Επιμένει η μετάλλαξη Δέλτα – Περισσότεροι από 100 θάνατοι για 2η συνεχή μέρα

Γεμάτες είναι οι ΜΕΘ από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα την περίοδο των εορτών.

Έτσι εξηγούν οι ειδικοί τις αυξημένες νοσηλείες, αλλά και τους θανάτους παρά τη σταδιακή ύφεση του πανδημικού κύματος.

«Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα γιατί οι λοιμώξεις της εβδομάδας των Χριστουγέννων κατά 70% αφορούν στο στέλεχος Δέλτα», αναφέρει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς 8 στους 10 ασθενείς που έχασαν τη μάχη για τη ζωή είναι άνω των 65 ετών.

Το τελευταίο 24ωρο μάλιστα ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 106, ενώ συνολικά το τελευταίο πενθήμερο χάθηκαν 452 άτομα.

Καταγράφηκαν μέσα σε μια ημέρα 23.340 νέα κρούσματα, ενώ 673 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

«Σε αυτή τη φάση έχουμε αύξηση στις νοσηλείες, οι εισαγωγές μας πιέζουν, το 90% είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Ειδικοί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας καθώς η παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί, δίνει πιο ήπια νόσηση.

«Ήδη είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, νωρίτερα από ότι περιμέναμε αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, αν χαλαρώσουμε θα δούμε εξάρσεις στο μέλλον», επισημαίνει ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος στην κοινότητα.

«Αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υπάρχει εγρήγορση και όχι εφησυχασμός. Διαρκώς στο ΕΣΥ προστίθενται νέες δυνάμεις σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε το πρωί, στο Σισμανόγλειο, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών που αντιδρούν στην μετατροπή του σε νοσοκομείο Covid.

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία όχι για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας όπως είναι η απαίτηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αλλά για να το ακρωτηριάσει και να του δώσει τη χαριστική βολή, τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Από αύριο 19 έως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου ξεκινά η νέα διανομή 5 δωρεάν self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς, για το διάστημα 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου.

Συνεδρίαση της επιτροπής για αξιολόγηση των δεδομένων

Εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τις εισηγήσεις της και να καθορίσει τον οδικό χάρτη άρσης των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Οι ειδικοί, στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης θα θέσουν στο μικροσκόπιο όλους τους δείκτες της πανδημίας. Όχι μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Ό,τι μας πουν οι ειδικοί», είναι το σχόλιο στελεχών της κυβέρνησης, τη στιγμή που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο θέλει την παράταση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση κατά μία εβδομάδα. Δηλαδή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Το μόνα πεδία που ενδέχεται να δούμε βήματα χαλάρωσης από τις 24 Ιανουαρίου είναι η άρση της απαγόρευσης της μουσικής και η αύξηση των θεατών στα γήπεδα.

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για την πανδημία και τίθεται σε αναστολή η λειτουργία τους, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών, καθώς η μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ ακόμα και σε περίπτωση ένστασης το όνομα θα παραμένει στη δημοσιότητα.

Θλιβερές διαστάσεις παίρνει ο ρόλος των αρνητών κληρικών

Οι συμβουλές του πνευματικού του στάθηκαν μοιραίες για έναν 62χρονο γιατρό, πατέρα δύο παιδιών, από την Αμαλιάδα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή νικημένος από τον κορονοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Ο θάνατος του 62χρονου παθολόγου έφερε ξανά στην επιφάνεια το τραγικό αποτύπωμα της αντιεπιστημονικής ρητορικής από αρνητές κληρικούς και πνευματικούς.

Το Άγιο Όρος θρηνεί – σύμφωνα με τον ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου γέροντα Βαρθολομαίο- περίπου 40 νεκρούς από κορονοϊό. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα αρνητές μοναχοί που επιμένουν στη ρητορική κατά των εμβολίων.

Στην Καλαμάτα ένας 41χρονος πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος ήταν ανεμβολίαστος, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, δίπλα από την επίσης διασωληνωμένη μητέρα του. Λίγο πριν από τη διασωλήνωσή του αποχαιρέτησε συγγενείς και φίλους με ένα σπαρακτικό μήνυμα στο Facebook:

«Παιδιά μπαίνω για διασωλήνωση σε λίγο. Δε γίνεται αλλιώς. Τα τρία παιδάκια μου και τη γυναίκα μου σκέφτομαι και τη μάνα μου που είναι μέρες διασωληνωμένη και αυτή. Δεν μου ανεβαίνει το οξυγόνο καθόλου […] Σας ευχαριστώ όλους σας και προσευχηθείτε αν θέλετε για εμένα. Σας αγαπώ όλους και μακάρι ο καλός Θεός να μη με πάρει ακόμη μαζί του. Σας αγαπάω όλους! Αμήν Παναγία μου».

«Το δράμα με αυτή την οικογένεια είναι ότι νοσηλευόταν η μητέρα του, ο αδερφός του, είχε πολλά μέλη η οικογένεια που νοσούσαν από κορονοιό. Όλοι ανεμβολίαστοι», είπε ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας έφυγαν από τη ζωή από κορονοιό τέσσερις άνθρωποι, μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Δημήτρης Γκάτσιος, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος