Γ. Οικονόμου: Σταδιακή εκτόνωση της πανδημίας αλλά αυξημένη η πίεση στα νοσοκομεία

Η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές μολύνσεις, περίπου τις μισές στα νοσοκομεία, ενώ για την πανδημία παρατηρείται σταδιακή εκτόνωση, με μείωση των κρουσμάτων, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες. Τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ασυμπτωματικοί φορείς που εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό, ενώ, όπως είπε,  πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη πίεση από την παραλλαγή Όμικρον στις απλές κλίνες των νοσοκομείων και από την παραλλαγή Δέλτα στις ΜΕΘ.

Για την άδεια ειδικού σκοπού, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι και για τους γονείς που νοσούν, ισχύει η ίδια νομοθεσία για τους γονείς που παίρνουν αναγκαστική άδεια.

Από 1/2/2022  για όσους έχουν παρέλθει επτά μήνες από τον εμβολιασμό με δύο δόσεις ή με μονοδοσικό εμβόλιο θα πρέπει να γίνει ενισχυτική δόση, «όχι μόνο για να διατηρηθούν τα προνόμια τους αλλά και για να είναι προστατευμένοι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφέρθηκε επίσης σε 11 νέα προγράμμα του ΟΑΕΔ για απασχόληση 86.000 ανέργων τονίζοντας ότι το πρώτο πρόγραμμα  μπήκε ήδη σε εφαρμογή και αφορά πρόσληψη 4.000 ανέργων με έμφαση στις γυναίκες ενώ απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους και δεν έχουν λάβει επίδομα.

«Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί. Η πολιτική μας αποδίδει καρούς. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δαπάνησε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια για την κάλυψη τριών εκατομμυρίων εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας», είπε ο κ. Οικονόμου και ανέφερε ότι εκτός από τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών συνεχίζεται και για 50.000 πρσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.

«Τα νέα Rafale καθιστούν την αεροπορία μας μια από τις σημαντικότερες στη Μεσόγειο»

Μια ισχυρή οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά Ελλάδα είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και η παραλαβή των 6 Rafale συνιστά γεωστρατηγική εξέλιξη μεγίστης σημασίας, που προσδίδει ειδικό βάρος στην ευελιξία της διπλωματίας μας, είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης είναι ότι η συνοχή και η αντιετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων πρέπει να πλαισιώνεται με θωράκιση ασφάλειας και αναβάθμιση  ισχύος».

Ως έκφραση ευγνωμοσύνης της Πολιτείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι απαλάσσονται από κάθε φόρο, τα επιδόματα στις ‘Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, υπενθύμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι ερωτήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού τόνισε ότι και για τους γονείς ισχύει ό,τι ακριβώς προέβλεπε η νομοθεσία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης για ανθρώπους που νοσούν και παίρνουν αναρρωτική άδεια και παρέπεμψε στις απαντήσεις που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Ερωτηθείς για την 4η δόση στο γενικό πληθυσμό δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τις υπόλοιπες κατηγορίες εκτός από αυτή των ανοσοκασταλμένων ενώ για την πορεία της μετάλλαξης “Ο” είπε ότι έχει γρήγορη μεταδοτικότητα αλλά κατά κανόνα δεν προκαλεί βαριές νοσήσεις. “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι ανεμβολίατοι και κυρίως οι ηλικιωμένοι αναμεβολίαστοι. Η έκκλησή μας για αύξηση των ποσοστών της εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει. Το εμβόλιο είναι αυτό που έχουμε αναγνωρίσει ως το ασφαλέστερο όπλο”, συμπλήρωσε. Δήλωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πλαίσιο στήριξης για τους κλάδους στους οποίους έχουν επίπτωση οι περιορισμοί που έχουν τεθεί και είναι σε ισχύ. “Αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα και όταν αποφασιστεί να ανακοινωθεί κάτι επιπλέον, εδώ είμαστε να το δούμε”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι σαφώς και προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί που δικαιούνται την αναμνηστική δόση και δεν την έχουν κάνει. “Είναι συνεχείς οι εκκλήσεις μας για να είναι θωρακισμένοι απέναντι στη βαριά νόσηση καθώς η 3η δόση δίνει πολύ ικανοποιητική κάλυψη απέναντι σε βαριά νόσηση και βαριά συμπτώματα. Να σπεύσουν για το δικό τους καλό και να έχουν τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων”, τόνισε.

Για τον αυξημένο αριθμό των θανάτων δήλωσε πως προφανώς και απασχολεί την κυβέρνηση και πως στο δημόσιο διάλογο έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις. Μεταξύ άλλων είπε ότι συνδέεται με το πολύ υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων, με το χρόνο που έρχονται στα νοσοκομεία, τα νοσήματα που έχουν ενώ είναι, είπε, προφανείς και κάποιες αδυναμίες του ΕΣΥ.

Συμπλήρωσε επ’ αυτού ότι το 85% των διασωληνωμένων και εκείνων που δυστυχώς καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Ερωτηθείς για τον υπερδιπλάσιο επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση απάντησε πως “στις συνθήκες που επικρατούν, το επιτόκιο που πετύχαμε κρίνεται ικανοποιητικό”.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την τελετή υποδοχής των Ραφάλ και τη σχετική ανάρτηση της ΝΔ, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε πολιτική αντιπαράθεση με κανέναν για ένα γεγονός που κάνει όλους να αισθάνονται ασφαλέστεροι και υπερήφανοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μη στείλει κανένα εκπρόσωπό του. “Δεν θα μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και με όσους για λόγους μικροψυχίας αδυνατούν να δουν τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα μεγάλωσε περισσότερο”, υπογράμμισε.

Σχετικά με την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ανοικτή δικαστικά και “είμαστε βέβαιοι ότι θα διερευνηθεί σε όλο το εύρος”. Επισήμανε επίσης ότι με την πρόσφατη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα αδικήματα σαν και αυτό που διερευνώνται τιμωρούνται με βαρύτερες και αυστηρότερες ποινές. “Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση όλων των υπηρεσιών του κράτους που συνδράμουν στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών”, πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για την έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η τιμή του φυσικού αερίου θα ανεβαίνει για τα επόμενα 2-3 χρόνια. “Η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει πάρει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες που μετριάζουν το αποτύπωμα της κρίσης. Θα εξακολουθήσει να αναζητά τρόπους στήριξης. Μόνο για τον Ιανουάριο ανακοίνωσε στήριξη 400 εκ. για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης”, συμπλήρωσε.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Η Ελλάδα -χάρη στο σχέδιο και τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης- γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή στρατιωτικά. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί η προμήθεια 24 υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale, τα 6 πρώτα από τα οποία έφτασαν χθες στη Τανάγρα. Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη μέγιστης σημασίας, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει προστιθέμενη αξία και ειδικό βάρος στην ευελιξία της διπλωματίας μας, αλλά και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας μας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, δίνοντας ταυτόχρονα νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Η αμυντική πολιτική είναι μέρος της εθνικής πολιτικής μας γιατί πεποίθηση αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι οικονομική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της Ελλάδας και την αναβάπτιση της διεθνούς ισχύος της.

Να σημειώσω ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -μιλώντας χθες στην τελετή για την παραλαβή των νέων αεροσκαφών- ανακοίνωσε πως τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αυτό αφορά πρωτίστως τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα. Θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη και η προ πολλού οφειλόμενη έκφραση ευγνωμοσύνης της Πολιτείας προς όλους εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Είναι μια υποχρέωση που πραγματώνει η Κυβέρνησή μας.

Πανδημία, μέτρα προστασίας και εμβολιασμοί

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρα:

Πρώτον παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην εξέλιξη αυτή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που βεβαίως και μεταδίδουν τον ιό.

Και δεύτερον, εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο σε απλές κλίνες, εξαιτίας της «Ο», όσο και στις Μ.Ε.Θ. εξαιτίας της «Δέλτα» που ενώ στην κοινότητα παραμένει σε ένα χαμηλό ποσοστό -περίπου 10%- προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Αξιολογώντας το σύνολο των δεδομένων η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε χθες και η Κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των μέτρων που αποφασίστηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους για μια ακόμη εβδομάδα.

Να προσθέσω επίσης σχετικά με την πανδημία ότι -μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τέταρτη δόση στους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων- ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα προκειμένου να κλείνουν τα ραντεβού τους.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των νησιωτών μας άνοιξαν σε 26 νησιά νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου και οι γονείς μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι ενήλικοι συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 7 μηνών από την χορήγηση της 2ης δόσης στην περίπτωση των διδοσικών εμβολίων ή από την χορήγηση της μονοδοσικής δόσης για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν με τη αναμνηστική δόση όχι μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά και για να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό.

Η πορεία μας μέσα στην πανδημία εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αλλά, με σχέδιο, αξιοπιστία και προσήλωση στο στόχο, θα ανταποκριθούμε στο μέγιστο.

Νέα μείωση της ανεργίας – Ξεκίνησαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Κεντρικός στόχος του κυβερνητικού σχεδίου, με οικονομικές και προπάντων κοινωνικές διαστάσεις, είναι η στήριξη της απασχόλησης και η τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό αποδεικνύει η πολιτική μας. Αυτό αποδεικνύει τα αποτελέσματα που φέρνει η πολιτική μας, γιατί παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δικαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά η ακολουθούμενη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Νοέμβριο του 2021 η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% έναντι 16,1% που ήταν τον Νοέμβριο του 2020. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι είχαμε 208.940 περισσότερους εργαζόμενους το Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020 και 54.950 περισσότερους εργαζόμενους το Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Προφανώς και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας για να μειώσουμε την ανεργία ακόμη περισσότερο. Όμως η πολιτική μας αποδίδει καρπούς και αυτό έχει άμεσες θετικές συνέπειες στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα:

-Έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, από τις συνέπειες του κορονοϊού.

-Έχουν μειωθεί και διατηρούνται μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές.

-Έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100 χιλ. θέσεων απασχόλησης και συνεχίζεται και στην τρέχουσα χρονιά για να καλύψει επιπλέον 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα.

-Από την αρχή του χρόνου μπήκε σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών.

-Για τη χρονιά που ξεκίνησε, ο ΟΑΕΔ προωθεί -με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- έντεκα νέα προγράμματα για απασχόληση 86.000 ανέργων με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους. Μπήκε, ήδη σε εφαρμογή το πρώτο από έντεκα προγράμματα και ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων. Αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με έμφαση στις γυναίκες. Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε., και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η Κυβέρνηση μας ανταποκρίνεται στο αίτημα της νέας γενιάς για εύρεση καλών θέσεων εργασίας στην Πατρίδα. Και στο άμεσο μέλλον αυτές θα είναι ακόμα περισσότερες και ποιοτικότερες.

Για την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Κλείνοντας να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα προχώρησε χθες σε μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων. Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8% που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι το γεγονός ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση.

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε με κόστος κάτω από το μισό σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος