Βρυξέλλες – Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Πρώτο κοινό βήμα για οδικό χάρτη ενεργειακών μέτρων

Υπέκυψε στις πιέσεις των άλλων ηγετών ο Γερμανός Καγκελάριος και συμφώνησε στη δημιουργία ενός προσωρινού πλαισίου για να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στα συμπεράσματα της Συνόδου περιλαμβάνονται και βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η διαφάνειά τους.

«Θα φτιάξουμε ένα νέο δείκτη (υπολογισμού τιμών) που θα αντανακλά τις τιμές του LNG», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το γεγονός ότι η απόφαση των 27 λαμβάνει υπόψη πολλές από τις ελληνικές προτάσεις.

«Πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία μας (…) τελικά έπεισε και τους πλέον καχύποπτους και έχουμε σήμερα επί της αρχής συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες απέφυγαν τις μεγάλες αποφάσεις στέλνοντας το θέμα στους υπουργούς Ενέργειας, η στάση τους αντανακλά, όπως τονίζουν, τη διάθεση για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Είχε προηγηθεί η έκρηξη του Ιταλού πρωθυπουργού κατά του Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης.

«(Οι αποφάσεις) στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητά μας, την ενότητά μας και τη θέλησή μας να πολεμήσουμε σε κάθε είδους κερδοσκοπία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το σκεπτικισμό του για τη λειτουργία του πλαφόν στις τιμές εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Είμαστε υπέρ του πλαφόν στις τιμές των ρωσικών αγωγών αερίου, δεν είμαστε αντίθετοι με κανένα πλαφόν σε τιμές, αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι λειτουργούν», επεσήμανε ο Μαρκ Ρούτε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πάντοτε όμως στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, όντας όμως απολύτως συνεπείς στην υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, οι ηγέτες συζήτησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την Ουκρανία, αλλά και τις αυξημένες εντάσεις με το Πεκίνο να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Ο Μητσοτάκης σε ρόλο «γεφυροποιού» για τις αντιρρήσεις Γερμανίας-Ιταλίας

Χρειάστηκαν σχεδόν έντεκα ώρες έντονων συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες μέχρι το μπρα ντε φερ που βρισκόταν σε εξέλιξη τους τελευταίους επτά μήνες να καταλήξει σε «λευκό καπνό» όσον αφορά στις ευρωπαϊκές απαντήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικός στη θετική κατάληξη των εντεκάωρων διαπραγματεύσεων ήταν ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού. Νωρίς τα ξημερώματα και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις, ο κ. Μητσοτάκης διαδραμάτισε ρόλο γεφυροποιού προς την πλευρά του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, όσο και του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι ήγειραν αντιρρήσεις σε διαφορετικά σημεία των τελικών συμπερασμάτων.

Το όλο πλαίσιο των σημερινών αποφάσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς, την ερχόμενη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βέβαια, πέραν των ενεργειακών, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Βερολίνο έχει αλλάξει για τα καλά ρότα, καταδίκασε, εκ νέου, τις πρόσφατες απειλές και προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας, ενώ και ο πρωθυπουργός σήμερα χαρακτήρισε τη στάση της Γερμανίας ξεκάθαρη ως προς την υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών θέσεων.

Αποστολή στις Βρυξέλλες : Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος