Κλιματική αλλαγή και ήπιος χειμώνας άφησαν χωρίς ελιές τα δέντρα της Χαλκιδικής

Για τη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών, μιλούν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, καθώς η ακαρπία της παραγωγής της πράσινης ελιάς έχει φτάσει το 90%, θέτοντας σε κίνδυνο της επιβίωσή τους αλλά και το μέλλον της παραγωγής. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από το σημαντικό αυτό πλήγμα, με τους επιστήμονες να αναζητούν λύσεις και τους παραγωγούς να ζητούν τη στήριξη της πολιτείας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που όπως αναφέρει ο κ.Χαλάτσης, πρόεδρος του ελαιοκομικού συνεταιρισμού στις Καλύβες Χαλκιδικής, αφορά 15.000 αγρότες και 30 χωριά της Χαλκιδικής.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει και ο διευθυντής του εργαστηρίου της δενδροκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ.Αθανάσιος Μολασιώτης. Όπως λέει είναι οι ήπιοι χειμώνες που ουσιαστικά «ξεγελούν» τα δέντρα με αποτέλεσμα να ξεκουράζονται και να μην αποδίδουν καρπούς. Για το πρόβλημα αυτό αναζητούνται λύσεις, για να τονωθούν νέες καλλιέργειες, αναζητούνται νέες καλλιεργητικές τεχνικές, ενώ γίνεται και μία προσπάθεια να βρεθούν κλώνοι αυτού του πράσινου καρπού ελιάς που δεν θα έχουν τέτοιες απαιτήσεις για χαμηλές θερμοκρασίες.

Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει και τις θέσεις εργασίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες εξαρτώνται από την καλλιέργεια της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος