Ν. Δένδιας – Α. Μπλίνκεν: Η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει αυτή την ώρα ο Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας στην αρχή της συνάντησης η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. «Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο».

«Ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος που ξεκινά τώρα αποτελεί την τελική φάση μιας συνεργασίας των ειδικών μας που διαρκεί εδώ και καιρό. Θα συζητήσουμε για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς νόμου και την αντι τρομοκρατία, ανθρωπιστικές προκλήσεις, περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις των λαών. Θα κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο, ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά ζητήματα. Αυτές οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας, δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την ευρύτερη περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Αυτές οι συζητήσεις γίνονται εδώ και δεκαετίες, αλλά υπάρχουν όμως πολλά νέα γεγονότα που έχουν συμβεί από την τελευταία μας συνάντηση» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ειδική αναφορά έκανε στην Αλεξανδρούπολη, αναφέροντας πως η συμπερίληψή της στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο. Παράλληλα, διατύπωσε τη βούληση της Ελλάδας να επιταχυνθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και τόνισε ότι αυτός ο διάλογος σίγουρα αντικατοπτρίζει τη συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες για πάνω από 20 χρόνια. Όπως είπε μεταξύ άλλων: «έχουμε εκπροσώπους εδώ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το τμήμα του εμπορίου, εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας. Οι σημερινές λοιπόν συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που αφήσαμε τον 3ο Στρατηγικό Διάλογο,το 2021. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τότε. Έχουμε βελτιώσει τις σχέσεις άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Επιτρέπουμε στους στρατιώτες μας πλέον να κάνουν μαζί ασκήσεις σε διαφορετικές χώρες. Η χώρα έχει γίνει ένας κόμβος ουσιαστικά στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Έχουν γίνει επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στην περιοχή της Σούδας.

Επίσης, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τη δράση του ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, η Ελλάδα βοήθησε πάρα πολύ και πάρα πολύ γρήγορα κιόλας στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής που έγινε στην Τουρκία. Από εκεί ήρθα κιόλας… αμέσως στείλατε ανθρώπους για να βοηθήσουν κι εσείς νομίζω ότι ήσασταν ο πρώτος ΥΠΕΞ που ταξίδεψε κι επισκέφθηκε την Τουρκία έξι μέρες μετά κι εγώ πήρα το ίδιος ακριβώς δρομολόγιο με το ίδιο ελικόπτερο που πήρατε κι εσείς για να φτάσω. Όπως είδε κι εσύ αυτή την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το τι συνέβη. Θυμάμαι Νίκο πως υποσχέθηκες ότι η Ελλάδα σίγουρα θα βοηθήσει την Τουρκία, πως θα αυξηθεί η διμερής συνεργασία λέγοντας όπως είπες κι εσύ συγκεκριμένα “δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό καταστροφικό για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας”. Είναι μία σημαντική στιγμή σε ένα σημαντικό μέρος του κόσμου».

«Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ήταν πραγματικά μοντέλο για την περιοχή»

Ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε: «θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και για άλλες περιφερειακές προτεραιότητες, όπως την καθαρή ενέργεια για παράδειγμα. Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ήταν πραγματικά μοντέλο για την περιοχή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια πλέον παράγουν σχεδόν το 50% των ενεργειών που χρειάζεται η Ελλάδα και έχετε δείξει μία εξαιρετική πρόοδο. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και η ασφάλεια, η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, μειώνεται η εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και η Ελλάδα ανοίγεται στην ενεργειακή αγορά. Για παράδειγμα, η Βουλγαρία εξαρτιόταν κατά 90% από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τώρα πλέον με τους δικούς σας αγωγούς φυσικού αερίου μπορεί να εισάγει σχεδόν το 100% από τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.

«Η φιλία μας είναι μια σχέση η οποία εξελίσσεται συνεχώς»

Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί ζουν στην Ελλάδα ή επισκέπτονται την Ελλάδα μαζί με τον δικό μας κιόλας πρόεδρο, ο οποίος χαριτολογώντας ονομάζει τον εαυτό του Μπαϊντενόπουλο. Είναι δύο χώρες οι οποίες έχουν στενή σχέση. Ακούνε τις μουσικές τους, βλέπουν τις ίδιες ταινίες, τρώνε το ίδιο φαγητό και θέλουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας ανάμεσα στα πανεπιστήμια για να μπορούν να γίνονται ανταλλαγές φοιτητών. Τριάντα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν έρθει στην Ελλάδα για να κάνουν συνεργασίες με τα εγχώρια πανεπιστήμια και θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των φοιτητών σε 100 χιλιάδες φέτος, οι οποίοι θα μπορέσουν να κάνουν ανταλλαγές σπουδών. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ θελκτικός προορισμός για ανταλλαγές πολιτισμού. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περιγράψουμε έτσι την Ελλάδα αλλά και τη χώρα μας επίσης, γιατί και εμείς αγαπάμε τον πολιτισμό. Η φιλία μας είναι μια σχέση η οποία εξελίσσεται συνεχώς και μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον και για τους δυο μας. Οπότε είμαι σίγουρος πως ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προχωρήσει αυτές τις προσπάθειες ακόμα παραπέρα και θα κάνει την περιοχή καλύτερη για όλο τον κόσμο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Αυτό είναι προς όφελος όλου του κόσμου».

Στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Επίσης, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.
Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Χθες, Δευτέρα (20/2/23) ο κ. Μπλίνκεν είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου και συζήτησαν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ενόψει και του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που αρχίζει σήμερα.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπήκαν στην ατζέντα όλα τα ζητήματα της στρατηγικής συνεργασίας, της ενέργειας αλλά και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την εκτίμηση της Ουάσιγκτον, για την -χωρίς αστερίσκους- στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία.

Είναι σταθερή η θέση της Ελλάδας, για ειρηνική  επίλυση των διαφορών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Το ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία απεξάρτησης της ενεργειακής Ευρώπης από τη Ρωσία, αναδεικνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης ενεργειακών πόρων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το «3+1» με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος