Α. Μαλλιάς στην ΕΡΤ για επίσκεψη Μπλίνκεν: Προς το συμφέρον της Ελλάδας οι ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία

«Οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ έχουν ξεφύγει από το τρίγωνο, από την τοπολογία των σχέσεων Άγκυρας – Ουάσιγκτον – Αθηνών», παρατήρησε ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», αναφορικά με το τι αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στις δύο χώρες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αναμφίβολα σημαντική την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος -όπως είπε- έχει βαθιά γνώση των ζητημάτων και της περιοχής που αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενώ πρόσθεσε:

«Πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών επί προέδρου Μπάϊντεν, είχε διατελέσει πάνω από είκοσι χρόνια ως ο βασικότερος στενός συνεργάτης του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν, κατά την οκταετία Ομπάμα – Μπάιντεν, και σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας.

Μετείχε όλων των απόρρητων και κρίσιμων συσκέψεων υπό τον πρόεδρο Ομπάμα για τα θέματα εθνικής ασφάλειας και ως επαγγελματικό στέλεχος της Γερουσίας δίπλα στον γερουσιαστή Μπάιντεν τα τελευταία 20 χρόνια. Άρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα.

Το περιβάλλον έχει κάπως μεταβληθεί μετά από την ανείπωτη καταστροφή στην Τουρκία με τους σεισμούς. Θυμίζω ότι προ εικοσαήμερο περίπου στην Τουρκία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούσαν τον Αμερικανό πρέσβη και τους διαδοχικούς Αμερικανούς πρέσβεις ότι έκαναν ή ότι ετοιμάζουν πραξικοπήματα.

Αυτό βεβαίως αντανακλά και στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Πρόεδρο. Τη στιγμή αυτή έχουμε μια άλλη μεταβολή δεδομένων: Επί δεκαετίες εμείς θεωρούσαμε ότι η ισορροπία μεταξύ των ΗΠΑ, Τουρκίας και Ελλάδος έκλινε υπέρ της Τουρκίας. Μελετώντας συνέχεια τις επίσημες δηλώσεις ακόμα και του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα προχθές, βλέπουμε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας σήμερα είναι να πείσει την αμερικανική πλευρά ότι πρέπει να αποκαταστήσει την ισορροπία που κατά τους Τούρκους έχει κλονιστεί, υπέρ της Ελλάδος. Αυτό καλό είναι να το κρατήσουμε, διότι δεν ήταν πάντα αυτονόητο».

Ο κ. Μαλλιάς αναφέρθηκε και στον «πολύ σημαντικό 4ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών», διότι, όπως είπε: «Συνοδεύεται κατά κανόνα από ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο έχει πολύ προχωρημένες διατυπώσεις».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας:

«Θυμίζω ότι στο ανακοινωθέν αυτό, το οποίο ακολούθησε τον προηγούμενο γύρο στην Ουάσιγκτον, υπήρχε μία σαφέστατη διατύπωση – επανάληψη της λεγόμενης αμοιβαίας ρήτρας αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ξεπερνούσε το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ.

Αυτή η ρήτρα έχει προκαλέσει την πολύ ισχυρή αντίδραση της Τουρκίας. Τέτοιες ρήτρες έχουμε στις συμφωνίες με τη Γαλλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Άρα θα αναμένουμε να δούμε επίσης το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος, στο οποίο εκτιμώ ότι θα δημοσιοποιηθεί μετά τη λήξη της συνάντησης.

Μέχρι προ 15 ημερών, δηλαδή μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου, δεν ήταν βέβαιο ότι ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεπτόταν και την Τουρκία. Όπως θυμόμαστε όλοι, είχε ανακοινωθεί μόνο επισήμως η επίσκεψη στην Ελλάδα. Οι σεισμοί μεσολάβησαν. Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος -θέλω να ελπίζω ότι δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό- και αναμφίβολα και των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρχουν ήρεμα ύδατα από πλευράς Τουρκίας. Οι νουθεσίες, οι συμβουλές, δεν είναι προς την Ελλάδα, ήταν προς την Τουρκία. (…)

Από τα F-35 η Τουρκία έχει αποκλειστεί οριστικά και τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων, οι οποίες επεβλήθησαν επί προέδρου Ομπάμα – υπουργού Εξωτερικών Πομπέο. Συνεχίστηκαν και υπάρχει πάντοτε η απειλή ότι αν συνεχίσει την πίεση αυτή η Τουρκία, θα αυξηθούν οι κυρώσεις.

Δεύτερον, στον τομέα των εξοπλισμών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και αγορά νέων, η επίσημη θέση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι, εάν, ακόμα και στην περίπτωση που η θέση των Αμερικανών των Ελλήνων Πολιτειών είναι υπέρ της συμφωνίας εκσυγχρονισμού των F-16, θα πρέπει πριν να γίνει σεβαστή και η άποψη του Κογκρέσου».

«Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι τα αεροσκάφη της θα υπολείπονται των ελληνικών κατά μία 20ετία»

Ο κ. Μαλλιάς σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει πάρα πολύ καλά αντιληφθεί -κυρίως ο πρόεδρος Ερντογάν ή οι περί αυτόν- ότι ακόμα και στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση, η ποιότητα των αεροσκαφών που θα διαθέτει, θα υπολείπεται τουλάχιστον για μια εικοσαετία της αντίστοιχης ποιότητας των αεροσκαφών που διαθέτει η Ελληνική Αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων των Vipers». Πρόσθεσε δε, σχετικά:

«Αυτά που θέλει να κάνει η Τουρκία εμείς τα έχουμε ήδη κάνει, ή είμαστε στη διαδικασία. Τα F-35 αλλάζουν τελείως το σκηνικό. Και η Ελλάδα έχει ανάγκη ενός πολιτικού χρόνου ήρεμων υδάτων. Δεν ήταν η Ελλάδα η οποία σταμάτησε τις συνομιλίες.

Η Τουρκία απέκλεισε κάθε επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον υπουργό Εξωτερικών. Αυτά ήταν θέσεις δημόσιες της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα πρέπει να ξαναδεί αν είναι σοφό, και αν είναι μία πολύ συνετή πράξη, να προκαλεί την Ελλάδα με δύο μέσα, τα οποία φέρουν τις ονομασίες καταστρεπτικών φυσικών φαινομένων, τον τυφώνα και το Σισμίκ, το ερευνητικό πλοίο. Νομίζω ότι καλό είναι, τουλάχιστον, να αλλάξει ονομασίες.

Όπως αποδεικνύεται -από όσα έχουν διαρρεύσει και από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί και από αμερικανικής πλευράς- οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ξεφύγει από το τρίγωνο, από την τοπολογία των σχέσεων Άγκυρας – Ουάσιγκτον – Αθηνών».

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο πρέσβης επί τιμή επισήμανε:

«Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες τη στιγμή αυτή έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες. Οι σχέσεις μας δεν είναι σχέσεις που αφορούν έναν κατάλογο κοινών εχθρών. Στηρίζονται σε ένα κατάλογο κοινών αξιών και κοινών συμφερόντων.

Ξέρω ότι είναι αιρετικό αυτό που θα πω: Ανεξαρτήτως της θέσης που μπορούσαν να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι δυνατόν κανείς να ανέμενε από την Ελλάδα, να μην είναι η πρώτη που θα καταδικάσει κάποιον ο οποίος κάνει παράνομη εισβολή, ο οποίος μετέρχεται του πολέμου και της βαρβαρότητάς του για να επιτύχει τους στόχους του, και να εφαρμόσει το δόγμα του ζωτικού χώρου. Και, τρίτον, να ανατρέψει την ισορροπία την οποία προσφέρει μόνο ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα, συνεπώς, δικαίως βρίσκεται με την πλευρά του ανθρώπου και των αξιών του».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος