Α. Δεσποτόπουλος: Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει οικονομικές προκλήσεις – Αντίπαλος του Ερντογάν θα είναι ο ίδιος του ο εαυτός (video)

Array

Την προκήρυξη των τουρκικών εκλογών για τις 14 Μαϊου και το πώς μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η στάση του Ερντογάν, ο οποίος δημοσκοπικά υπολείπεται των αντιπάλων του, ανέλυσαν στις «Συνδέσεις» ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Παστουσέας.

Στην παρουσία του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα και τις αιχμές για το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου σχολιάζοντας ότι ο ιδιαίτερα δημοφιλής πολιτικός είναι πολύ πιθανό να τεθεί εκτός προεκλογικής διαδικασίας λόγω των διώξεων που υφίσταται από τη τουρκική δικαιοσύνη.

«Ο κ. Κιλιντζάρογλου, που είναι επικεφαλής τoυ κόμματος της αντιπολίτευσης, επιμένει να είναι υποψήφιος ο ίδιος. Επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει να αλλάξουν στο Σύνταγμα από προεδρικό σε πρωθυπουργικό υπάρχει ένας δισταγμός εκ μέρους των δημοφιλών δημάρχων να μπουν, σε αυτό το στάδιο, στην πολιτική κούρσα» ανέφερε ο κ. Δεσποτόλουλος.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Δεσποτόπουλου, εαν τελικά ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, ο οποίος χάνει τα τελευταία 12 χρόνια από τον Ερντογάν, θα είναι πάλι υποψήφιος τότε, όπως είπε, «στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε πάλι ντέρμπι ή θα έχουμε επανεκλογή του Ερντογάν».

Ο Ερντογάν οδεύει σε εκλογές χωρίς αφήγημα

Τόνισε, μάλιστα, ότι «μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο κακός του εαυτός» επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος οδεύει σε εκλογές χωρίς αφήγημα. «Στην οικονομία τα πράγματα δεν είναι καλά. Ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ υψηλός. Ο μέσος Τούρκος υποφέρει από τον πληθωρισμό και από την ακρίβεια από την εξωτερική πολιτική. Έχει βρεθεί σε ένα πλήρες αδιέξοδο».

Μιλώντας ο κ. Δεσποτόπουλος για τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ξοδέψει τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο. Εμποδίζει την είσοδο δύο ευρωπαϊκών κρατών στο ΝΑΤΟ παρακαλώντας να πάρει F-16 αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς. Όλα αυτά τα αδιέξοδα δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς, δεν τα βλέπει μόνο η Δύση, τα βλέπουν και στην Τουρκία. Ο μεγάλος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι ο κ. Κιλιτσντάρογλου ή κάποιος άλλος. Θα είναι ο ίδιος του εαυτός και τα λάθη που ο ίδιος είχε κάνει τη διακυβέρνησή του».

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, «μετά τις εκλογές, πέρα από το στρατηγικό αδιέξοδο στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει και σοβαρές οικονομικές προκλήσεις που για την ώρα σπρώχνει κάτω από το χαλί, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει».

Δεν μπορεί να ελέγξει ένα επεισόδιο ο Ερντογάν

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο αν υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Παστουσέας λέγοντας ότι «δεν τον συμφέρει να προκαλέσει κάτι γιατί δεν μπορεί να το ελέγξει».

Μιλώντας για το κάψιμο του Kορανίου στη Σουηδία και τις αντιδράσεις από πλευράς Άγκυρας κ. Παστουσέας τόνισε ότι κερδίζει πόντους εντός της χώρας του και στο ακροατήριο των μουσουλμάνων της Τουρκίας. «Μέχρι να φτάσει στις εκλογές, αυτό το πρόβλημα με τα F-16 δεν πρόκειται να επιλυθεί ούτε ίσως της Φινλανδίας, ούτε της Σουηδίας. Όσον αφορά με την Ελλάδα δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει ένα επεισόδιο το οποίο στο τέλος δεν θα μπορείς να ελέγξεις και ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του», προσέθεσε.

«Η Τουρκία έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και η σύγκρουση αυτή θα γίνει όταν τους δώσουμε εμείς την ευκαιρία», είπε σχετικά. Ερωτηθείς για το τι εννοεί με αυτή του τη δήλωση, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία υποστήριξε ότι «εμείς θα πρέπει καταρχάς να συντηρούμε την ισορροπία δυνάμεων. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαν τα F-35 οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται και ανατρέπει την ισορροπία. Πέραν αυτού υπάρχουν κι άλλοι συντελεστές ισχύος που θα πρέπει να τους προσέξουμε: η οικονομία και η κοινωνία. Δηλαδή πόσο συμπαγής είναι η κοινωνία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προκλήσεων».

Και όπως επισήμανε «πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση». Από την πλευρά του ο κ. Δεσποτόπουλος υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να δει F-16 μέχρι τις εκλογές. Αντίθετα, είμαστε κοντά στο να κλείσουμε τα F-35. Τέλος Μαρτίου αναμένουμε την περίφημη επιστολή από την κατασκευάστρια εταιρεία. Νομίζω ότι αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι και τους έχει θορυβήσει αρκετά».

Ο διεθνολόγος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή  παλεύει για να αναλάβουμε ένα κομμάτι συμπαραγωγής. «Αν όντως συμβεί αυτό θα είναι μια κοσμογονία καθώς θα αλλάξει τελείως η παρουσία της Ελλάδας στον χάρτη των γεωπολιτικών συσχετισμών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων», δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος