Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος στο Πρώτο: Στο 13% διαμορφώνεται το «φυσικό ποσοστό ανεργίας»-Θα υποχωρήσει μόνο με παραγωγικές επενδύσεις (audio)

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να πέσει η ανεργία κάτω από το 13% στην Ελλάδα είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις κατάλληλες επενδύσεις με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Όπως ανέφερε «το 2022, τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας θα είναι μηδέν καθώς το δυνητικό και το πραγματικό προϊόν (ΑΕΠ) ταυτίζονται».

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο απόγειο της απόδοσής της με τις παρούσες δυνάμεις. Με τα δεδομένα αυτά το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» διαμορφώνεται κοντά στο 13% που βρίσκεται σήμερα και επομένως είναι αδύνατον να μειωθεί περαιτέρω με το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό.

Χρειάζεται να μεγαλώσουν οι παραγωγικές δυνατότητες (το λεγόμενο «δυνητικό προϊόν) και τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από νέες παραγωγικές επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή, οι οποίες θα υπακούουν στον κανόνα της αποδοτικότητας, υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης. Τόνισε επίσης, ότι χωρίς τέτοιες επενδύσεις, από εδώ και πέρα η όποια αύξηση της ζήτησης θα συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού.


Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα για να επιτευχθεί ο αναγκαίος παραγωγικός μετασχηματισμός.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Πελαγίδης εκτίμησε ότι η αύξηση των τιμών που προέρχεται από το κόστος ενέργειας διεθνώς θα παραμείνει για αρκετά χρόνια, ειδικά σε προϊόντα όπως τα τρόφιμα.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξαναδούμε πληθωρισμό ανάλογο με εκείνον που υπήρχε τη δεκαετία του 1970 -είπε ο κ. Πελαγίδης- αλλά είναι δύσκολο να εξαχθεί συμπέρασμα όσον αφορά σε ποιο βαθμό είναι ο πληθωρισμός παροδικός καθώς συγκρούονται δύο αντιτιθέμενες δυνάμεις. Από την μια πλευρά το δημογραφικό πρόβλημα και η τεχνολογία, οι οποίες μαζί με την πανδημία λειτουργούν αποπληθωριστικά και από την άλλη η μεγάλη ρευστότητα διεθνώς και η “νέα οικονομία των ελλείψεων” που πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω».

 

Σχετικά με την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει «σήμα» ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και οι αγορές έχουν λάβει το μήνυμα ενόψει και της αναμενόμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, καθώς θα είναι η χρονιά που θα απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια και θα εστιάσουν στις χορηγήσεις οι οποίες αποτελούν και τη βασική πηγή κερδοφορίας τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ