Κορονοϊός: Τείχος υγειονομικής προστασίας υψώνουν πολλές περιοχές του πλανήτη

Array

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάχθηκε πολύ γρήγορα με τη διεθνή κοινότητα στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης μεταλλάξεων του κορονοϊού από ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, δεδομένου ότι τα κρούσματα έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, τα ταξίδια από και προς την Κίνα θα μπορούσαν να αυξηθούν αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή, παύει την υποχρεωτική καραντίνα για όσους φτάνουν εκεί, καταργώντας έτσι και το τελευταίο απομεινάρι της λεγόμενης στρατηγικής του «μηδενικού Covid».

Παρά την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ότι “οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική απάντηση των πολιτών της ΕΕ/ΕΟΧ” και πως “οι πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσίας και εμβολιασμού”, εχθές στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Πολιτικής Κρίσης (IPCR) τα κράτη μέλη της ΕΕ, παρουσία των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν, συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση.

Τα μέτρα που συστήνονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ

Η Σουηδική Προεδρία ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη:

  • Συμφωνούν να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα ή αναπνευστήρες FFP2/N95/KN95,
  • Συμφωνούν να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή προορίζονται για την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας,
    ενθαρρύνονται θερμά να εισαγάγουν, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.
  • Ακόμη, συμφωνήθηκε να διεξάγονται τυχαίοι έλεγχοι επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, δοκιμές των λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα και συνέχιση της προώθησης της κοινής χρήσης εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
  • Η κατάσταση θα επανεξεταστεί έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση των συνιστώμενων μέτρων.
Κορονοϊός: Τείχος υγειονομικής προστασίας υψώνουν πολλές περιοχές του πλανήτη
AP Photo/Andy Wong

Τείχος υγειονομικής προστασίας υψώνουν πολλές περιοχές του πλανήτη

Αλλά, η ΕΕ και ο ΕΟΧ δεν είναι οι μόνες περιοχές του πλανήτη που υψώνουν τοίχος υγειονομικής προστασίας, ειδικά έναντι των ταξιδιωτών από την Κίνα.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες καθώς και το νησί της Ταϊβάν αποφάσισαν να επιβάλουν νέα μέτρα κατά του Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα, μετά την απόφασή της να χαλαρώσει την αυστηρή πολιτική της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν στην είσοδο της επικράτειας ένα αρνητικό τεστ Covid των τελετυταίων 48 ώρες πριν την αναχώρηση από την Κίνα ή ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο επιβάτης έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό τις προηγούμενες 90 ημέρες.

Η Αυστραλία απαιτείται επίσης αρνητικό τεστ PCR, επικαλούμενη “ελλιπή πληροφόρηση” από το Πεκίνο. Το τεστ απαιτείται για όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, το Κατάρ και η Γκάνα.

Η Ιαπωνία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που θέσπισε νέους κανόνες για επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα, οι οποίοι τώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη. Τα άτομα που θα είναι θετικά θα τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες σε καθορισμένες εγκαταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα το Τόκιο περιορίζει τις πτήσεις από την Κίνα.

Το νησί της Ταϊβάν, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του, έχει επίσης επιβάλει υποχρεωτικό έλεγχο, με τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα να πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο σάλιου κατά την άφιξή τους.

Η Νότια Κορέα ζητά αρνητικό τεστ Covid πριν και μετά την άφιξη.

Η Ινδία απαιτεί αρνητικό τεστ σε διάστημα λιγότερο από 72 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Τέλος, το Μαρόκο έχει υιοθετήσει το πιο αυστηρό μέτρο: απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, «ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Με αυτά τα δεδομένα, πολλές αεροπορικές εταιρίες σχεδιάζουν ήδη τη μείωση των συνδέσεών τους με την Κίνα. Κάτι που αν συμβεί σε μεγάλη έκταση θα προκαλέσει, πέρα από αντιδράσεις του Πεκίνου, σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα του διεθνούς εμπορίου. Και φυσικά την ενίσχυση των πολιτικών αυτάρκειας, ειδικά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Σχετικά Άρθρα: ΕΕ: Σύσταση για αρνητικό τεστ εντός 48ωρου πριν την αναχώρηση από την Κίνα

Εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ για Κίνα και στην Ελλάδα – Τεστ 48 ωρών και μάσκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος