Σύνοδος ΕΕ για ενεργειακή κρίση: Στοίχημα η ενότητα – Πιέσεις για το πλαφόν

Array

Τρόπος να γεφυρωθούν τα ενδοευρωπαϊκά χάσματα που προκύπτουν, από τα διαφορετικά συμφέροντα των κρατών-μελών αναζητείται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με το ενεργειακό να είναι το βασικό θέμα. Όπως φαίνεται από τα προσχέδια των συμπερασμάτων που έχουν διαρρεύσει, υπάρχει διάθεση για σύγκλιση, ωστόσο πρόκειται για ακόμη μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εκπέμψει στις σημερινές και αυριανές εργασίες του Συμβουλίου διπλό σήμα:

  • Ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών.
  • Ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η ανάγκη για σταθερή ενότητα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης  στην αντιμετώπιση της Ρωσίας τονίζεται και από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνδέεται με τους 27 ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κίεβο, την ώρα που ο Oύγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εκδήλωσε ανοικτά τον σκεπτικισμό του, συγκρίνοντας «το τελευταίο σχέδιο των Βρυξελλών για την αγορά αερίου από κοινού με τη συμφωνία για κοινό εφοδιασμό σε εμβόλια κατά του κορονοϊού».

Βρυξέλλες- Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

«Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών ενέχει πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλήσουν το αέριό τους αλλού – και τελικά εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουμε περισσότερο αέριο, αλλά λιγότερο», είπε καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της γερμανικής βουλής πριν αναχωρήσει για το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι γαλλογερμανικές τριβές / Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι εργάζεται σκληρά για να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία. «Για μένα, επιθυμία μου ήταν πάντα να διατηρήσω την ευρωπαϊκή ενότητα και επίσης τη συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», είπε ο Μακρόν, λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Γαλλία και Γερμανία είναι σε σοβαρή διένεξη για τη διαχείρηση του Ουκρανικού, το ενεργειακό, την κοινή Άμυνα, τις διμερείς εξοπλιστικές συνεργασίες, την διαχείρηση του πληθωρισμού, αλλά το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς, με ανοιχτό ερώτημα το οποιο αποτέλεσμα για κοινή ενεργειακή προσέγγιση.

«Πολλά κράτη έτοιμα να υποστηρίξουν πρόταση για πλαφόν»

Η πρόταση για πλαφόν προστασίας των 450 εκατομμύρια πολιτών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης κερίζει έδαφος, σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές. Μαζί με τη Γερμανία, η Ολλανδία  εγείρει ωστόσο αμφιβολίες, μιλώντας για δυσκίνητο μηχανισμό που οδηγεί σε παράκαμψη τον ανεφοδιασμό και τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.

Ισπανία: Να πεισθεί ο Μακρόν/ Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Η σημερινή συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα πριν από  τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται για τον ίδιο σκοπό:

Ο αγωγός MidCat, θα επέτρεπε στην Ισπανία, που διαθέτει το 30% των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), να εξάγει φυσικό αέριο προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Γερμανία στηρίζει την πρόταση και μάλιστα για τον ίδιο στόχο Σάντσεθ και Κόστα συναντήθηκαν στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα με τον Σολτς προκειμένου από κοινού να πιέσουν τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος Μακρόν εκτιμά από την πλευρά του ότι η ανάγκη για μια τέτοια υποδομή “δεν είναι προφανής”, αναφέροντας ότι η Ιβηρική χερσόνησος χρησιμοποιεί κυρίως σήμερα τους αγωγούς που τη συνδέουν με τη Γαλλία για την “εισαγωγή” του φυσικού αερίου.

«Δεν μιλάμε μόνο για διασυνδέσεις φυσικού αερίου, αλλά και για υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια» αναφέρει συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο πρόεδρος Μακρόν εκτιμά από την πλευρά του ότι η ανάγκη για μια τέτοια υποδομή “δεν είναι προφανής”, αναφέροντας ότι η Ιβηρική χερσόνησος χρησιμοποιεί κυρίως σήμερα τους αγωγούς που τη συνδέουν με τη Γαλλία για την “εισαγωγή” του φυσικού αερίου.

Επί τάπητος και οι κυρώσεις στη Ρωσία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» και «καθαρό τρόμο»  τους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά των υποδομών της Ουκρανίας, ενώ αξιολογούνται τα επόμενα βήματα στις κυρώσεις. Παρόλο που οι προηγούμενες κυρώσεις της ΕΕ που στόχευαν τη Ρωσία έχουν εγκριθεί ομόφωνα, ο Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται ότι διαφοροποιείται.

«Οι αποτυχημένες κυρώσεις είναι ήδη ένα σχεδόν αφόρητο βάρος. Θα προτρέψουμε την επανεξέταση της πολιτικής των πολεμικών κυρώσεων», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος