ΣΥΡΙΖΑ: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες – Προεκλογική εργαλειοποίηση Ακρόπολης και Unesco από την κυβέρνηση

«Σήμερα το υπουργείο και η κυρία Μενδώνη θριαμβολογούν για την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Unesco. Θριαμβολογία στην οποία βασίζεται και ο κύριος Μητσοτάκης καλώντας μας να ζητήσουμε συγγνώμη από τηn κa Μενδώνη. Η έκθεση προσεκτικά και διπλωματικά διατυπωμένη, δέχεται ότι οι αναπλάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν βλάπτουν την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία του μνημείου της Ακρόπολης» αναφέρει η ανακοίνωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου.

«Ο διάβολος ωστόσο κρύβεται στις λεπτομέρειες και στις “επιμέρους παρατηρήσεις”, όπως παραδέχεται το υπουργείο» επισημαίνει η κ. Αναγνωστοπούλου η οποία συνεχίζει ως εξής «Καταρχάς και καταρχήν, το αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης είναι μια διαρκής επιστημονική διαδικασία από την δεκαετία του ’70 και ναι είναι πρότυπο αποκατάστασης και συντήρησης που κρύβει το σεβασμό για το μνημείο πολλών επιστημονικών ομάδων. Δεν αφορά αποκλειστικά την Υπουργία της κυρίας Μενδώνη. Ούτε την πρωθυπουργία του κύριου Μητσοτάκη. Η οικειοποίηση αυτού του τεράστιου μόχθου από την κυβέρνηση είναι αυθαίρετη.

»Δεύτερον, με επίκαιρη ερώτησή μας στις 11/6/2021 είχαμε ζητήσει να διερευνηθεί, εάν τηρήθηκαν οι διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην UNESCO, κατά την «ανάπλαση» του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

»Μετά τις έντονες πιέσεις που προκλήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΥΠΠΟΑ, κάλεσε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την οποία και ενημέρωσε αποκλείοντας από τον διάλογο, τον ΣΕΑ και άλλους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Ενημέρωσε δηλαδή την επιτροπή μόνο από την δική της πλευρά, χωρίς την παράθεση στο τραπέζι των συζητήσεων των αντιρρήσεων και του αντιλόγου για την «ανάπλαση» που είχε εκφράσει η επιστημονική κοινότητα. Είναι προφανές ότι για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων κατάρτιση Διαχειριστικού Σχεδίου, με καταγραφή όλων των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο μνημείο με συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Επίσης, αναγκαία είναι, η εκ των πρότερων ενημέρωση προς το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τυχόν παρεμβάσεις στο παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο.

»Φυσικά δεν είθισται να γίνονται παρατηρήσεις εκ των υστέρων. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό ότι στην έκθεση της η αποστολή εμπειρογνωμόνων επισημαίνει μεταξύ άλλων: το προβληματικό της εφαρμογής των αποστραγγιστικών έργων ως προς την μελέτη και την υλοποίηση, την επιπλέον δουλειά που πρέπει να γίνει έτσι ώστε να καταστεί ο βράχος προσβάσιμος από ανθρώπους με διαφορετικά είδη αναπηρίας, ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτή την στιγμή ένα σχέδιο για τον έλεγχο της ροής των επισκεπτών, το οποίο θα έπρεπε να είναι ενσωματωμένο στο γενικό διαχειριστικό σχέδιο, που επίσης η επιτροπή επισημαίνει πως δεν υπάρχει. Είναι η ίδια υπουργός που το 2019 υποσχόταν ότι έχει έτοιμο το διαχειριστικό σχέδιο και θα το εφάρμοζε άμεσα… Και το σημαντικότερο όλων επισημαίνει ότι στο εξής, πριν από κάθε παρέμβαση, θα πρέπει να διεξάγεται μια μελέτη των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η κάθε επέμβαση στην διατήρηση των χαρακτηριστικών που συνιστούν την Οικουμενική Αξία του μνημείου».

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται ως εξής : «Αξία για την οποία όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είμαστε υπερήφανοι και υπερήφανες και την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. Όμως για άλλη μια φορά η Ακρόπολη και οι διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO αναίσχυντα εργαλειοποιούνται για να εξυπηρετήσουν το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Σχετικό Άρθρο: «Εξαιρετική & καλά προστατευμένη» – Έκθεση της Unesco για την κατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος