Σε κλοιό πιέσεων η Άγκυρα – Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις (video)

Η δαμόκλειος σπάθη των κυρώσεων κρέμεται πάνω από την Τουρκία, που εξακολουθεί να δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που φτάνουν από Ευρώπη και Αμερική για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά από την Κομισιόν να τηρήσει ουδέτερη στάση. Πρωτοβουλία πολυμερούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση της κρίσης προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ «κλείδωσε» για την Πέμπτη, το ραντεβού του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις λεπτομέρειες τις αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν

Το ραντεβού με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα γίνει πριν την έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία, κατά πάσα πιθανότητα 18 καινούριων μαχητικών Ραφάλ.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα, πολλές οι ανταλλαγές εγγράφων τόσο σε ανώτατο επίπεδο όσο και μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη θα κλειδώσουν οι λεπτομέρειες, όλο το τελικό πλαίσιο και οι υπογραφές θα ακολουθήσουν εντός του μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25/9.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα, εξαγγέλοντας το πώς θα ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με εξοπλιστικά προγράμματα, η αμυντική μας βιομηχανία και το ανθρώπινο δυναμικό.

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν στην ΕΡΤ, ότι στο κομμάτι των εξοπλισμών, η χώρα μας δεν συζητά μόνο με τη Γαλλία. Συζητά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με τις ΗΠΑ.

24η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, η ημερομηνία ορόσημο είναι φυσικά η 24η Σεπτεμβρίου, με την Ευρώπη να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι.

Μένει να δούμε, επίσης, τι κομίζει η πρωτοβουλία Μισέλ, ο οποίος την επόμενη Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα. Θα επισκεφθεί, επίσης, τη Λευκωσία, πιθανόν και την Άγκυρα.

Υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση για την πολυμερή σύσκεψη, κάτι σαν συνέχεια της τριμερούς στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η Αθήνα βάζει έναν απαράβατο όρο: αφενός φυσικά να έχουν τερματιστεί οι τουρκικές προκλήσεις και αφετέρου να καθίσει στο τραπέζι και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά της η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Οπότε πρόκειται για ακόμα μία διπλωματική κίνηση της Αθήνας με πολύ σαφή στόχευση.

Ο γερμανικός παράγοντας

Σε λιγότερο από 20 ημέρες η ΕΕ θα κληθεί να αποφασίσει για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό το παράθυρο χρόνου προσπαθεί να αξιοποιήσει η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μεσολαβεί και ως γερμανική Προεδρία στην ΕΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην στην ελληνο-τουρκική διέξενη.

Τα περιθώρια επιτυχίας όμως στενεύουν, όπως έδειξε και το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου με τον τούρκο Πρόεδρο την περασμένη Πέμπτη. Όχι μόνο σε εκτόνωση της έντασης δεν οδήγησε, αλλά ο Ερντογάν απειλεί και εκβιάζει στο μεταξύ ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την επαφή με τη Μέρκελ για  περάσει κατ΄ αρχήν μηνύματα στο Γάλλο Πρόεδρο, με τον οποίο βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την πολιτική μεσολάβηση, μολονότι οι στρατιωτικές κινήσεις του Γάλλου Προέδρου, είναι κόντρα στις δικές της προσπάθειες για εκτόνωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δυνατότητες της Μέρκελ να μεταπείσει τον Μακρόν, όπως θέλει ο Ερντογάν είναι ελάχιστες. Το πιθανότερο είναι να συρθεί η Γερμανία στην επιβολή κυρώσεων που θέλει ο Μακρόν, γιατί θα καταστούν μονόδρομος με την επιθετικότητα του Ερντογάν.

Ήδη στις Βρυξέλλες εξετάζουν κυρώσεις εναντίον εταιριών που εμπλέκονται στην αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου για λογαριασμό της Τουρκίας, σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ».

Σε ένα επόμενο βήμα, προσθέτει, θα μπορούσαν να πληγούν από κυρώσεις ολόκληροι τομείς της γερμανικής οικονομίας.

Διπλωματική κινητικότητα

Είναι σαφές ότι υπάρχει διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο θα δώσει χώρο για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων τόσο αναφορικά με ζητήματα που συνδέονται με την προ-ενταξιακή εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με το νέο πλαίσιο συμφωνίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Δύο μεγάλα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων που βρίσκονται πάντα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αλλά δεν προχωρούν καθώς επισκιάζονται από τη γεωπολιτική διάσταση και την ακατανόητη πλέον τουρκική πολιτική που προσπαθεί να δημιουργήσει εκβιαστικά αδιέξοδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη “το πότε και ποια θα είναι η λύση στο πρόβλημα των ημερών είναι ακόμη αβέβαιο παρά την ισχυρή πίεση που ασκεί το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Το βέβαιον είναι πως ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην περιοχή μας είναι μεγάλος”.

Δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα – Νέες προκλήσεις Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Άγκυρα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, το ξεκάθαρο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Tο μήνυμα των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ήταν σαφέστατο, λοιπόν, το μήνυμα μεταφέρθηκε στον Τούρκο ομόλογο, επομένως, όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση” τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου και ενώ οι κυρώσεις προς την Άγκυρα θεωρούνται μονόδρομος εάν δεν αλλάξει στάση, η Αθήνα συνεχίζει να προτάσσει την πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή της ετοιμότητα.

“Οι προκλήσεις της Τουρκίας παρατράβηξαν”, το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ενώ η Αθήνα εντείνει τη διπλωματική της αντεπίθεση.

Παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, με φιλοκυβερνητικά μέσα να αναφέρουν ότι το Ορουτς Ρέις ετοιμάζεται να προσεγγίσει τα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις και από τον Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά από το υπουργικό συμβούλιο.

“Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο χωρίς να μάθουν τα μαθήματά τους από την ιστορία, θα πρέπει να αποδεχτούν την αλήθεια αργά ή γρήγορα. Ελπίζω ότι δεν θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα” τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι τουρκικές προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, μιας χώρας που προσώρας, αν και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

Μετά το μήνυμα-τελεσίγραφο από τον Γάλλο υπουργό εξωτερικών και ο Αυστριακός Καγκελάριος προειδοποιεί εκ νέου την Τουρκία για κυρώσεις.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Άμυνας ο οποίος επεσήμανε ότι “η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκία αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει”.

Την πρόθεση της Μόσχας να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, εκφράζει ο Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή την επίσκεψή του στη Λευκωσία. “Οι διαφορές είναι καλύτερα να διευθετούνται στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι να επιδεινώνονται με δημόσιες ρητορικές συγκρούσεις”.

Στο μεταξύ, επείγουσα ερώτηση προς τον Ζοζέφ Μπορέλ κατέθεσε η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας σχετικά για τις πρόσφατες δηλώσεις Στόλτεμπεργκ για την Τουρκία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος