Οι θηριωδίες στην πόλη Μπούκα μέσα από την κάμερα της ΕΡΤ – Διεθνής κατακραυγή

Οι εικόνες φρίκης και θηριωδίας στη Μπούκα αφήνουν το στίγμα της βαρβαρότητας του πολέμου. Κατά την είσοδό τους στις περισσότερες περιοχές, οι ουκρανικές δυνάμεις αντίκρισαν ένα τοπίο αποκάλυψης, με πτώματα αμάχων διάσπαρτα στους δρόμους, ρημαγμένες υποδομές και συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους εναπομείναντες κατοίκους. Ανάστατη, παγωμένη και οργισμένη, η διεθνής κοινότητα με ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος των αμάχων. Το σκηνικό φρίκης καταγράφει το συνεργείο της ΕΡΤ — Ευτυχία Πενταράκη, Χάρης Καλαμπόκης και Άγγελος Μισιρλής(κάμερα) στα προάστια του Κιέβου.

Οι Ουκρανοί λένε ότι ανακατέλαβαν τη συγκεκριμένη πόλη αλλά το τίμημα βαρύ. Οι δρόμοι είναι βαμμένοι με το αίμα των νεκρών και ο πραγματικός αριθμός τους άγνωστος ακόμα.

Χαρακτηριστικά όσα λέει κάτοικος της Μπούκα: «Τα καθάρματα! Συγγνώμη… Το τανκ πίσω μου πυροβολούσε. Σκυλιά! Μέναμε στο κελάρι επί δύο εβδομάδες. Υπήρχε φαγητό αλλά δεν είχαμε ρεύμα, δεν υπήρχε ηλεκτρικό για να το μαγειρέψουμε».

Οι νεκροί κείτονταν στη μέση του δρόμου για ημέρες, μπορεί και εβδομάδες.

«Ήταν πολύ τρομακτικό, δύο φορές γλύτωσα τον θάνατο, μια σφαίρα χτύπησε το παράθυρο και έσπασε το τζάμι και προσγειώθηκε στην ντουλάπα. Τη δεύτερη φορά ένα κομμάτι σφαίρας παρά τρίχα δεν χτύπησε το πόδι μου» τονίζει μια γυναίκα που ζει στη Μπούκα.

Ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε πως τουλάχιστον 280 κάτοικοι έχουν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους. Πολλοί άλλοι νεκροί έχουν βρεθεί σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα. «Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τι είδους ανομία διέπραξαν εδώ. Θα καταγράψουμε αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας και θα χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο εναντίον τους» αναφέρει.

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς που ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία έχουν εντοπίσει 410 πτώματα σε πόλεις γύρω από το Κίεβο και τα 140 από αυτά εξετάστηκαν, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούκα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις.

Διεθνής αποτροπιασμός

Σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter, βρίσκονται καθ’ οδοόν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.

«Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο τουίτερ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της σχετικά με «τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρεται». «Απαιτείται επειγόντως ανεξάρτητη έρευνα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία είχε επισκεφθεί το Κίεβο πριν από δύο ημέρες, μίλησε για «φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα και σε άλλες απελευθερωμένες περιοχές».

Τον αποτροπιασμό του «για τη φρίκη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην πόλη Μπούκα», εκφράζει με ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως μάλιστα επισημαίνει: «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Οι εικόνες που μας έρχονται απο την απελευθερωμένη πόλη κοντά στο Κίεβο, είναι αβάσταχτες. Στους δρόμους, εκατοντάδες άμαχοι δολοφονήθηκαν δειλά. Η συμπόνια μου για τα θύματα, η αλληλεγγύη μου προς τους Ουκρανούς. Οι ρωσικές αρχές θα λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα» αναφέρει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε σήμερα ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτό που χαρακτήρισε ως “μαζικές βιαιότητες” που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Αναφερόμενος ειδικότερα στις θηριωδίες στην πόλη Μπούκα ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου και ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με τις αρχές της Ουκρανίας, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την προσαγωγή σε δίκη, αυτών που έχουν την ευθύνη διάπραξης αυτών των βιαιοτήτων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου»

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τον τερματισμό των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. «Πρέπει να δοθεί μια απάντηση. Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα» φέρεται να είπε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για «τα εγκλήματα πολέμου» που διέπραξε στην πόλη Μπούτσα, υπό τη μορφή της επιβολής πιο αυστηρών κυρώσεων.
«Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι απαράδεκτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter, η Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι «οι αποτρόπαιες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών αποτελούν ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατεί στο αίτημανα γίνει έρευνα του διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Καμία άρνηση ή παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο δεν μπορεί να κρύψει αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η αλήθεια – ο Πούτιν είναι απελπισμένος, η εισβολή του αποτυγχάνει και η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη.
«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να εξαντληθεί η πολεμική μηχανή του Πούτιν. Ενισχύουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική μας υποστήριξη, όπως ενισχύουμε και το πακέτο ανθρωπιστικής υποστήριξης για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNN, ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων “είναι μια γροθιά στο στομάχι”.

Καταγγελίες για “ανθρώπινες ασπίδες”

Την ίδια στιγμή ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ερευνά ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες καθώς υποχωρούν. Άλλα φέρεται να τοποθετήθηκαν μπροστά από τανκς σε χωριό κοντά στο περικυκλωμένο Τσερνίχιβ, κάποια κρατήθηκαν όμηροι, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ντόπιοι δεν θα έδιναν πληροφορίες στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρει πως οι Ρώσοι τοποθετούν νάρκες και άλλες παγίδες με εκρηκτικά καθώς αποσύρονται. Κάλεσε τους κατοίκους να προσέχουν. ενώ τόνισε πως κύριος στόχος πλέον είναι τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας

Στη Μαριούπολη συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των κατοίκων της πολιορκημένης πόλης. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους ενώ επτά λεωφορεία θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν, συνοδευόμενα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Δυτικά, στην Οδησσό στήλες μαύρου καπνού κάλυψαν τον ουρανό ύστερα από ρωσική πυραυλική επίθεση σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στο ιστορικό λιμάνι της Μαύρης θάλασσας.

Εικόνες καταστροφής και στο αεροδρόμιο του Χοστομέλ κοντά στο Κίεβο. Υποχωρώντας οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους συντρίμμια, ανάμεσά τους και το κατεστραμμένο μεγαλύτερο αεροσκάφους του κόσμου, γνωστό ως Μρίγια, Όνειρο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα

Σχετικά Άρθρα: Σαρλ Μισέλ: Σοκαρισμένος από τις «εικόνες θηριωδιών» του ρωσικού στρατού στη Μπούκα

«Εγκλήματα πολέμου» οι ρωσικές θηριωδίες, λέει η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών

Οδοιπορικό τρόμου στα προάστια του Κιέβου – Η Μπούκα πριν και μετά τους Ρώσους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος