Από τη Φουκοσίμα στη… Ζαπορίζια: Ο Θ. Λιόλιος συσχετίζει τα δύο πυρηνικά εργοστάσια – Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος (video)

Array

Διεθνής ανησυχία επικρατεί για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που έχει γίνει στόχος βομβαρδισμών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Ο Δρ Θεόδωρος Λιόλιος, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων μίλησε στην ΕΡΤ για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης και τον κίνδυνο ατυχήματος, λίγες ώρες πριν φτάσουν για αυτοψία οι ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Μιλώντας για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, το οποίο συνέκρινε σε μέγεθος με αυτό της Χιροσίμα, ο κ. Λιόλιος τόνισε ότι «ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος όσο παρουσιάζεται».

Από τη Φουκοσίμα στη… Ζαπορίζια: Ο Θ. Λιόλιος συσχετίζει τα δύο πυρηνικά εργοστάσια – Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος (video)
(Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

«Οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια στην πραγματικότητα δίνουν το μισό της πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας και το 1/5 της ενέργειας της ολικής ενέργειας που χρειάζεται η Ουκρανία αυτή την στιγμή. Το γεγονός ότι αυτή την στιγμή είναι υπό ρωσικό έλεγχο δημιουργεί μεγάλες υποψίες για το ποιος έχει συμφέρον να καταστραφεί αυτός ο πυρηνικός αντιδραστήρας» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

Eκτός από την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα που όλοι οι επιστήμονες φοβούνται ο κ. Λιόλιος αποκάλυψε ένα ακόμη πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο: ένα πλήγμα στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διατηρεί την ψύξη στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μια δυσλειτουργία που θα προκαλέσει πυρηνικό ατύχημα όμοιο, ως προς τα αίτια, με αυτό της Φουκοσίμα.

Από τη Φουκοσίμα στη… Ζαπορίζια: Ο Θ. Λιόλιος συσχετίζει τα δύο πυρηνικά εργοστάσια – Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος (video)

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όπως έγινε στη Φουκοσίμα.
Αν κάποιος χτυπήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχουμε ψύξη στους αντιδραστήρες», προειδοποίησε.

Μικρός ο κίνδυνος ραδιενέργειας για την Ελλάδα

Αναλύοντας το τι είναι πιθανό να συμβεί αν έχουμε πυρηνικό ατύχημα, δολιοφθορά ή πολεμική επίθεση στη Ζαπορίζια ο κ. Λιόλιος έδειξε στον χάρτη τις περιοχές άμεσης εκκένωσης, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολύ μικρός.

«Οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα στρατηγικό λόγο να χτυπήσουν τον αντιδραστήρα, ο οποίος είναι υπό τον έλεγχό τους και αν καταστραφεί θα προκαλέσει μια διεθνή εκστρατεία κατά της Ρωσίας» είπε σχετικά.

«Ανησυχούμε για ατύχημα, ανησυχούμε για δολιοφθορά» επισήμανε ο διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων προσθέτοντας ότι «το χειρότερο σενάριο είναι ένα νέο Τσερνόμπιλ».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος