Αθ. Τσάκρης: Oι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από τον κορονοϊό αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξουμε Long Covid

Για τη σημασία του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού και της γρίπης μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης λέγοντας ότι «ήδη υπάρχει αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία» λόγω της επικράτησης της νέας υποπαραλλαγής του ιού SARS CoV-2

Μιλώντας για την μεταδότικότητα της νέας παραλλαγής ο κ. Τσάκρης τόνισε ότι είναι πολύ πιο μολυσματική, γεγονός που αυξάνει πάρα πολύ τον επιπολασμό της νόσου στην κοινότητα με αποτέλεσμα «όταν έχουμε τόσα πολλά περιστατικά στην κοινότητα, είναι λογικό να έχουμε κι έναν μεγάλο αριθμό σοβαρών περιστατικών».

Υπενθυμίζοντας ότι κάθε εβδομάδα στη χώρα μας χάνουμε 60 συνανθρώπους μας από τις επιπλοκές της νόσου τόνισε ότι «θα πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να μην ξεχνάμε ότι οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από τον κορονοϊό αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξουμε Long Covid.

Mιλώντας για τη σιωπηλή αυτή νόσο δήλωσε ότι είναι «ένα πολύ οργανικό σύνδρομο που ταλαιπωρεί 36 εκατομμύρια Ευρωπαίους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη».

Αναγκαία η έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων

Σχολιάζοντας την πίεση που παρατηρείται στα νοσοκομεία ο κ. Τσάκρης δήλωσε ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που έρχονται που ζητάνε νοσηλεία στα νοσοκομεία. «Περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωση και ο επιπολασμός της νόσου στην κοινότητα, τόσο θα είναι και μεγαλύτερη η πίεση του συστήματος υγείας» είπε και προσθέτοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Αθ. Τσάκρης: Oι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από τον κορονοϊό αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξουμε Long Covid

Όπως είπε στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων οφείλεται και στο γεγονός ότι «τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είχε εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορους ιούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε ιδιαίτερα έξαρση».

Μιλώντας δε για το εκρηκτικό μείγμα ιών που ταλαιπωρούν παιδιά και μεγάλους αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του αντιγριπικού εμβολίου προκειμένου, όπως είπε, να αποφύγει κανείς τη πιθανότητα επιπλοκών αν νοσήσει από δύο ή παραπάνω ιούς.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος