Τα ισραηλινά στρατεύματα «εκκαθαρίζουν» περιοχές της Γάζας «κομμάτι – κομμάτι» – Επίγεια επίθεση ή εισβολή;

Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να επικεντρώνονται στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, στο Μπέιτ Χανούν, και από εκεί πιέζουν λίγο νοτιότερα.

«Είμαι στο Σντερότ, την ισραηλινή συνοριακή πόλη που βλέπει στη Γάζα. Τα συνεχή πυρά βαρέως πυροβολικού προς τη Γάζα συνεχίζονται. Η ισραηλινή πυροβολαρχία εδώ κοντά ρίχνει αρκετές φορές το λεπτό. Η ίδια η πόλη είναι σχεδόν έρημη. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν φύγει ή έχουν απομακρυνθεί. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αυξάνει το ρυθμό των επιχειρήσεων», αναφέρει σε άρθρο του στο BBC, ο δημοσιογράφος Jeremy Bowen.

Από το βίντεο από τη Γάζα που δημοσιοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, και από ό,τι μπορεί να δει κανείς κατά μήκος της συνοριακής περιοχής το βράδυ της Παρασκευής, φαίνεται πολύ ισχυροί βομβαρδισμοί.

«Αλλά η διακοπή των επικοινωνιών σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει», εξηγεί ο Bowen, ενώ συνεχίζει: «Για παράδειγμα, μίλησα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το κεντρικό τους γραφείο στο Νότο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, αλλά καθώς δεν υπάρχει εσωτερική επικοινωνία, δεν μπορούν να συνδεθούν με τα γραφεία της περιοχής τους που φροντίζουν τις επιχειρήσεις βοήθειας – που αυτή τη στιγμή έχουν ανασταλεί τελείως – για να δουν πώς τα πάνε».

Ενώ οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται πολύ στο βόρειο τμήμα, η Λωρίδα της Γάζας έχει μήκος μόνο περίπου 45 χιλιόμετρα (28 μίλια), με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να ακούσει τις εκρήξεις να εκτείνονται για μίλια γύρω από την περιοχή.

Ο Bowen διευκρινίζει ότι «ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί πιθανότατα να “καθαρίσει” τις σήραγγες, πιθανώς με ειδικές δυνάμεις που εντοπίζουν στόχους για τις επιθέσεις της αεροπορίας.

Είναι επίθεση στο έδαφος; Δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλήσουμε πολύ στους ορισμούς όλων αυτών. Όταν είδαμε τη στρατιωτική συγκέντρωση, την κινητοποίηση πάνω από 300.000 εφέδρων, νομίζαμε ότι θα βλέπαμε μια ολομέτωπη εισβολή στη Γάζα.

Νομίζω όμως ότι αυτό που μπορεί να κάνουν, είναι να εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας κομμάτι – κομμάτι. Ένιωσα από τα σχόλια του ισραηλινού στρατού ότι πρόκειται να συνεχίζουν να πιέζουν και ότι επρόκειτο για “εκδίκηση”.

Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μια πολύ εκτεταμένη επιδρομή ή μια επίγεια επίθεση. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Η επίγεια επίθεση του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσει και Παλαιστίνιους αμάχους.

Όσο περισσότερους Παλαιστίνιους σκοτώνουν τόσο μεγαλύτερη γίνεται η οργή στη Μέση Ανατολή, σε χώρες τόσο φιλικές Ισραήλ αλλά και σε εχθρούς του.

Ωστόσο, δεν εγγυάται ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί. Αλλά αυξάνει την αστάθεια και την αβεβαιότητα σε μια περιοχή που είναι ήδη εύθραυστη», καταλήγει.

Τα ισραηλινά στρατεύματα «εκκαθαρίζουν» περιοχές της Γάζας «κομμάτι – κομμάτι» – Επίγεια επίθεση ή εισβολή;
BBC – NBBC

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος