Β. Ζελένσκι: Η Ρωσία διέπραξε γενοκτονία – Κατάπαυση του πυρός για να γίνει συνάντηση με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε γενοκτονία και απόπειρα εξάλειψης «ολόκληρου του έθνους» της Ουκρανίας, μια ημέρα μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και τις κατηγορίες για εκτελέσεις αμάχων στην κωμόπολη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας. Έχουμε περισσότερες από 100 εθνικότητες. Πρόκειται για γενοκτονία», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία πρόσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας τη Ρωσία για «σχεδιασμό πράξεων γενοκτονίας».

Στη συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις χθεσινές πληροφορίες του Κιέβου ότι είναι «εφικτή συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν» τονίζοντας ότι η συνάντηση αυτή «δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση του πυρός».

«Ας καθίσουμε απλά μαζί. Οι δυο μας, θα συζητήσουμε. Σε μια χρονική στιγμή που θα έρθει με το τέλος του πολέμου και αφού συζητήσουμε μαζί τις εγγυήσεις ασφαλείας και το ουδέτερο καθεστώς αλλά διατηρώντας την κυριαρχία μας και τον ισχυρό μας στρατό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παράλληλα ζήτησε πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία «στα σύνορά που υπήρχαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου τουλάχιστον».

«Είμαστε πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχτούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτός είναι ο λόγος που εξοντωνόμαστε”, είπε ο Ζελένσκι και μίλησε για «μαρτύριο ενός έθνους στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος