Θ. Σκυλακάκης στο Πρώτο: Εντελώς ανέφικτες οι εξαγγελίες Τσίπρα – Δεν πέφτουν λεφτά από ελικόπτερο – Συντηρητική η εκτίμηση για ανάπτυξη 6% φέτος (audio)

«Οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στηρίζονται σε δυνατότητες που δεν υπάρχουν», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα. Ξεκαθάρισε ότι δεν «πέφτουν χρήματα από το ελικόπτερο», εξηγώντας πως με βάση τις ρήτρες της ΕΕ, τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να νομοθετούν μόνιμες δαπάνες γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια , όπως προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνδυαστικά με τις προσωρινές δαπάνες που υποσχέθηκε και οι οποίες είναι «πολύ πάνω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού», οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι «εντελώς ανέφικτες».

Τόνισε, δε, ότι τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζουν το παλαιό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, «για το οποίο ο κ. Τσίπρας είχε πει μετά ότι επρόκειτο περί αυταπάτης. Τώρα, οι πιθανότητες να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, είναι μηδενικές».

Απαντώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό ότι ασκεί «πολιτική μα δανεικά», αντέτεινε ότι «ο κ. Τσίπρας μας λέει να δώσουμε 5 με 10 δισεκατομμύρια με δανεικά και μετά κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο οποίος δαπανά πολύ λιγότερα». «Ο κ. Τσίπρας είναι μάγος στο να λέει κάτι και μετά να αναιρεί τον εαυτό του», δήλωσε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μάθει «τα στοιχειώδη για το χρέος, το οποίο δεν είναι στα 220-230 δισεκατομμύρια». «Το νούμερο που φτάσαμε το 2020 ήταν 205 δισεκατομμύρια, και ο λόγος που αυξήθηκε το χρέος ήταν η πανδημία. Το να λέει ότι ευθύνεται ο Μητσοτάκης, δείχνει ότι απλώς είναι άνθρωπος κακής πίστης που ψάχνει να βγάλει κομματικό μεροκάματο», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκυλακάκης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι απέφυγε να δώσει όλες τις παραμέτρους των προτάσεων που παρουσίασε, ώστε να υπολογιστεί ακριβώς το κόστος του πακέτου των εξαγγελιών. «Με βάση κάποιες υποθέσεις, λογικές και θεμιτές, μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι το συνολικό κόστος είναι στα 11 δισεκατομμύρια. Με άλλες υποθέσεις μπορεί να είναι και 50% πάνω από αυτό το νούμερο», σημείωσε. «Ο κ. Τσίπρας το Σάββατο δεν είπε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά, κάτι που είπε την Κυριακή, αλλά δεν εξήγησε πόσο καιρό θα κρατά αυτό το προσωρινό μέτρο. “Για όσο καιρό θα κρατά η ακρίβεια”. Τι πάει να πει ακρίβεια; Για πόσο καιρό θα υπάρχει; Όλα αυτά είναι μια περιττή συζήτηση, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Χάνουμε χρόνο αν προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε κάτι, όταν αυτός που το λέει δεν βάζει τις βασικές παραμέτρους», υπογράμμισε.

“Συντηρητική η εκτίμηση για ανάπτυξη 6%”

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε έως εξόχως συντηρητική την εκτίμηση  για ανάπτυξη φέτος γύρω στο 6%, λέγοντας πάντως ότι δεν ξέρουμε «εάν υπάρξουν αναθεωρήσεις παλαιότερων στοιχείων όπως έχει συμβεί στο παρελθόν».

«Πιο σημαντικό δεν είναι το ύψος της ανάπτυξης, αλλά πόσο από αυτό είναι μόνιμο και πόσο αφορά την επάνοδο της οικονομίας. Με βάση τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το 2019 είχαμε μια αύξηση των εξαγωγών (από τα 13,7 στα 16,4 δισεκατομμύρια) και των επενδύσεων (από τα 8,5 στα 10 δισεκατομμύρια). Πολύ μεγάλες αυξήσεις που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, γιατί δεν είναι συνάρτηση τόσο πολύ με την πανδημία και τη μείωση κατανάλωσης. Επίσης ο τουρισμός πήγε πάρα πολύ καλά, με λιγότερες αγορές από αυτές που έχουμε σε μια συνηθισμένη χρονιά. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία στο εξάμηνο και στο ενιάμηνο του 2021, που μας δείχνουν ότι έχουμε μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ, μαζί με την προσωρινή λόγω της επανόδου της κατανάλωσης και του τουρισμού», ανέφερε ο ίδιος. Σημείωσε, δε, ότι «η ανάπτυξης με το “καλημέρα“, μας δίνει μια καλή πιθανότητα, το χρέος να πέσει φέτος κάτω από τα 200 δισεκατομμύρια»

Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν είναι μια περίοδος ανατιμήσεων η οποία μετά υποχωρεί. «Ο πληθωρισμός είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, στο οποίο γεννώνται πληθωριστικές προσδοκίες, όταν έχει λάθος αντίδραση και μετά τρέχεις και δεν προλαβαίνεις. Δηλαδή όταν γεννάς την προσδοκία στις επιχειρήσεις ότι θα αυξάνεις υπέρμετρα και βίαια μισθούς και θα διευκολύνεις τη ζήτηση, αυτό αυξάνει τις τιμές και πάει λέγοντας. Αυτό θα το αποφύγουμε στην Ευρώπη. Κι εμείς πρέπει να είμαστε σώφρονες για να μη βασανίσουμε τους απλούς ανθρώπους με αυξήσεις τιμών που δεν είναι αυτές που έρχονται από μια προσωρινή ανατίμηση πρώτων υλών, αλλά από πληθωριστικές προσδοκίες», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη φράση «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν», που επανέλαβε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είπε πως η συγκεκριμένη φράση που μας ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες γιατί έρχεται απέναντι στην κοινή λογική.

«Οι αριθμοί μας λένε τι συμβαίνει στους ανθρώπους, δεν πέφτουν από το φεγγάρι. Πρόκειται για την κλασική αντίδραση της αντιπολίτευσης όταν βλέπει ότι μια κυβέρνηση τα πηγαίνει καλά», επισήμανε.

«Η πραγματικότητα για το πώς θα γίνει η διάχυση της ανάπτυξης, του πλούτου, έχει έναν πολύ απλό υπολογισμό. Πρέπει να δεις από πού έρχεται το χρήμα αυτό και πώς μπαίνει στην Οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος