Δ. Κιρμικίρογλου στο ΕΡΤNews για διαρροή e-mails: Συνεχής συνεργασία με την ανεξάρτητη Αρχή για να προχωρήσουμε σε προτεινόμενες δράσεις

«Είμαστε σε μια συνεχή συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό το πόρισμα, το οποίο ξεκαθαρίζει τη φημολογία και την κριτική που είχε ασκηθεί ότι συνδεόταν το ζήτημα αυτό με την επιστολική ψήφο», επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNew “Update” και τον Τάκη Σαράντη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρης Κιρμικίρογλου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τη διαρροή των emails, με το ποσό των 400.000 ευρώ ως πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα είπε, επ’ αυτού:

«Εχθές (27/5) βγήκε μια αναλυτική ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ουσιαστικά απαντάει στο θέμα αυτό λέγοντας ότι είμαστε σε μια συνεχή συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό το πόρισμα, το οποίο ξεκαθαρίζει τη φημολογία και την κριτική που είχε ασκηθεί ότι συνδεόταν το ζήτημα αυτό με την επιστολική ψήφο και με τις διαδικασίες αυτές.

Αφορά συγκεκριμένα τις εκλογές του 2023 κατά την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης και συνεχώς βρισκόμαστε σε συνεργασία με την ανεξάρτητη Αρχή, έτσι ώστε περαιτέρω να προχωρήσουμε και στις δράσεις που προτείνονται από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, τοποθετήθηκε επί των παρακάτω.

Θεσμός Συμβούλου Ακεραιότητας

«Είναι ένας νέος θεσμός, πραγματικά αρκετά πρωτοποριακός, διότι αφορά την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο, αλλά και περιπτώσεις απάτης ή ενδεχόμενης διαφθοράς που μπορεί να υποπέσει ένας υπάλληλος σε μια υπηρεσία. Αφορά και σε σεξουαλική παρενόχληση και εργασιακό bullying κατά τη διάρκεια της εργασίας (…)

Αυτός ο θεσμός, αυτοί οι σύμβουλοι, έρχονται να τοποθετηθούν στα υπουργεία και να επιλαμβάνονται αυτών των ζητημάτων, όντας ουσιαστικά οι αξιόπιστοι δίαυλοι μεταξύ της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας. Πολύ συχνά οι υπάλληλοι που υπόκεινται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές ή παρενοχλήσεις ή άλλου είδους ζητήματα δεν έχουν τη δυνατότητα ή τελοσπάντων ντρέπονται ορισμένες φορές ή διστάζουν να καταγγείλουν αυτή τη συμπεριφορά. Η προκήρυξη είναι στον αέρα. Μέχρι αρχές Ιουνίου ακριβώς.

Εκτιμούμε ότι θα έρθει αυτός ο θεσμός και θα εμπεδώσει ένα αίσθημα όπως θέλουμε όλοι μας σε μια δημόσια διοίκηση, η οποία κοιτάζει και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον φιλικό σε όλους τους εργαζόμενους».

Νέο Bonus Παραγωγικότητας στο Δημόσιο Τομέα

«Η μία λέξη που για μένα είναι “κλειδί” είναι η παρακίνηση. Δηλαδή αυτό που έχουμε διαπιστώσει όλοι μας, και γνωρίζουμε και εμπειρογνώμονες έχουν αναλύσει. Λείπει ένας μηχανισμός παρακίνησης και επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων.

(…) Έρχεται αυτός ο μηχανισμός να δώσει τη δυνατότητα να ανταμείψει ανθρώπους που ουσιαστικά υπηρετούν στόχους και τους πετυχαίνουν και με αυτόν τον τρόπο να έχουμε μια άλλη κουλτούρα στη δημόσια διοίκηση όπου πραγματικά επιβραβεύονται. Ο μηχανισμός έχει διαμορφωθεί μέσα από τον προϊστάμενο. Ο προϊστάμενος αποφασίζει.

Δεν υπάρχει καμία πολιτική εμπλοκή, δεν υπάρχει οριζόντια λογική. Παίρνουμε όλοι το ίδιο. Οι προϊστάμενοι με βάση την αποδοτικότητα των υπαλλήλων τους θα μοιράζουν ουσιαστικά αυτό το μπόνους στους υφισταμένους τους (…) Θέλουμε να επιβραβεύσουμε και όχι μόνο με υλικό τρόπο. Δηλαδή θα προβλέπουμε και τη δυνατότητα και με μη χρηματικά μπόνους».

Αξιολόγηση Υπηρεσιών από τους Πολίτες

«Εργαζόμαστε όλοι συλλογικά προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο. Αυτό το νέο πλαίσιο της κουλτούρας έχει σε αυτά ως βασικό πυλώνα και την αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους πολίτες.

Μέχρι σήμερα ένας πολίτης πηγαίνει σε μια εφορία, πηγαίνει σε έναν οργανισμό, λαμβάνει μια υπηρεσία, δεν μπορεί να την αξιολογήσει. Θα δώσουμε τη δυνατότητα, πρακτικά ένας πολίτης ο οποίος πηγαίνει σε μία υπηρεσία και εξυπηρετείται, να μπορεί να αξιολογήσει την υπηρεσία που έχει λάβει στα πρότυπα και του ιδιωτικού τομέα. Είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία.

Και νομίζω ότι κι εμείς πλέον εδώ μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα ως πολίτες κυρίως να αξιολογούμε τις υπηρεσίες που λαμβάνουμε».

Διοικήσεις Νομικών Προσώπων

«Πρόκειται για μια νέα διαδικασία, η οποία ακριβώς έρχεται να δώσει αξιοκρατικά κριτήρια στην τοποθέτηση διοικητών ή διευθυνόντων συμβούλων σε νομικά πρόσωπα, όπως νοσοκομεία, υγειονομικές περιφέρειες, αλλά και μεγάλα νομικά πρόσωπα, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Να μπαίνουν δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν και τα τυπικά προσόντα, αλλά και να δίνουν και ένα τεστ δεξιοτήτων όπου θα αποτυπώνονται ότι έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες να κατέχουν αυτές τις θέσεις.

Είναι σε νευραλγικούς τομείς. Καταλαβαίνετε ότι δεν είθισται μια κυβέρνηση να δίνει τη δυνατότητα με αξιοκρατικό τρόπο.

Μέχρι πρότινος βλέπαμε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα και με κομματικό τρόπο να τοποθετούνται σε θέσεις οργανισμών.

Πλέον μπαίνει ένα νέο πλαίσιο και ήδη αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο αξιολόγησης, ουσιαστικά, των αποτελεσμάτων του τεστ δεξιοτήτων που έγινε έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη διαδικασία τοποθέτησης διοικητών στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα νοσοκομεία.

Από εκεί ξεκινούμε γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι ο τομέας υγείας θεωρείται πιο πολύπαθος στο κράτος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος