Τα φώτα της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη για την τελετή απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Η τελετή απονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» 2021 θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, στο ιδιαίτερο περιβάλλον της εμβληματικής Ροτόντας, ενός κορυφαίου μνηµείου που µαρτυρά τη ρωµαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Διοικούσα και η Συµβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύµατος Θεοφανώ, υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Ανδρεάδη και του Προέδρου Herman Count Van Rompuy αντίστοιχα, ξεκινούν για πρώτη φορά φέτος τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ, ένα πάνελ συζήτησης πάνω σε ένα θέµα διεθνούς βαρύτητας που σχετίζεται και εμπνέεται από το βραβείο κάθε χρονιάς.

Η φετινή διοργάνωση της συζήτησης θα λάβει χώρα την Πέµπτη 14 Οκτωβρίου, µε τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο µέσω της Επιστήμης» και µε θεματικές σχετικές µε την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήµη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήµη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δηµιουργία ενός δυναµικού φόρουµ συζήτησης επί κρίσιµων ζητημάτων που σχετίζονται με το μέλλον της Ευρώπης.

Η θέσπιση του νέου αυτού θεσμού ξεκινά φέτος ιδιαίτερα δυναμικά με τη συμμετοχή των δυο βραβευμένων δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, το ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, σε διάλογο με κορυφαίες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας  και Καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας, ο Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne, και η Chiara Saraceno, Επίτιμο Μέλος Collegio Alberto, Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ αποτελεί ένα πάνελ συζήτησης πάνω σε καίρια θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες, και που σχετίζονται και εμπνέονται από το βραβείο κάθε χρονιάς. Καθώς το φετινό βραβείο επικεντρώνεται στην Επιστήμη, η συζήτηση έχει ως στόχο να εμβαθύνει σε αυτή τη θεματική, ώστε να συμβάλει στην τόνωση του ρόλου της επιστήμης προς όφελος της ανθρωπότητας. Η προσέγγιση του ζητήματος θα γίνει από διαφορετικές σκοπιές: επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και ευημερία. Την συζήτηση θα συντονίσει ο ΚαθηγStefan Schepers, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του διαλόγου για ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της ανθρωπότητας και την ευημερία, την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Πρόγραμμα (17:00-19:00)

Χαιρετισμός 

Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

Καλωσόρισμα και αναφορά στους στόχους της Στρογγυλής Τραπέζης

Καθ. Stefan Schepers, Συντονιστής | Mέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ (Βέλγιο)

Κεντρική ομιλία

Dr Uğur Şahin Dr Özlem Türeci, Βραβευθέντες, BioNTech (Γερμανία)

Επιστήμη και το Κοινό Καλό

Mary McAleese, πρ. Πρόεδρος της Ιρλανδίας | Καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (Ιρλανδία)

Επιστήμη και καινοτομία 

MariaLuisa Poncela, πρ. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας (Ισπανία)

Επιστήμη, εκπαίδευση και πολιτισμός

Georges Prevelakis, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Γαλλία)

Επιστήμη και ευημερία 

Chiara Saraceno, Επίτιμος Μέλος Collegio Alberto, Πανεπιστήμιο του Τορίνο (Ιταλία)

Συμπεράσματα

Πρακτικές Πληροφορίες

Το Ίδρυµα Αυτοκράτειρα Θεοφανώ

Από την ίδρυσή του, το Ίδρυµα έθεσε ως στόχο την αναγνώριση ατόµων και οργανισμών για τη συνεισφορά τους στην κατανόηση και την ενδυνάμωση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας, καθώς και στην κοινωνική ευημερία, την πρόνοια και τη βελτίωση της ζωής όλων. Η αρχή έγινε το 2020, με το βραβείο να επικεντρώνεται στην Εκπαίδευση. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen, αποδέχτηκε το πρώτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εκ µέρους ενός ευρωπαϊκού θεσμού που ενισχύει την κινητικότητα, τη συνεργασία και την αµοιβαία κατανόηση για τους νέους πολίτες Ευρώπης: το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS. Συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε πέρσι, το βραβείο επιδιώκει να εδραιωθεί, χρόνο µε τον χρόνο, ως σηµείο αναφοράς στην αναγνώριση και αναγνώριση εκείνων των μελών της κοινωνίας, οργανισμών ή ατόμων, που συμβάλλουν στην αμοιβαία κατανόηση και την κοινή συνεργασία, όπως και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και πέρα από αυτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος