Αναταράξεις στο ΝΑΤΟ μετά την πρόθεση Φινλανδίας-Σουηδίας για ένταξη – Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο πραγματοποιείται αργότερα σήμερα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στον απόηχο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, μετά τη ρωσική εισβολή. Σουηδία και Φινλανδία έχουν προσκληθεί και θα δώσουν το παρών στη συνάντηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε χθες την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Φινλανδία και Σουηδία επείγονται για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όμως σκοντάφτουν στην αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζει τις δύο χώρες καταφύγια τρομοκρατών του ΡΚΚ και απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε λάθος την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε με τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Φινλανδό πρόεδρο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» προσθέτοντας ότι η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι πάντως σημείωσε ότι η Τουρκία είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη διήμερη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, που θα ξεκινήσει απόψε με δείπνο εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, ενώ έχουν προσκληθεί οι ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην διήμερη συνάντηση, που φιλοξενείται από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και στην οποία θα μετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την Στρατηγική Αντίληψη του NATO, το κατευθυντήριο έγγραφο της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια. Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.

Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.

«Η Μόσχα θα απαντήσει αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας»

Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν “πραγματικούς” λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.

 Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος