Χ. Δούκας: Αναγκαία πανευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση με ενιαίο ταμείο χρηματοδότησης

Ως σημαντικό πρόβλημα ανέδειξε τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω του χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο Χάρης Δούκας Αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής πολιτικής, μιλώντας στην ΕΡΤ,  καθώς διαμορφώνεται η τελική τιμή στην ενέργεια, από την ακριβότερη μονάδα που μπαίνει στο σύστημα και αυτή του φυσικού αερίου – που είναι υψηλή –  συμπαρασύρει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναγκαία θεώρησε μια πανευρωπαϊκή λύση ενόψει του χειμώνα, καθώς και την θέσπιση ενός ενιαίου ταμείου χρηματοδότησης για δράσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης στις χώρες της Ε.Ε.

Μονόδρομο θεωρεί την υιοθέτηση μιας από τις δύο λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Αυτή της θέσπισης πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ή εκείνη της υιοθέτησης της “ιβηρικής εξαίρεσης” που πέτυχαν ο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, να επεκταθεί σε όλες τις άλλες χώρες ως φόρμουλα για τον περιορισμό των τιμών.

“Εκκρεμεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στο ενεργειακό” υπογράμμισε. “Ο τρόπος που διαμορφώνονται οι τιμές στην Ευρώπη, μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας . Η τελική τιμή διαμορφώνεται από την ακριβότερη μονάδα που μπαίνει στο σύστημα, που είναι πάντα μια μονάδα φυσικού αερίου. Εάν είναι πολύ υψηλή η τιμή του φυσικού αερίου συμπαρασύρει και αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας και να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή διαμόρφωσης του ηλεκτρισμού.

Όπως υποστήριξε “υπήρξε μια αμηχανία στην Ε.Ε για έγκαιρη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είτε γιατί θεώρησε ότι θα τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία είτε γιατί δεν κατάλαβε τον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν” .

“Εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορεί να μπει ο χειμώνας χωρίς μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία για την ενέργεια, η οποία πρέπει να έχει και ένα ταμείο χρηματοδότησης” υπογράμμισε.

“Πρέπει να χρηματοδοτηθούν τέτοιες δράσεις π.χ φωτισμός και αλλαγή λαμπτήρων στους δήμους με λαμπτήρες LED, που δημιουργούν σημαντική εξοικονόμησης.

Σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης ο οποίος σε ό,τι αφορά στο δήμο του, σημείωσε πως η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος απειλεί με λουκέτο το δημοτικό κολυμβητήριο.

“Μας έχει αιφνιδιάσει η ενεργειακή κρίση σε χώρους όπως οι αθλητικές εγκατατάσεις αλλά και τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο. Σπεύσαμε τα προηγούμενα χρόνια – όταν το φυσικό αέριο ήταν φθηνό – να συνδέσουμε τα σχολεία και τα αθλητικά κέντρα” σημείωσε.

Ταυτόχρονα ανέφερε πως το 2020 προχώρησαν σε μία γεναία αναβάθμιση του φωτισμού της πόλης για εξοικονόμηση ενέργειας, όταν “8.000 λαμπτήρες αντικαταστάθηκαν από LED με έξυπνη πλατφόρμα, με 70% εξοικονόμηση στην κατανάλωση, με αποτίμηση δεκάδων χιλιάδψν ευρώ στους λογαριασμούς”

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος