Τ. Χατζηβασιλείου στο ΕΡΤNews: Το Ιράν έσπασε ταμπού δεκαετιών – Είτε θα έχουμε ένα σφοδρό χτύπημα είτε μία ήπια αντίδραση από το Ισραήλ

Σύνοψη
  • «Το Ισραήλ κέρδισε σε εντυπώσεις, απέδειξε ότι έχει πολύ ισχυρή αεράμυνα και τώρα πλέον όλα είναι στο δικό του χέρι. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει»
  • Πρόσθεσε πως χρειάζεται δουλειά από την Άγκυρα για να μπορέσει να ανακτήσει αξιοπιστία και στη Δύση και στην Αμερική και κυρίως στο ΝΑΤΟ

Ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews από το Στρασβούργο για το αν μπορεί να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στην σχέση Ισραήλ-Ιράν, μετά την επίθεση και για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή.

«Το Ιράν έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών με την προχθεσινή του επίθεση.Έκανε επίδειξη δύναμης, αλλά με ένα ελεγχόμενο επεισόδιο. Κλιμάκωσε στο πεδίο, αλλά αποκλιμάκωσε στη ρητορική χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Το Ισραήλ κέρδισε σε εντυπώσεις, απέδειξε ότι έχει πολύ ισχυρή αεράμυνα και τώρα πλέον όλα είναι στο δικό του χέρι. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη την επίθεση αυτή αν και ένιωσε την ανάγκη να μην απαντήσει άμεσα. Αρα, τώρα έχουμε δύο πιθανότητες γιατί είτε θα έχουμε ένα χτύπημα με ένταση, σφοδρό είτε μία ήπια αντίδραση. Ό,τι κι αν συμβεί κανείς δε θέλει γενικό πόλεμο», τόνισε.

Πρόσθεσε πως η διπλωματία ανέλαβε δράση και οι σύμμαχοι από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την απαράδεκτη επίθεση του Ιράν. Όμως ζήτησαν από όλους αυτοσυγκράτηση και κυρίως από το Τελ Αβίβ. Και απ’ ότι φαίνεται, οι σύμμαχοι εισακούστηκαν. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, προέχει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δύο πράγματα. Από τη μία να αρχίσει και πάλι η συζήτηση για τη λύση δύο κρατών. Το Ισραήλ πρέπει να ζει με ασφάλεια, αλλά και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται αυτή τη συζήτηση».

«Η Δύση είναι υποχρεωμένη να αναβιώσει τις συμφωνίες του Αβραάμ»

Εξήγησε πως η Ευρώπη έχει επιδείξει καλά αντανακλαστικά αυτή τη φορά αλλά πρέπει να αναλάβει κι εκείνη δράση. «Αυτή τη φορά είναι αναγκαία η λεγόμενη στρατιωτική αυτονομία. Όσο δεν έχουμε κοινή ή πολιτική άμυνας και ασφάλειας δεν μπορούμε να έχουμε γεωπολιτικό βάρος στην περιοχή», είπε.

Όσο για το αν η Δύση άφησε τα πράγματα να ξεφύγουν αδυνατώντας να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Γάζα, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως: «Χωρίς αμφιβολία η Δύση έκανε πολλά λάθη στην περιοχή. Στην αρχή είχε αποχωρήσει ουσιαστικά και η Αμερική από τη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας ένα κενό ισχύος το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν κακήν κακώς αναθεωρητικές δυνάμεις. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ γενικότερα, έχει επανέλθει και πάλι στην περιοχή. Δεν αξίζει να πούμε για τα λάθη τα οποία έγιναν και είναι πολλά, αλλά πρέπει να δούμε μπροστά. Η Δύση είναι υποχρεωμένη να αναβιώσει τις συμφωνίες του Αβραάμ. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για μία μακρόχρονη σταθερότητα. Διαφορετικά, εάν δεν το κάνει αυτό η Δύση, τους επόμενους μήνες θα έχουμε την ίδια και παρόμοια κρίση σε επόμενη φάση».

«Η Τουρκία έχει πολλή δουλειά μπροστά της για να κερδίσει αξιοπιστία»

Σχετικά με το αν η εξέλιξη θα επηρεάζει τη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε πως η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση. «Η στήριξη που έχει δώσει στη Χαμάς τους προηγούμενους μήνες δημιουργεί μία πολύ βαριά σκιά στην εικόνα της Άγκυρας. Ταυτόχρονα, η συνεργασία που έχει η Τουρκία στο παρελθόν και με το Ιράν και με τη Ρωσία στον πόλεμο της Συρίας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εικόνα της και στις σχέσεις με τη Δύση», εξήγησε.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται δουλειά από την Άγκυρα για να μπορέσει να ανακτήσει αξιοπιστία και στη Δύση και στην Αμερική και κυρίως στο ΝΑΤΟ. «Δεν έχει κατορθώσει η Τουρκία λοιπόν ακόμα να κερδίσει αυτό το οποίο θα ήθελε. Μπορεί να μην έχει πετύχει να γίνει ηγέτιδα στο μουσουλμανικό κόσμο, ούτε ένας έντιμος συνομιλητής. Η Τουρκία όμως, λαμβάνεται υπόψη από τις δυνάμεις της περιοχής… δεν λαμβάνεται υπόψη με τον τρόπο που θα ήθελε η ίδια. Άρα, έχει πολλή δουλειά μπροστά της για να κερδίσει αξιοπιστία», είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος