Α. Παντελιά, εκπρ. ανθρωπιστικών οργανώσεων: Αυτοκτονική η διαδρομή για τους μετανάστες από τη Λιβύη – Το κουβαλάνε σε όλη τους τη ζωή

Έχοντας εμπειρία στο θαλάσσιο πεδίο διάσωσης των μεταναστών η Άννα Παντελιά, υπεύθυνη Επικοινωνίας Ανθρωπιστικών Οργανώσεων και Πρώην μέλος Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης μίλησε στην ΕΡΤ για το τι οδηγεί τους μετανάστες από χώρες όπου υπάρχει πείνα και πόλεμος να επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας κάποιο από τα σαπιοκάραβα των διακινητών, χαρακτηρίζοντάς την απόφασή τους αυτοκτονική.

Με αφορμή τη πολύνεκρη ναυτική τραγωδία στην Πύλο η νεαρή εθελόντρια περιέγραψε τα όσα έζησε τους έξι μήνες που προσέφερε τις υπηρεσίες της σε ένα διασωστικό σκάφος. «Ξύπνησε πολλές μνήμες από την εμπειρία που είχα στο διασωστικό καράβι. Πέρυσι, τέτοια εποχή υπήρξε ένα ναυάγιο στο οποίο είχαμε διασώσει ανθρώπους. Πάνω από 130 άτομα ήταν πάνω σε φουσκωτή βάρκα προσπαθώντας να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Τους βρήκαμε ενώ ήταν ήδη πολύ αργά. Τριάντα άτομα είχαν χαθεί στο νερό πριν φτάσουμε και τα υπόλοιπα 100 προσπαθούσαν να στηριχτούν σε μια φουσκωτή βάρκα, η οποία είχε βάλει ήδη νερό» δήλωσε στην εκπομπή «Newsroom.

Περιγράφοντας τα όσα τραγικά βίωσε τα κρίσιμα λεπτά της διάσωσης ανθρώπων από τα νερά της Μεσογείου ανέφερε ότι είδε γυναίκες οι οποίες έχασαν και τα δυο τους παιδιά, Εικόνες σκληρές που δεν μπορεί να ξεχάσει. «Μιλάμε για ανθρώπους που δεν ξέρουν ούτε να κολυμπάνε, πολλούς που δεν έχουμε δει καν θάλασσα τη ζωή τους πριν και όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη φρίκη που βιώνουν στη Λιβύη» τόνισε συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο Βούλα Μαλλά.

Προσπαθούν να ξεφύγουν από ένα φαύλο κύκλο βίας

Θέλοντας να εξηγήσει γιατί οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι επιχειρούν με κίνδυνο της ζωής τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, που έχει χαρακτηριστεί ως το φονικότερο πέρασμα, ακολουθώντας δύσκολες διαδρομές μέσα στη θάλασσα με ακατάλληλα σκάφη εξήγησε ότι και η ίδια είχε σοκαριστεί όταν έβλεπε τους ανθρώπους να κάνουν μια «αυτοκτονική διαδρομή στην ουσία». Αλλά όπως είπε, πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία και έναν φαύλο κύκλο βασανιστηρίων μη έχοντας ουσιαστικά άλλη επιλογή.

«Αρκετοί από τους διασωθέντες πηγαίνουν στην παραλία έχοντας πληρώσει αυτά που ζητάει ο διακινητής και τους έχει υποσχεθεί τι θα πάνε με μια βάρκα, η οποία θα μπορέσει να κάνει το ταξίδι με λίγους ανθρώπους» αποκάλυψε περιγράφοντας την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν όταν φτάνουν στο σημείο αναχώρησης.

«Καταλήγουν να βρίσκονται σε ένα φουσκωτό ή σαπιοκάραβο σαν αυτό που είδαμε. Υπερφορτωμένο, χωρίς σωσίβια και με την απειλή των όπλων τους πιέζουν να μπουν στα καράβια και να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι» περιέγραψε το πρώην μέρος ομάδας διάσωσης μεταναστών.

Μιλώντας για όσα της μεταφέρουν όλοι όσοι διασώθηκαν και έχει κρατήσει επαφή μαζί τους η κ. Παντελιά τόνισε ότι όλοι έχουν ένα κοινό στοιχείο: «Το ταξίδι αυτό το κουβαλάνε σε όλη τους τη ζωή. Είναι κάτι που δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να ξεπεράσει μετά από αυτά που είδαν, όπως και οι διασωθέντες στο ναυάγιο της Πύλου που πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό» είπε συμπληρώνοντας ότι η τραγική εμπειρία του ναυαγίου και της απώλειας ανθρωπίνων ζωών πλάι του είναι κάτι που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο μέσα τους.

Πηγή: Newsroom

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος