέτοιο» κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.

Και όπως επισήμανε το κατασκευαστικό πρόβλημα που είχαν εντοπίσει πριν από 24 χρόνια στα Μέθανα, το ίδιο πρόβλημα είδε και στη σημερινή Τουρκία. «Είχαμε δει τεράστιους όγκους κτηρίων μέσα σε καλλιεργημένες περιοχές. Ουσιαστικά είχαμε αποθήκες ψυχών εργατών» είπε χαρακτηρίζοντας τον τρόπο ανοικοδόμησης το λιγότερο επιπόλαιο. «Οι πόλεις είναι με πολύ μεγάλο πληθυσμό και τα κτήρια αυτά είναι τεράστια, κατακόρυφα, στο πουθενά, με καμία σχέση με το περιβάλλον. Και προφανώς πληρώνουν τις επιπτώσεις σε αυτό» εκτίμησε ο ειδικός.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος