Ζωές διακινούμενες: Η ιστορία της Έμμας

Πέντε ιστορίες γυναικών. Ένα αθέατο έγκλημα που επιτελείται σε κοινή θέα. Οι διαφορετικές διαδρομές πέντε θυμάτων σωματεμπορίας, που κάποια στιγμή ο δρόμος τους διασταυρώθηκε με το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, το οποίο τις κατέγραψε και μας τις εμπιστεύτηκε. Διαβάστε και ακούστε όλες τις ιστορίες εδώ.

Έμμα

[Κατά τον νόμο η συναίνεση του θύματος δεν είναι αποτρεπτική της αναγνώρισης της ως θύματος]

Καθόμασταν δίπλα – δίπλα στον καναπέ και με κοίταζε με ανάμικτα συναισθήματα εμπιστοσύνης και δυσπιστίας καθώς της εξηγούσα πώς γίνεται η σύλληψη ενός μωρού. Στα δεκαοχτώ χρόνια της και μετά από επτά εκτρώσεις, δεν γνωρίζει πως γίνεται η σύλληψη. «Πώς μπαίνουν εκεί μέσα τα μωρά; Ερχονται στον ύπνο μου αυτά που σκότωσα και κλαίνε…»

Θύμα σωματεμπορίας από μικρή, όταν ο πλούσιος του χωριού της την πήρε μαζί με την αδελφή της από τη φτωχή γιαγιά τους «για να τις σώσει». Γιατί τον ακολούθησες; «Μου υποσχέθηκαν πως θα έτρωγα κάθε μέρα, γι αυτό πήγα μαζί τους».

Αυτήν την έστειλε στην Κύπρο και την αδελφή της στην Ισπανία. Αγρίμι, μα άκακο, ήταν φτηνό υποχείριο για αρκετούς μήνες. Κάτι πήγε στραβά για τους δουλέμπορους και τη συνέλαβαν για πορνεία. Για να μην καταδώσει τα κυκλώματα, κάποιοι φρόντισαν να απελαθεί ως …φορέας AIDS, που ευτυχώς δεν ήταν.

Τα κυκλώματα όμως δεν την άφησαν ήσυχη. Βρέθηκε στην Ελλάδα, πουλημένη στην Πελοπόννησο και σύντομα στις φυλακές. Πάλι έγκυος. Η έκτρωση κανονίστηκε από τις κοινωνικές υπηρεσίες της φυλακής.

Λίγο μετά την πήραμε εμείς, γιατί κατάλαβαν όλοι πως ήταν θύμα. Ήρθε με έντονη αιμορραγία που δεν είχε σταματήσει από την έκτρωση. Κόντεψε να πεθάνει τη μέρα που μας την έφεραν… Ευτυχώς έγκαιρα τη μετέφερε η ψυχολόγος μας στο νοσοκομείο, όπου της βρήκαν αιματοκρίτη 18.

Τώρα καθόμαστε δίπλα- δίπλα και της εξηγώ, προσπαθώντας να ξεπεράσω το εμπόδιο της γλώσσας, πώς συλλαμβάνεται ένα παιδί, ή «πώς μπαίνουν εκεί μέσα», όπως απλά με ρώτησε. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ την άγνοια που θα είχε! Είμαι τόσο έκπληκτη, όσο κι αυτή που με ακούει. Ο σίγουρος φωτισμένος μου κόσμος καταρρέει.

«Δηλαδή, έτσι γεννήσατε κι εσείς; Αυτό το πράγμα, το σεξ, το κάνουν όλοι;»

Της μιλάω απλά για τον άλλο έρωτα που έχω την τύχη να έχω γνωρίσει εγώ, αυτόν με την τρυφερότητα, που χαρίζεται και δεν αγοράζεται.

Με κοιτάει δύσπιστα, με βεβαιώνει ότι κι αυτή ερωτεύεται, αλλά δεν βρίσκει ότι είναι δυνατό κάποιος που θα την αγαπήσει να ‘της κάνει αυτό το πράγμα που σιχαίνεται’. Η επόμενη ερώτηση γίνεται με πολύ δισταγμό και τα μάτια χαμηλωμένα:

«Κυρία μου, τι θα γίνω εγώ, δεν μπορώ να είμαι πόρνη αλλά χωρίς να κάνω σεξ, γιατί δεν ξέρω άλλη δουλειά;»

Παραμονές της δίκης του σκλαβέμπορου που την είχε και την εκμεταλλευόταν στην Πελοπόννησο, όπου την κρατούσε σπίτι του και την εξέδιδε με κάλυψη ένα τυροπιτάδικο, μια δυσφημιστική δημοσίευση σε εφημερίδα κατηγορούσε το Δίκτυο Γυναικών ως ύποπτη οργάνωση. Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου κράδαινε την εφημερίδα και κατηγορούσε το Δίκτυο ως υποκινητές, ρατσιστές και συκοφάντες!

Η μάρτυρας κατέθετε με απίστευτο κουράγιο επί δύο ώρες, προσπαθώντας να έχει τη μετάφραση της διαδικασίας και χωρίς να έρχεται σε αντιφάσεις.

Αρνήθηκε πάντως να μιλήσει για τις μαχαιριές στο μπράτσο και στο πρόσωπό της. Δεν θεωρούσε τον ίδιο τον κατηγορούμενο υπεύθυνο, αλλά αυτούς που την πούλησαν σε εκείνον. Όμως δεν δίστασε να μιλήσει για τους βιασμούς, τους εξευτελισμούς και τη βία που είχε υποστεί από τον ίδιο.

Ο εισαγγελέας πρότεινε πλημμέλημα, όχι κακούργημα. Η δυσφήμιση του Δικτύου Γυναικών είχε προφανώς πιάσει κάποιον τόπο.

Σήμερα είναι καλά, ζει και εργάζεται ως καμαριέρα σε νησί, επιβιώνοντας με δυσκολίες αλλά και με αξιοπρέπεια.


Αφήγηση: Δάφνη Σκαλιώνη, Άγης Γυφτόπουλος
Ηχοληψία: Κώστας Κυριακάκης
Μοντάζ: Θάνος Λάγιος

Τα πορτρέτα των γυναικών δημιούργησε η εικαστικός και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, Νίκη Ρουμπάνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος