Κυρ. Μητσοτάκης: Τα επιχειρήματά μας για πλαφόν έπεισαν την Ευρώπη

Array

Iκανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Τα επιχειρήματά μας για πλαφόν έπεισαν την Ευρώπη που είναι έτοιμη να παρέμβει, είπε ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές.

«Από τον περασμένο Μάρτιο ήμουν από τους πρώτους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που είχα θίξει το ζήτημα της εργαλειοποίησης των τιμών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και είχα ζητήσει τότε μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση η οποία θα μπορέσει να θέσει ένα πλαίσιο, ένα πλαφόν, στις ανώτατες τιμές φυσικού αερίου έτσι ώστε να μην αναγκαζόμαστε ως ευρωπαϊκές κοινωνίες και ως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πληρώνουμε περισσότερα από όσα πρέπει προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φυσικό αέριο. Γνωρίζετε καλά ότι μέχρι και χθες υπήρχαν ουσιαστικές αντιδράσεις από έναν αριθμό κρατών μελών όμως πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία μας – κι αναφέρομαι στην πλειοψηφία των κρατών που υποστήριζαν αυτή την πρόταση- τελικά έπεισε και τους πιο καχύποπτους» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του.

Στη συνέχεια μίλησε για μια επί της αρχής συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων προκειμένου να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου». «Μια εκ των παρεμβάσεων είναι και η δυνατότητα επιβολής αυτού που ονομάζουμε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, σε επίπεδο δείκτη TTF» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς Ενέργειας οι οποίοι θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις για να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα ο οποίος απαιτείται για να γίνουν πράξη, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ασχέτως των παρεμβάσεων που είμαστε πια σε θέση να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα εξακολουθεί να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου τον τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές  διαπίστωσαν ότι είμαστε σοβαροί ως προς την “απειλή” μας να επιβάλλουμε εφόσον αυτό χρειαστεί ένας είδος πλαφόν».

«Πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους μας και ότι θα πληρώνουμε χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε και την ασφάλεια του εφοδιασμού, ένα ζήτημα το οποίο προφανώς είναι σημαντικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν αισθάνεται ότι μετά χθεσινές αποφάσεις δημιουργείται επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να παρέμβει η κυβέρνηση στις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε εφαρμόσει καλά-καλά τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει και με ρωτάτε αν θα λάβουμε νέα μέτρα».

«Ας υλοποιήσουμε τα μέτρα που έχω εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι αυτόν το μήνα δρομολογείται η καταβολή του αυξημένου φοιτητικού εισοδήματος, ότι στο τέλος του χρόνου θα δοθεί το επίδομα των 250 ευρώ στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, ενώ το επίδομα θέρμανσης που είναι ενισχυμένο φέτος θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

«Επομένως ας μην προτρέχουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά ευμετάβολη, επομένως «δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι θα γίνει αύριο από αυτό που συμβαίνει σήμερα».

«Έχουν δει πολλά τα μάτια μας και μπορούν εύκολα να αντιστραφούν», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι «έχουμε αποδείξει τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες όντας συνεπείς στην υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να ξεφύγουμε για το 2022 από τον κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 1,7%.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη ως προς τον τρόπο που οι αγορές αξιολογούν τις κυβερνήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίειο και πώς τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο κλαμπ των G7, επειδή προχώρησε σε μη κοστολογημένες εξαγγελίες για μείωση φορολογικών συντελεστών χωρίς να προσδιορίσει πού θα έβρισκε τα λεφτά».

«Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε συνεχώς δημοσιονομική κατάσταση αν πρόκειται να πούμε παραπάνω θα το μάθετε στην ώρα του», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο χέρι της Τουρκίας να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση των επιλογών της Τουρκίας σε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει μια ενόχληση που μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι «ως ΕΕ έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε περίπτωση που τρίτα πρόσωπα στην Τουρκία εντοπιστούν να παραβιάζουν κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Ρωσία, αυτό όμως δεν είναι δική μας απόφαση να την πάρουμε, αλλά των Ευρωπαϊκών θεσμών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν σε διμερές επίπεδο έχει ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, ο κ. πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις κλειστές».

Επανέλαβε ότι δεν είναι Ελλάδα αυτή που οξύνει τόνους, αμφισβητεί το status quo και δεν σέβεται τις βασικές αρχές σχέσεων καλής γειτονίας.

«Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει συμπεριφορά για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να μας δοθεί δυνατότητα για ειρηνική συνύπαρξη», τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλο» και υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε μια εμπορική γραμμή από τη Θεσσαλονίκη στη Σμύρνη που θα ήταν ευκταίο «να είναι επιτυχημένη γιατί έτσι θα ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών και το διμερές εμπόριο».

«Θα ήταν καλύτερα να εστιάζουμε σε αυτήν την πτυχή της θετικής ατζέντας παρά να χρησιμοποιεί η Τουρκία μονίμως την Ελλάδα ως αντικείμενο μιας ρητορικής που απευθύνεται σε εσωτερική κατανάλωση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως δεν τα σχολιάζει και πως έχει «την ίδια απαίτηση από την Τουρκία».

«Από εκεί και πέρα, όλες οι κινήσεις μελετώνται και αξιολογούνται από τους αρμόδιους», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος