Δ. Τριανταφύλλου στο Πρώτο Πρόγραμμα: Η καταδίκη Καβάλα δρομολογεί εξελίξεις σε Ευρώπη και Τουρκία (audio)

Εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και διεθνείς αντιδράσεις στην Ευρώπη πυροδοτεί η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα από το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Τριανταφύλλου τόνισε ότι ήδη υπάρχουν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, κυρίως Ευρωβουλευτές και όχι μόνο, που ζητούν την αναστολή της ιδιότητας της Τουρκίας ως κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και πως έχει προηγηθεί και άλλη παράβαση της χώρας σε απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2019 που καλούσε την Τουρκία να ελευθερώσει τον Καβάλα και δεν το έκανε.
Και όλα αυτά σε μια συγκυρία που πρόσφατα το Συμβούλιο αντέδρασε στην περίπτωση της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να προσπαθεί να είναι ενωμένη απέναντι στη Ρωσία.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι επίσης το πώς λειτουργεί το κράτος δικαίου και η Δικαιοσύνη στην Τουρκία, με τον δημοκρατικό κόσμο, την Αμερική να έχει θέσει ιδεολογικά το ζήτημα για το τι κάνει η Τουρκία απέναντι στη Δύση, ως μελλοντικό ευρωπαϊκό κράτος, τι σημαίνει και τι θα κάνει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, πώς θα το χειριστεί η κυβέρνηση Ερντογάν, ενόψει και των εκλογών τον επόμενο χρόνο.

Πάντως παρά τη συμπεριφορά της, η τουρκική αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη μεσολαβητική προσπάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ρωσο-Ουκρανική κρίση.
Ούτε επιβάλλει κυρώσεις, ούτε κλείνει τον εναέριο χώρο της, καλεί τους Ρώσους ολιγάρχες, καταλαβαίνει ωστόσο παρά το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ προσπαθεί να έχει σχέση και με τη Ρωσία.
Η Συρία είναι το κλειδί.
Η Τουρκία πιέζει για έναν αγωγό στη Μεσόγειο. Δεν έχει όμως τα περιθώρια να επιβάλλει αυτά που θέλει. Υπάρχει η αναγνώριση πόσο σημαντική είναι, αλλά έχει λάβει το μήνυμα ότι υπάρχουν και άλλοι παίχτες που έχουν εκτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος