Καθηγητής παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ότι δεχόταν μπούλινγκ απο μαθητές

Με μια επιστολή παραίτησης καθηγητής από ένα ΕΠΑΛ κατήγγειλε το μπούλινγκ που δέχθηκε από μαθητές, θέμα που δεν είναι μεμονωμένο και η επίλυση του τίθεται πλέον επιτακτικά.

Ήταν η πρώτη γραπτή ενημέρωση, για ένα τέτοιο περιστατικό, αλλά όπως φαίνεται αποτελεί κάτι σύνηθες. Πλήν δεν συζητείται δημοσίως.

Τα σχολεία ΕΠΑΛ, ημερήσια και εσπερινά είναι μια μικροκοινωνία, που αντανακλά το κοινωνικό σύνολο εκτιμά ο Δημήτρης Σακατζής, υποδιευθυντής στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου.

Η πολιτεία φρόντισε να υπάρχουν καθηγητές σύμβουλοι και ψυχολόγοι για να παρακολουθούν τους μαθητές, σε μικρές ομάδες, αναφέρει ο κ. Σακατζής και εκτιμά ότι είναι θέμα διαχείρισης.

«Ο μαθητής έρχεται στο ΕΠΑΛ θυμωμένος και εκείνοι που έρχονται σε αυτά τα σχολεία είναι οι μαθητές των πίσω θρανίων».

Ερμηνεύοντας τα πίσω θρανία, σημαίνει ότι πρόκειται για μαθητές με χαμηλές σχολικές επιδόσεις, οι οποίοι έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων τους ή της απροθυμίας τους να αποκτήσουν πραγματικές γνώσεις. Απλώς το ΕΠΑΛ εξασφαλίζει ένα πτυχίο και μέσω του εκφοβισμού και της εκδήλωσης βίας εναντίον των καθηγητών ελπίζεται ότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης και θα αποφοιτήσουν ενδεχομένως και με υψηλό βαθμό, που θα τους εξασφαλίσει ειδικότητα.

Όσον αφορά τον θυμό, με ότι και αν σχετίζεται δεν δικαιολογείται, ούτε αποτελεί άλλοθι, καθώς τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές συνεχίζονται και στην υπόλοιπη ζωή.

Όπως φαίνεται εναπόκειται στους καθηγητές αν και με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουν τους μαθητές και θα τους φέρουν πιο κοντά στην ιδέα του σχολείου.

Επιπλέον, οι σύμβουλοι δεν αποτελούν πανάκεια και δεν σημαίνει πως όλοι οι μαθητές είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν συμβουλές, να συγκατανεύσουν, ούτε όλοι όσοι συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο είναι οι αδικημένοι αυτού του πλανήτη.

Ότι τεκταίνεται στα ΕΠΑΛ συμβαίνει και σε μια μικρή κοινότητα εκτός σχολείων. Είτε προτού ο μαθητής εισέλθει στο λύκειο, είτε όταν αποφοιτήσει.

Η επιστολή που έφτασε στο υπουργείου παιδείας, αποτελεί μια κραυγή ενός εκπαιδευτικού, που φαίνεται πως ήλπιζε να επιτελέσει ένα λειτούργημα και όχι απλώς να εξασφαλίσει έναν μισθό.

Τελικά τι συμβαίνει στα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια; Η πολιτεία αντιμετωπίζει  ισότιμα τόσο την επαγγελματική όσο και  την γενική εκπαίδευση.

Απομένει η εφαρμογή της ισοτιμίας εκ μέρους των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Θεωρητικά οι διδάσκοντες στα ΕΠΑΛ δεν επιθυμούν να απαξιώνονται οι ίδιοι και το έργο τους. Βεβαίως, έπειτα από όσα ζουν καθημερινά κάποιοι έχουν “παραιτηθεί” από την προσπάθεια, ενώ ορισμένοι αποδέχονται σιωπηρά χύδειν συμπεριφορές. Επομένως εναπόκειται στους μαθητές να αποδεχθούν την θέση τους στο σχολείο ή να απορρίψουν την εκπαίδευση γενικά. Επιλέγοντας το δεύτερο θέτουν εαυτούς εκτός κοινωνικού συνόλου, αλλά με τρόπο που να τους εξασφαλίζει τα τυπικά προσόντα, και για αυτόν τον λόγο καταφεύγουν στο μπούλινγκ. Για να διασφαλίσουν πτυχία και την ατιμωρησία τους. Ένα σύστημα που βλέπει σε ένα μαθητή έναν ανήλικο, στον οποίο όμως δίνει το δικαίωμα να ψηφίζει  στα 17, χωρίς να του επιβάλει ποινές ανάλογα με την παραβατική πράξη, αλλά με μοναδικό κριτήριο την ηλικία, δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Αντίστοιχες σχολές τεχνολογικής εκπαιδεύσεως λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία π.χ. στην Γερμανία και στην Αυστρία, για τους μαθητές που κρίνονται από την έκτη δημοτικού ότι δεν πληρούν τα προσόντα για ακαδημαϊκές σπουδές. Ενόσω σπουδάζουν κάνουν πρακτική εξάσκηση σε τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες ακολούθως τους προσλαμβάνουν. Δηλαδή υπάρχει άμεση σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς. Ίσως η επιτυχής εφαρμογή αυτού του συστήματος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και στην Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος Ελπίδα Κουτσογιάννη, ανέφερε επίσης το περιστατικό ενός γονέα που χειροδίκησε εναντίον διευθυντού σχολείου, γιατί το παιδί του δεν μπήκε στην κλήρωση των αριστούχων, προκειμένου να διεκδικήσει μέσω κληρώσεως την θέση του Σημαιοφόρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος