Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επάρκεια της ενέργειας στη χώρα μας με άξονα τις εξελίξεις στην Ουκρανία έδωσε ο Θεόδωρος Τσακίρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ και αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, είπε ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών από τις μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν και με ντίζελ, καθώς και με τα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια.
«Για να κρατήσουμε τα φώτα ανοιχτά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά, θα κάνουμε οπισθοδρόμηση στην ενεργειακή μας μετάβαση εκ των πραγμάτων. Θα πάμε σε λιγνίτη, σε πετρέλαιο και οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να κρατήσουμε την κατάσταση όρθια. Αλλά θα είναι πάρα πολύ οριακό, σε συνθήκες κρίσης και ενδεχόμενου αγοραστικού πανικού», τόνισε, λέγοντας πως πέρα από τα σενάρια, επί του πεδίου η ψυχολογία θα διαδραματίσει το «κατά πόσο θα μπορέσεις να έχεις τη δυνατότητα να ανταπεξέλθεις και σε τι τιμή». «Γιατί σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης και πανικού, τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιον, οι ροές φυσικού αερίου – που κατά το ήμισυ έρχεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία – λειτουργούν απρόσκοπτα και δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ενώ δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο και πετρέλαιο ούτε και σε περίπτωση που ξεκινήσει κάποια πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, καθώς οι εξαγωγές Ρωσικού αερίου έρχονται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που παρακάμπτουν την Ουκρανία. «Η μόνη περίπτωση να αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής κρίσης, το οποίο θα επιφέρει μεγάλη άνοδο στις τιμές, είναι εάν σε περίπτωση Ρωσικής εισβολής, η Δύση θέσει τη Μόσχα εκτός συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών, δηλαδή να μην μπορεί η Ρωσία να εισπράξει χρήματα για τις εξαγωγές υδρογονανθράκων στην Ευρώπη και να επιβληθεί κατά κάποιο τρόπο ένα είδος μποϋκοτάζ στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουμε μόνο εμείς πρόβλημα, θα είναι παγκόσμιο το πρόβλημα.
Ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών που κατευθύνεται στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά μεγάλος, καθώς η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών στο πετρέλαιο είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φυσικό αέριο, ως κομμάτι τελικής κατανάλωσης. Επομένως, όπως είπε, έχουμε πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση ως Ευρώπη από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη εξάρτηση από τη Ρωσία.
«Οι ποσότητες είναι περιορισμένες και μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Αλλά το πρόβλημα που θα έχουμε είναι ότι οι τιμές πετρελαίου θα εκτιναχθούν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά. Η επίπτωση θα είναι έμμεση. Είναι δύσκολο να πούμε λεπτομέρειες, αλλά μπορούμε να μιλάμε για τιμές που κάλλιστα μπορούν να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά και να ξεπεράσουν τα 120 με 130 δολάρια το βαρέλι», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσακίρης επισήμανε ότι βάσει των στοιχείων του ΔΕΣΦΑ, η Ελλάδα προμηθεύεται το 45% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω TurkStream. «Ελλοχεύει να κλείσει αυτή η στρόφιγγα μόνο εάν η Ρωσία αποφασίσει ότι – εφόσον δεν μπορεί να πληρωθεί λόγω εξοβελισμού από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών – δεν θα παραδίδει φυσικό αέριο επί πιστώσει για πάντα. Οπότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο να υπάρχει διακοπή. Τότε θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ασφάλεια τροφοδοσίας», διεμήνυσε.Αναφορικά με τη Ρεβυθούσα, εξήγησε ότι είναι μια υποδομή η οποία μπορεί να υγροποιήσει και να στείλει στο δίκτυο ποσότητες υγροποιημένου αερίου, αλλά δεν λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Η μέγιστη δυναμικότητά της είναι γύρω στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο. Η κατανάλωση στη χώρα έφτασε το 2021 στα 6,5 δισεκατομμύρια. Ακόμα και αν κλείσουν όλοι οι αγωγοί θεωρητικά, η Ρεβυθούσα μπορεί να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της δυναμικότητας αυτής, εφόσον βέβαια έχει φορτία και εφόσον λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της», διευκρίνισε.
Ωστόσο, όπως είπε, σε περίπτωση που επικρατήσουν τα δυσμενή σενάρια, οι τιμές αερίου θα αυξηθούν πάρα πολύ, διότι όλοι οι καταναλωτές στην Ευρώπη θα προσπαθούν να βρουν φορτία LNG για να καλύψουν τις ανάγκες τους. «Δεν θα είμαστε οι μόνοι που θα ψάχνουμε για LNG. Οπότε θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα φορτία και αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται από την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο το πρόβλημα», δήλωσε.
«Το LNG καλύπτει περίπου το 35% με 40% των αναγκών μας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχει φτάσει γύρω στο 50% με 55%. Το υπόλοιπο έρχεται μέσω αγωγών. Εάν ο ΤΑΡ συνεχίσει να λειτουργεί, τότε θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η ανάγκη αντικατάστασής του ρωσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής ή απώλειάς του. Αλλά και πάλι το σύστημα θα ζοριστεί πάρα πολύ», συμπλήρωσε.
Διευκρίνισε, μάλιστα, πως «όταν λέμε ότι ψάχνουμε επιπρόσθετες ποσότητες αερίου από άλλες χώρες, αυτό δεν γίνεται άμεσα ή εύκολα. Καμία χώρα δεν έχει βγει να πει ότι θα κάνει αύξηση της παραγωγής. Στο φυσικό αέριο, σχεδόν όλες οι χώρες λειτουργούν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους. Δεν είναι σαν το πετρέλαιο που κάποιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άμεσα αύξηση παραγωγής. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και για αυτό δεν το κάνουν».
Πρόσθεσε, δε, ότι τα έσοδα της Ρωσίας την ημέρα μπορούν να φτάσουν και τα 500 εκατομμύρια δολάρια για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ακόμα και λιγνίτη.
Αναφορικά με τον κίνδυνο να βάλουν «λουκέτα» ιδιώτες πάροχοι ενέργειας στη χώρα μας, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ , τόνισε ότι υπάρχει στενότητα και μια αδιαμφισβήτητη δυσκολία για καταναλωτές, προμηθευτές και παραγωγούς. «Για αυτό η Ελλάδα δίνει σε επιδοτήσεις περίπου 400 εκατομμύρια το μήνα ίσως και παραπάνω. Δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα για λουκέτα. Αν αυτή η κατάσταση με την ενεργειακή ακρίβεια κρατήσει για μήνες ή χρόνια, τότε για να μην έρθουν λουκέτα θα πρέπει να γίνει κάποια άλλη μορφή στήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος