Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων – Ζωές διακινούμενες: Πέντε ιστορίες γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων σήμερα και οι αριθμοί παραμένουν σοκαριστικοί. Οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια αποτελούν το 75% του συνόλου των θυμάτων στην ΕΕ, ενώ το 93% των θυμάτων πέφτουν θύματα εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των θυμάτων.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων το 2022 επικεντρωνεται στον ρόλο της τεχνολογίας τόσο ως παράγοντα διευκόλυνσης όσο και ως μέσου πρόληψης της εμπορίας ανθρώπων.

Το 2020, αναφέρθηκαν στον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) 167 θύματα εμπορίας ανθρώπων. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, αναφέρθηκαν 73 νέες περιπτώσεις θυμάτων εμπορίας ανθρώπων από Φορείς του Δημοσίου και από Μη Κυβερνητικές και Διεθνείς Οργανώσεις που είναι ενταγμένοι στον Μηχανισμό. Τα παιδιά θύματα εμπορίας έφτασαν τα 25, ενώ τα ενήλικα θύματα ήταν 48.

Είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε ότι πρόκειται απλώς για τη μύτη ενός τεράστιου παγόβουνου που κρύβεται από κάτω. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Slavery Index του 2018, υπολογίζεται ότι περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα, αριθμός που φέρνει τη χώρα μας στην 27η θέση από τις 167 χώρες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις.

Πάνω από το 50% των καταγεγραμμένων περιστατικών το 2019 αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση (Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, 2020).

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του UNODC, η πανδημία του Covid-19 επιδείνωσε τις συνθήκες για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό τους και περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά, ασφαλή καταφύγια καθώς και σε υγειονομικές, συμβουλευτικές και νομικές υπηρεσίες. Παράλληλα, η πανδημία οδήγησε σε μεγαλύτερη ανεπάρκεια πόρων και προσωπικού για τις οργανώσεις στήριξης των θυμάτων.

Οι πέντε ιστορίες

Οι ιστορίες που θα ακούσετε ή /και θα διαβάσετε εδώ είναι πέντε από αυτές, που κάποια στιγμή βρέθηκαν στην κορυφή του παγόβουνου, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει απαραίτητα ότι είχαν ένα αίσιο τέλος… Πρόκειται για τις διαφορετικές διαδρομές πέντε θυμάτων σωματεμπορίας, που κάποια στιγμή ο δρόμος τους διασταυρώθηκε με το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, το οποίο τις κατέγραψε και μας τις εμπιστεύτηκε.

Τα πορτρέτα των γυναικών δημιούργησε η εικαστικός και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, Νίκη Ρουμπάνη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων – Ζωές διακινούμενες: Πέντε ιστορίες γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων – Ζωές διακινούμενες: Πέντε ιστορίες γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων – Ζωές διακινούμενες: Πέντε ιστορίες γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων – Ζωές διακινούμενες: Πέντε ιστορίες γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων – Ζωές διακινούμενες: Πέντε ιστορίες γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης 

Το ΕΔΓΕ , Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης έχει μια συνεχή δράση στη στήριξη θυμάτων σωματεμπορίας καθώς και στη στήριξη μαρτύρων που έχουν ήδη καταθέσει.

Δέχεται σε 24ωρη βάση κλήσεις στη γραμμή Δίπλα Σου (210 9700814), συνεργαζόμενο με αρμόδιους δημόσιους και εθελοντικούς φορείς και με την αστυνομία και προστατεύοντας τα στοιχεία των θυμάτων όσο είναι νομικά δυνατόν. Επίσης, στηρίζει δράσεις πρόληψης με φροντίδα για νεαρές γυναίκες, μετανάστριες ή πρόσφυγες που είναι ευάλωτες σε κυκλώματα. Αγωνίζεται για να εκπροσωπούνται οι γυναίκες αυτές, που συχνά δεν έχουν κανένα άλλο στήριγμα, ώστε να μην καταπατώνται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τους λόγω έλλειψης χρημάτων για νομική εκπροσώπηση, αλλά αντίθετα, να αναγνωρίζονται στην Ελληνική κοινωνία ως πολύτιμοι συντελεστές στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων – Ζωές διακινούμενες: Πέντε ιστορίες γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας
Φωτογραφία από τη συμμετοχή του ΕΔΓΕ στα δρώμενα τέχνης και λόγου ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών στο φεστιβάλ Strong Me, τον Οκτώβριο του 2021

Το ΕΔΓΕ διατηρεί ξενώνα υποδοχής θυμάτων και υπηρεσιών κοινωνικής επανένταξης από το 2004 έως το 2009 και από το 2020 ως σήμερα. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας. Αναπτύσσει και δημοσιεύει τεχνογνωσία με τη συνεργασία ψυχιάτρου, ψυχολόγων και εκπαιδευτικών πάνω στην μακρόχρονη στήριξη γυναικών θυμάτων σωματεμπορίας, την οποία δημοσιοποιεί σε συνέδρια με τη συνεργασία πολλών φορέων πανελλαδικά. Από το 2006 συντονίζει μαθήματα στον φορέα διαρκούς επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την οικογενειακή βία και την σωματεμπορία. Παράλληλα πραγματοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες, εθελοντές και σχολεία, από το 1997 μέχρι σήμερα, ενώ συνεργάζεται και με Δήμους και κοινότητες πανελλαδικά για τη διάδοση τεχνογνωσίας και τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας
Αν χρειάζεστε βοήθεια ή αντιληφθείτε ότι κάποιος άλλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, μπορείτε να καλέσετε σε μία από τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές, που λειτουργούν κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο.

Γραμμή SOS «Δίπλα Σου» του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης: 210 9700814
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας και trafficking, από ειδικά εκπαιδευμένες εθελόντριες που μιλούν εκτός από Ελληνικά και Αλβανικά, Ρώσικα, Ρουμάνικα, Αγγλικά και Γαλλικά.

Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΚΑ): 197
Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: 15900
Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας (ΕΚΚΑ): 1107
Άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για παιδιά και γονείς.

Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS: 1056
Δέχεται καταγγελίες για παιδιά-θύματα κακοποίησης. Ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 (Α21)
Γραμμή για πληροφόρηση, βοήθεια ή αναφορά ύποπτων περιστατικών, διαθέσιμη στο κοινό, στα πιθανά θύματα και στις αρχές, με τη δυνατότητα ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος