Ραγδαία μεταδοτικότητα από τη νέα μετάλλαξη της Όμικρον – Πλήττει Κίνα και ΗΠΑ

Array

Η νέα μετάλλαξη της Όμικρον, έχει κάνει την εμφάνιση της στην Κίνα. Το όνομά της είναι XBB.1.5, ενώ είναι υπεύθυνη για το 40,5 % των κρουσμάτων στην χώρα της Κίνας, στα τέλη του 2022. Κρούσματα έχουν παρατηρηθεί και στις ΗΠΑ καθώς και στη Γαλλία.

Μετάλλαξη της Όμικρον

Είναι η καινούρια προσθήκη στην πλέον μεγάλη «οικογένεια» της μετάλλαξης Όμικρον. Είναι παράγωγο του ΧΒΒ, το οποίο είναι συνδυασμός των ήδη υπαρχουσών μεταλλάξεων.

“Όταν ένα άτομο μολύνεται με δύο μεταλλάξεις ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή γενετικού υλικού από μια μετάλλαξη στην άλλη παράγοντας με αυτόν τον τρόπο νέους ιούς. Αυτοί οι νέοι μεταλλαγμένοι ιοί είναι μείγματα των «γονικών μεταλλάξεων». Συνδυάζοντας χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν προηγουμένως μαζί σε έναν ιό, αυτός ο ανασυνδυασμός μπορεί να δώσει μια ώθηση στην δημιουργία μιας καινούριας μετάλλαξης», δήλωσε η Florence Debarre, ερευνήτρια βιολογίας του CRNS, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

Η ΧΒΒ.1.5 στις ΗΠΑ

Η ραγδαία μετάδοση της ΧΒΒ.1.5 έχει αγχώσει τους επιστήμονες των ΗΠΑ, με μάλιστα έναν από αυτούς να την αποκαλεί «Κράκεν» λόγω των συνεχών αυξημένων κρουσμάτων. Ένα παρατσούκλι που δεν αρέσει στους άλλους επιστήμονες, λόγω του ότι είναι αναίτια τρομακτικό. Λόγω των κρουσμάτων επίσης ένας άλλος επιστήμονας θέλει να ονομάσει την ΧΒΒ.1.5 ως «αμερικανική παραλλαγή» κάτι όμως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θα επιτρέψει, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση του ιού με μία συγκεκριμένη χώρα.

Μεταδοτικότητα

Είναι μία μετάλλαξη άκρως μεταδοτική, όπως ήταν και οι προηγούμενες ΧΒΒ, η ΧΒΒ και η ΧΒΒ.1. Όμως η ΧΒΒ.1.5 εικάζεται πως είναι ακόμα πιο μεταδοτική λόγω ενός εκ των χαρακτηριστικών της.

Η XBB.1.5 είναι πιο αποτελεσματική στη σύνδεση με τον υποδοχέα ACE2 στα ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία λειτουργούν ως πύλη για τον ιό.

Όμως ακόμα δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η ΧΒΒ.1.5 είναι πιο μεταδοτική από τις άλλες μεταλλάξεις της Όμικρον, ενώ ακόμα οι επιστήμονες περιμένουν να έχουν περισσότερα δεδομένα ώστε να έχουν μια πλήρης εικόνα της ΧΒΒ.1.5.

Η ΧΒΒ.1.5 στην Γαλλία

Ήδη υπάρχουν λιγοστά κρούσματα της νέας μετάλλαξης στην Γαλλία, με τους επιστήμονες να εικάζουν πως θα υπάρξουν περισσότερα με τον τελειωμό των εορτών, λόγω των πολλών οικογενειών οι οποίες πέρασαν μαζί τις χριστουγεννιάτικες μέρες.

«Αν η Γαλλία αντιμετωπίσει ότι αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ τώρα δεν θα μου φανεί καθόλου περίεργο», δηλώνει η Florence Daberre.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος