Β. Σόγιακας στο «Ένθετο Οικονομία»: Η άνοδος χρυσού και κρυπτονομισμάτων επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις μέχρι να επέλθει ισορροπία

Αλλεπάλληλα υψηλά καταγράφει ο χρυσός ξεπερνώντας τα 2.100 δολάρια η ουγγιά. Η αυξημένη γεωπολιτική ένταση στρέφει τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. Ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Βασίλης Σόγιακας, μίλησε στη Βαλέρια Δολαψάκη για τις αιτίες αλλά και τα παράδοξα της εκτόξευσης των τιμών σε χρυσό και κρυπτονομίσματα. Δείτε αναλυτικά στο «Ένθετο Οικονομία»:

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών καταγράφει μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 3% τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Για την κατηγορία των τροφίμων καταγράφεται άνοδος κατά 3,39%, ενώ για τα υπόλοιπα είδη παντοπωλείου, εκτός των τροφίμων, η αύξηση είναι μόλις 0,81%.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρούνται στις τροφές και τα είδη για κατοικίδια με 12%, στα νερά και τα αναψυκτικά με 10,5%, στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά με 9,6%, στα έτοιμα γεύματα με 8,2% και στις βρεφικές και παιδικές τροφές με 7%.
Σημειώνεται ότι στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθ’ όλο το 2023 καταγράφονται ανατιμήσεις ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, των ακραίων κλιματικών φαινομένων και των διεθνών τιμών των πρώτων υλών. H κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», που περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο, καταγράφει άνοδο κατά 5,18%. Όμως η συγκρατημένη αύξηση της κατηγορίας αυτής οφείλεται στις μειώσεις των τιμών σε άλλα έλαια, αλλά και σε προϊόντα όπως ζυμαρικά, ρύζι και άλλα.

Β. Σόγιακας στο «Ένθετο Οικονομία»: Η άνοδος χρυσού και κρυπτονομισμάτων επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις μέχρι να επέλθει ισορροπία
Φωτογραφία: Pexels / Kevin Malik

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εμφανίζουν τα χαρτικά και οι πάνες με 6,1%, το γάλα και οι χυμοί με 4,2%, τα γιαούρτια και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά με 4,1%, τα αλλαντικά με 2,1% και τα τυροκομικά με 1,8%.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο παρέπεμψε η Κριστίν Λαγκάρντ για πιθανή έναρξη μείωσης των επιτοκίων. Όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά, οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την Τράπεζα με στόχο τη μετάβαση στον επόμενο κύκλο της νομισματικής πολιτικής. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ φαίνεται να ετοιμάζεται για μειώσεις στα επιτόκια τους επόμενους μήνες, αν και ο Τζερόμ Πάουελ μόλις αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μειώσεις.

Τελειώνει ο χρόνος για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, αλλά και για όσους θέλουν να διορθώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις προκειμένου να περιορίσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, καθώς από φέτος, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Απριλίου.

Διαρκής είναι ο αγώνας των γυναικών διεκδικώντας την ισοτιμία τους στο εργασιακό περιβάλλον. Μόλις 4 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, ενώ η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας είναι στην Ελλάδα από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διοργάνωσε σχετική εκδήλωση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος