Β. Χειρδάρης στο ΕΡΤNews για υπόθεση 12χρονης: Ο βιασμός αν δεν έχει την απειλή για κίνδυνο της ζωής, της υγείας και βία για σωματική βλάβη, δεν στοιχειοθετείται

Συνεχίζεται από τις 9 το πρωί στη δίκη για τον βιασμό και την εκπόρνευση της 12χρονης, στον Κολωνό με την αγόρευση των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Με αφορμή την εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του βασικού κατηγορουμενου για βιασμό και μαστροπεία και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤNews.

«Αντιλαμβάνομαι τη διαμαρτυρία κατά τόσο σοβαρών αδικημάτων, αλλά η πίεση στους δικαστές δεν είναι ωφέλιμη για ένα κράτος δικαίου. Δηλαδή, δεν μπορούν να γίνονται διαμαρτυρίες για θέμα απόφασης δικαστηρίου, πριν εκδοθεί η απόφαση, διότι αντιλαμβάνεστε ότι παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες, όπως το τεκμήριο της αθωότητας», τόνισε αρχικά ο κ. Χειρδάρης.

Πρόσθεσε πως η εισαγγελέας έκανε μια πρόταση και κανείς δεν ξέρει ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα και στοιχεία. «Επομένως, πρέπει να σεβαστούμε την πρόταση, διότι η εισαγγελέας είναι από την αρχή στην τη διαδικασία, γνωρίζει την υπόθεση, άρα εξέδωσε μια απόφαση, μια πρόταση η οποία είναι προς κρίση από το δικαστήριο», είπε.

Σχετικά με την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Χειρδάρης εξήγησε ότι: «Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος δεν μπορεί να εκτίσει πάνω από 20 χρόνια. Άρα, υπάρχουν 4 αδικήματα, που η πρόταση είναι ενοχοποιητική. Παραδείγματος χάρη τώρα για το θέμα του ότι τον απαλλάσσει λόγω αμφιβολιών για μαστροπεία με εξαναγκασμό, ζητά την ενοχή του για μαστροπεία μέσω διευκόλυνσης. Είναι ακριβώς το ίδιο, δηλαδή πέντε έως δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή».

Τέλος ανέφερε ότι η ψυχολογική βία που μπορεί να ασκήθηκε στο κορίτσι και αν αυτή μπορέι να προσμετρηθεί κάπως στην ποινή: «Προσμετράται υπό τη μορφή της απειλής. Αν δηλαδή, εκτός από τη σωματική βία που μπορεί να ασκηθεί, μπορεί να ασκείται ψυχολογική υπό την έννοια της απειλής. Παραδείγματος χάρη, αν πω εγώ τώρα στο κορίτσι ότι “θα καθίσεις να κάνουμε την πράξη, διότι θα σε σκοτώσω”, φοβάται γιατί είναι μικρό το παιδί, κι εκεί έχουμε βιασμό. Διότι ο βιασμός, η πράξη, είναι αποτέλεσμα της ψυχολογικής απειλής την οποία άσκησα με απειλή κατά της ζωής της ή και της σωματικής ακεραιότητας. Ο βιασμός αν δεν έχει απειλή για σοβαρό κίνδυνο της ζωής της και της υγείας της και βία για σωματική βλάβη, δεν στοιχειοθετείται βιασμός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος