Μπούκα: Η ΕΡΤ στο σκηνικό φρίκης – Στο τραπέζι κυρώσεις και στην ενέργεια – Το ρωσικό στοίχημα της 9ης Μαΐου

Το σοκ από τις εικόνες των εκτελεσθέντων αμάχων κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση  να δρομολογεί και νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα συζητηθεί την Τετάρτη, ενώ ανοιχτά πλέον Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για εγκλήματα πολέμου  και υπόσχονται νέες ενισχύσεις προς την Ουκρανία.  Η Δημόσια Τηλεόραση ήταν το μόνο ελληνικό μέσο και από τα ελάχιστα διεθνή που αντίκρισαν αφιλτράριστη τη φρίκη του πολέμου και κατέγραψαν την πιο μαύρη σελίδα του. «Ούτε ένα θραύσμα, ούτε ίχνος βομβαρδισμού, μόνο άταφοι σοροί», ήταν η επισήμανση κατά την συγκλονιστική αυτοψία από το συνεργείο της ΕΡΤ με την Ευτυχία Πενταράκη, τον Χάρη Καλαμπόκη και τον Άγγελο Μισιρλή (κάμερα) στο προάστιο του Κιέβου.

Τα πτώματα 410 ανθρώπων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές του Κιέβου τις οποίες ανακατέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε απόψε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Μόνο στην Μπούκα, περίπου 300 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους, δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής η Ρωσία αποδίδει τις εικόνες- σοκ σε «προβοκάτσια» της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας μιλάει για «νέα Σρεμπρένιτσα»

Στη σχετική ανακοίνωση του Κιέβου αναφέρεται: «Τα κτήνη είχαν την Μπούκα υπό τον έλεγχό τους για αρκετές εβδομάδες. Οι πολίτες εκτελούνταν αυθαίρετα, κάποιοι με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, οι σοροί τους κείτονται στους δρόμους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα συγκρίνει τα ρωσικά στρατεύματα με τους τζιχαντιστές του ISIS.

Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «σοκαρισμένος» όπως είπε από τις εικόνες. «Είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα για να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων» πρόσθεσε.

Γερμανία: Να απαγορευτούν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και ζητούν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Μάλιστα το Βερολίνο, που μέχρι στιγμής απέρριπτε τις προτάσεις για επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει ενδεχόμενη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου καταγγέλλοντας τη θηριωδία στη Μπούκα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του σημειώνει ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για στρατηγική ήττα της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο και κάθε ημέρα διασφαλίζουμε ότι όχι μόνο γίνονται αυστηρότερες, αλλά και ότι ενισχύονται».

«Δεν μπορούμε παρά να δούμε αυτές τις εικόνες ως γροθιά στο στομάχι. Από την εισβολή κι εντεύθεν, είπαμε δημοσίως ότι πιστεύουμε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη νέα σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας, εντωμεταξύ, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Μετά το φυσικό αέριο, η Μόσχα ετοιμάζεται να ζητήσει πληρωμές με ρούβλια και σε άλλα ομάδες αγαθών, χωρίς να τις κατονομάσει, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι Ευρωπαίοι εταίροι να επιδείξουν κοινή λογική σε ό,τι αφορά το ζήτημα πληρωμών σε ρούβλια, για να μην καταστραφούν οι οικονομίες τους και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν».

Το ισχυρότερο ως τώρα πλήγμα στην Οδησσό

Από την Οδησό, ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης μεταδίδει πώς  δυιλιστήριο πετρελαίου, αποθήκες καυσίμων και σπίτια υπέστησαν ζημιές από την ρωσική επίθεση που δέχτηκε η πόλη στις 5.30 τα ξημερώματα.

Αλλαγή στρατηγικής από τη Ρωσία – Ορόσημο η 9η Μαΐου

Η Ρωσία ανακοίνωσε στα τέλη της εβδομάδας ότι θέλει «να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο να το έχει καταλάβει έως τις αρχές Μαΐου, επέτειο της συντριβής των ναζί.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στο Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ μέσω του Telegram.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ είπε σήμερα ότι αυτή η ουκρανική περιφέρεια βομβαρδίζεται ολοένα και εντονότερα .Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε ένα νοσοκομείο στο Ρούμπιζνε, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής Σέρχι Γκαϊντάι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπούκα: Η ΕΡΤ στο σκηνικό φρίκης – Στο τραπέζι κυρώσεις και στην ενέργεια – Το ρωσικό στοίχημα της 9ης Μαΐου

Η δημιουργία  χερσαίου διαδρόμου που θα συνδέει το Ντονμπάς με την προσαρτηθείσα Κριμαία και θα δίνει στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας, φαίνεται να είναι η στρατηγική της Ρωσίας με τη Μαριούπολη να βρίσκεται στο διάδρομο πυρός.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες μαχών από τη Μαριούπολη με έμφαση στις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της πόλης που ενώνει το Ντονμπάς με το Νότο.

Εκατοντάδες άνθρωποι φεύγουν σήμερα από την πόλη Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς φοβούνται ότι η περιοχή αυτή θα δεχτεί επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι επιβιβάστηκαν στα τρένα από τον σταθμό αυτής της πόλης που ελέγχεται από το Κίεβο.

«Στέλνω τα παιδιά μου στα δυτικά, σε ασφαλές μέρος, όπως όλος ο κόσμος», είπε ο Αντρέι, η σύζυγος και οι κόρες του οποίου ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο τρένο για το Λβιβ.

Η Λβιβ, η πόλη των 700 χιλιάδων κατοίκων στα δυτικά της Ουκρανίας που μέσα σε λίγες μέρες έφτασε το εκατομμύριο, είναι ο προορισμός των περισσότερων εσωτερικών προσφύγων. Τα ξενοδοχεία δεν χωρούν πλέον άλλους εκτοπισμένους, οι δημόσιες δομές έχουν γεμίσει και οι ντόπιοι ανοίγουν τα σπίτια τους για να δώσουν προσωρινή στέγη σε οικογένειες προσφύγων. Σε μια τέτοια δομή βρέθηκε το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, με την Μαρία Σταθοπούλου.

«Περιλαμβάνεται» η κατάληψη της Οδησσού

Η συνέχεια του ρωσικού σχεδιασμού περιλαμβάνει την κατάληψη του Οδησσού, στρατηγικής σημασίας λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα. Eάν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να πάρουν την Οδησσό, θα βρίσκονται μόλις 70 χιλιόμετρα από την Υπερδνειστερία, την ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας και έδρα ενός ένοπλου ρωσόφιλου αυτονομιστικού κινήματος. Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών η Μόσχα θα μπορούσε να επιχειρήσει να συνδεθεί πλήρως με την Υπεδνειστερία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα απέκοπτε την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα αλλά θα δημιουργούσε και μια εκρηκτική κατάσταση στη Μολαβία,  χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ αλλά και στενά συνδεδεμένη με τη Ρουμανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων και το  Χάρκοβο

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, δέχτηκε πλήγμα και υπάρχουν απώλειες, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ανακοίνωσε απόψε η τοπική εισαγγελία. Δέκα σπίτια και ένα αμαξοστάσιο τρόλεϊ καταστράφηκαν.

Αποστολή στο Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη
Αποστολή στην Οδησσό: Κώστας Καντούρης
Αποστολή στο Λβιβ: Μαρία Σταθοπούλου
Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου, Λήδα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Αθηνάκης, Βάνα Κουτρούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος