Σε διπλωματική και επιχειρησιακή εγρήγορση – Αμυντική συνεργασία και εξοπλισμοί επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της χώρας για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με τα μηνύματα που φτάνουν από Ευρώπη και Αμερική προς τη γείτονα για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο να πληθαίνουν. Το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν οριστικοποιήθηκε για την Πέμπτη.

Η συνάντηση θα γίνει  λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Ευρω-Μεσογειακής Συνόδου και επί τάπητος θα βρεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και η αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.

Νέα επικοινωνία θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομολογό του Φλοράνς Παρλί για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Εξοπλιστικό σπριντ-Με «γαλλικό κλειδί» εξοπλισμός και αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων (video)

Με το γαλλικό εξοπλιστικό πλαίσιο στα χέρια του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Παρίσι. Τα Επιτελεία έχουν εργαστεί καιρό και έχουν προτάξει σύμφωνα με πληροφορίες τις ανάγκες για την υποστήριξη του υφιστάμενου αμυντικού υλικού.

Ελληνικό και Γαλλικό Επιτελείο από την περασμένη εβδομάδα εργάζονται στενά και για τα νέα εξοπλιστικά δεδομένα που φέρνει η απόφαση της ελληνικής πλευράς να διερευνήσει τους τρόπους απόκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα των εξοπλιστικών, εξαγγέλλοντας το πώς θα ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με εξοπλιστικά προγράμματα, η αμυντική μας βιομηχανία και το ανθρώπινο δυναμικό.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν, πάντως, ότι στο κομμάτι των εξοπλισμών, η Ελλάδα δεν συζητά μόνο με τη Γαλλία αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η «η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, και απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους».

Από τη Λευκωσία, εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνδράμει ώστε να αναπτυχθεί ένας πραγματικός διάλογος για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή.

Σε κλοιό πιέσεων η Άγκυρα – Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις (video)

Η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία σε τεντωμένο σχοινί με τη με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, να προαναγγέλλει ότι το Oruc Reis θα προσεγγίσει ακόμη πιο πολύ στο Καστελόριζο και στη Ρόδο με νέα Navtex που αναμένεται να εκδώσει η Τουρκία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ερντογάν και πάλι μαινόμενος (video)

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός. «Εκείνοι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο χωρίς να παίρνουν παραδείγματα από την ιστορία, τελικά θα αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα. Όταν έρθει η ώρα φοβάμαι πως εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των πολιτών τους, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Στιούαρτ Πιτς, κατά την οποία σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι υπέρ της θέσης ότι όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των άλλων και το διεθνές δίκαιο», αλλά και ότι «να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη “Γαλάζια Πατρίδα”, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος