Δ. Τριανταφύλλου για τις δηλώσεις Ερντογάν: Ετοιμάζεται μια ευρύτερη προσπάθεια διαπραγμάτευσης στην Ανατολική Μεσόγειο (video)

Στη διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού επιμένει η Αθήνα όσο η Άγκυρα συνεχίζει να εμμένει στην προκλητική ρητορική. Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τουρκικό Πανεπιστημίο του Καντίρ Χας, μίλησε στην ΕΡΤ για τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Επισημαίνοντας ότι η επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας εξυπηρετεί δημοσκοπικά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να ανακάπτουν σιγά σιγά, ο κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στο νέο σόου του Τούρκου ηγέτη στα εγκαίνια του νέου αυτοκινήτου της Τουρκίας και στις ειρωνικές αναφορές στην Ελλάδα.

Υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

«Είναι μέρος της ρητορικής πια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Έλληνας διεθνολόγος, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις αυτές ως «σάλτσες». Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, πίσω από όλα αυτά υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας που απασχολεί τους πάντες.

«Μπορεί μερικοί να το λένε δημοσίως, άλλοι να μην το λένε τόσο πολύ, αλλά τα μηνύματα προς την Τουρκία είναι ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε ιδιαίτερα σε μια φάση που υπάρχει  ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που αφορά ακριβώς την αμφισβήτηση κυριαρχίας μιας άλλης χώρας και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο Ερντογάν χτίζει κάτι καινούργιο

Αναλύοντας την τακτική του Τούρκου προέδρου εξήγησε ότι «κοιτάει προς το μέλλον» επισημαίνοντας ότι αυτήν του στάση θέλει να δείξει στο εσωτερικό της χώρας ότι χτίζει κάτι καινούργιο.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπαίνουν όλα τα αφηγήματα για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας» τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου. «Δείχνει ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη ανεξάρτητη χώρα. Και μην ξεχνάμε ότι σε βάθος χρόνου θα ανακάμψει η οικονομία. Οι οικονομικές κρίσεις είναι παροδικές. Στόχος της είναι να γίνει μία από τις 10 μεγάλες οικονομίες του κόσμου» συμπλήρωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καντίρ Χας.

Αναφορικά με το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια ο κ. Τριανταφύλλου τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι το εξετάζει, αλλά είναι οι συνθήκες αυτές που αλλάζουν κάθε φορά και μεταθέτουν την εξαγγελία του.

Ποιες εξελίξεις αναμένουμε στην Ανατολική Μεσόγειο

«Από τη μία είναι το δικαίωμα της Ελλάδας να το κάνει, αλλά αν παρακολουθήσουμε λίγο τις εξελίξεις και το συνδέσουμε με τη συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, νομίζω ότι ετοιμάζεται ένα πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας διαπραγμάτευσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου», εκτίμησε ο διεθνολόγος.

Και όπως είπε, «πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά η Ελλάδα» επισημαίνονοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να κάνει προσεκτικές κινήσεις για να μην επιφέρει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος