Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι αναμένεται και γιατί οξύνεται η ρητορική της Άγκυρας κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Χαμηλούς τόνους αλλά με αναλύσεις για κόκκινες γραμμές τηρεί ο Τουρκικός Τύπος σχετικά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προσπαθούν να διατηρήσουν το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά αλλά το αντιαμερικανικό κλίμα είναι διάχυτο σε επίπεδο κυβέρνησης και κοινής γνώμης καθώς η ανάμειξη τρίτων, δηλαδή η αμερικανική παρουσία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενοχλεί ιδιαίτερα την Άγκυρα επισημαίνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Μανδαλίδης. Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης επισημαίνει τα λεπτά σημεία, όπως η τουρκική στάση υπέρ της Χαμάς ή και οι θέσεις για την τουρκική μειονότητα, τονίζει ότι υπάρχουν απαντήσεις και θα δοθούν από την ελληνική πλευρά. Το νέο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και η έκθεση Μπορέλ ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν από την Κύπρο, δίνουν μηνύματα στον Ταγίπ Eρντογάν, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους ηγέτες που δεν έχουν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο, ενώ είναι σαφές ότι θα προτιμούσε η Ελλάδα να μην έχει στρατηγικές συμμαχίες για να επιβάλλει τους όρους του, πρόσθεσε ο Νίκος Μελέτης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, το CNN Turk μετέδωσε ότι μετά την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χακάι Φιντάν θα πάει στην Ουάσιγκτον ως μέλος του Αραβικού συνδέσμου και της Ισλαμικής Διάσκεψης για τη Γάζα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χουριέτ, επισημαίνει πάντως ότι το κλίμα είναι διαφορετικό από την προηγούμενη επίσκεψη και σχολιάζει ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι ευχαριστημένη «από τα ήρεμα νερά». Αντίθετα η εφημερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης Τζουμχουριέτ θέτει τα εξής ερωτήματα: Αν το καλό κλίμα είναι το καρότο στην Τουρκία για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό κι αν ο Ερντογάν λόγω οικονομικών προβλημάτων θέλει να τα έχει καλά με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εν’όψει τον τοπικών εκλογών τον ερχόμενο Mάρτιο να κλείσει το δυτικό μέτωπο, ενώ είναι ορθάνοιχτο το ανατολικό και τη Μ. Ανατολή.

Κλιμάκωση της έντασης έναντι του Ισραήλ με σκληρές δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε «χασάπη της Γάζας» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ζήτησε να δικαστεί όπως ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη, επισημαίνει παράλληλα ο Γιάννης Μανδαλίδης. Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αντιπαράθεση τουρκικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, καθώς το Τελ Αβίβ διαμηνύει ότι θα είναι «ανά την υφήλιο το ανθρωποκυνηγητό κατά της Χαμάς, «όπως με τους τρομοκράτες της επίθεσης στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972».

«Αφήστε τρίτους απ’έξω λέει ο Ερντογάν από τότε που μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμερικανικό Κογκρέσσο », είπε ο Νίκος Μελέτης ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι «η βάση στην Αλεξανδρούπολη και οι διευκολύνσεις στρέφονται εναντίον της Τουρκίας». Το θέμα αυτό ούτε πρόκειται να το συζητήσει η Τουρκία , είπε ο Νίκος Μελέτης και τόνισε χωρίς να περιμένει θαύματα η Αθήνα από τη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου, η παρατεταμένη περίοδος ηρεμίας στο Αιγαίο, επιτρέπει δρομολόγηση συμφωνιών και διερεύνηση εαν υπάχει προσέγγιση στο θέμα θαλάσσιων ζωνών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Νίκος Μελέτης διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ το 2016 προβλέπεται συνεργασία τουρκικού και ελληνικού Λιμενικού για παρακολούθηση μεταναστευτικών ροών, με υποχρέωση της Τουρκίας να παραλαμβάνει πίσω τις ροές. «Διαφορετικό είναι να βλέπουμε μετανάστες να φτάνουν στα ελληνικά ύδατα χωρίς προεδοποίηση και άλλο όταν οι τουκρκικές αρχές βρεθούν προ των ευθυνών τους», είπε ο Νίκος Μελέτης.

Τέλος, ο Γιάννης Μανδαλίδης διευκρίνισε ότι ενώ στην Ελλάδα το μεταναστευτικό είναι συναρμοδιότητα τριών υπουργείων, στην Τουρκία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος