ertnews.gr

Θεσσαλονίκη: Η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί εμπόδια στην αιμοδοσία

13/01 15:40

Μεγάλη έλλειψη αίματος παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, λόγω της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον.

Τα νούμερα αποδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο συλλέγονταν καθημερινά περίπου 11.000 μονάδες αίματος, ενώ, αυτή την περίοδο, συλλέγονται 6.700 με 7.000 μονάδες αίματος. Εντονότερο είναι το πρόβλημα για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, απευθύνει έκκληση για αιμοδοσία, εφόσον άμεσα επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ύστερα, από 40 χρόνια, στην Ελλάδα αποσυνδέθηκε πλήρως ο σεξουαλικός προσανατολισμός από τη δυνατότητα να γίνει κάποιος αιμοδότης, εφόσον καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας σε όποιον είχε ή έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Η Ελλάδα, κατατάσσεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και αναγκάζονται να εισάγουν αίμα. Η Ελλάδα ικανοποιεί λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της από εθελοντές αιμοδότες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για να υπάρχει διαθέσιμο αίμα στην Ελλάδα, θα πρέπει το 10% του πληθυσμού της χώρας να αιμοδοτεί τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιανουαρίου, εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο της ΔΕΘ απέναντι από το περίπτερο 1.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΣΙΔΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version