Αθ. Τσακρής, καθ. Μικροβιολογίας: Ο κορονοϊός συνεχώς εξελίσσεται – Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά της γρίπης (video)

Array

Για τις παραλλαγές και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που εδώ και τρία χρόνια επηρεάζει τις ζωές μας μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, με αφορμή τις συστάσεις τις ΕΕ για PCR τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Είναι μια προσπάθεια τουλάχιστον να μπορέσουμε γρήγορα να εντοπίσουμε κάποια νέα στελέχη τα οποία πιθανόν θα εισέλθουν από την Κίνα. Στη φάση που βρισκόμαστε, νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για την Κίνα, όχι για τον υπόλοιπο πλανήτη» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Τσακρής.

Μιλώντας για τη μεγάλη διασπορά του ιού, που οφείλεται στα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους της Κίνας, και στην επιστροφή στην κανονικότητα, ο επιστήμονας εξήγησε ότι έχουμε περάσει σε ένα τελείως άλλο άκρο.

Και όπως είπε, «η μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού βοηθάει και στις μεταλλαγές του ιού αλλά και στους συνδυασμούς διαφορετικών στελεχών, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νέο μείγμα στελεχών που πιθανόν κάποιο από αυτά να εισέλθουν και στην Ευρώπη».

Στην Κίνα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων

Για το θέμα μίλησε επίσης στην ΕΡΤ ο μεταφραστής και κάτοικος Πεκίνου, Χρήστος Πετρόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι έχει κολλήσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

«Το μεγάλο ζητούμενο στην Κίνα είναι ότι στην τρίτη ηλικία είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού. Εκεί είναι το πρόβλημα παρά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Κίνας» συμπλήρωσε ο κ. Τσακρής.

Ο κ. Πετρόπουλος σχολιάζοντας τα μέτρα που λαμβάνει η κινεζική ηγεσία τόνισε ότι υπάρχει πιο πολύς φόβος για τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα παρά για την ίδια την ασθένεια».

«Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται. Δεν είναι μόνο ότι μεταφέρεται κάποιο στέλεχος από μια χώρα σε άλλη χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Τσακρής ο οποίος αναφέρθηκε και στις εποχικές ιώσεις που ταλαιπωρούν πλήθος κόσμου λέγοντας ότι «ο τουρισμός συνέβαλε στην εξάπλωση των ιώσεων». Μιλώντας για την γρίπη επισήμανε ότι η κορύφωση του κύματος ήρθε νωρίτερα του αναμενόμενου.

Δεν παρέλειψε τέλος να πει ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι απαραίτητος ενώ αυτοί που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι που είναι περισσότερο ευάλωτοι σε λοιμώξεις.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος