Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ – Ο Βλ. Πούτιν προειδοποιεί ότι θα είναι «λάθος» η ένταξη της Φινλανδίας

Η επίσημη απόφαση σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η ένταξη της Σουηδίας.

Από τη Σύνοδο αναμένεται και ενημέρωση σχετκά με την «Στρατηγική Αντίληψη», όπως ονομάζεται το σχέδιο για μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη, ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται και η Κίνα.

Μόσχα: Προληπτικά μέτρα αν αναπτυχθούν πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν πραγματικούς λόγους για να ενταχθούν στο NATO.

Σάουλι Νιινίστο: Μίλησα με τον Πούτιν για τα σχέδια ένταξης του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ

Όπως αναφέρει ο Φινλανδός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter, επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, κάνοντας λόγο για «άμεση και ευθεία συζήτηση, η οποία κύλησε χωρίς εντάσεις. Τόνισε πως είναι δικαίωμα της χώρας του και πρόσθεσε πως στο μέλλον η Φινλανδία προτίθεται να θέσει πρακτικά ερωτήματα όσον αφορά τις σχέσεις γειτονίας με την Ρωσία με σωστό και επαγγελματικό τρόπο. Σύμφωνα πάντα με το Ελσίνκι, ο Σάουλι Νιινίστο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

O ίδιος μίλησε με τον Tούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Η απάντηση του Βλ. Πούτιν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει ότι δεν απειλείται η Φινλανδία και θα είναι λάθος να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της. «Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο».

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων οικονομικών ( G7) με ανακοίνωσή τους διαμηνύουν στην Ρωσία πως δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα σύνορα που προσπάθησε να αλλάξει με τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο G7 προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία τάχθηκε υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Τζο Μπάιντεν: Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή

Νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνία με το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επανέλαβε ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στην πολιτική του ΝΑΤΟ και για το δικαίωμα και των δύο χωρών «να αποφασίζουν το μέλλον τους, την εξωτερική τους πολιτική και τις ρυθμίσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Όλα αυτά ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ήταν λάθος η ένταξη Φινλανδίας Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που τις χαρακτήρισε καταφύγια τρομοκρατών του ΡΚΚ, απειλώντας να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Όταν ρωτήθηκε η απερχόμενη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας». Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Βερολίνο: Oι συναντήσεις ξεκινούν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος)

Με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, Κυριακή, στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συναντήσεις ξεκινούν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) με το δείπνο εργασίας, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντ και της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, ενώ αύριο στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της «οικοδέσποινας» Ανναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που θα συμμετάσχει διαδικτυακά, καθώς πριν από λίγες ημέρες διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Στις εργασίες στο Βερολίνο θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Τζοάνα.

Ρεπορτάζ: Kάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος