Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν με κύριο “πιάτο” το Ταμείο Ανάκαμψης (video)

Την πρώτη συνάντηση δια ζώσης μετά την έκρηξη της πανδημίας του κoρονοϊού, θα  έχουν σήμερα το απόγευμα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο ανάκτορο – κυβερνητικό ξενώνα του Μέζεμπεργκ , έξω από το Βερολίνο, με βαριά ατζέντα. Είναι μία συνάντηση δύο ημέρες, πριν από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας, την 1η Ιουλίου. Η “γαλλογερμανική ατμομηχανή” φαίνεται ότι πήρε πάλι μπροστά, με την κοινή πρόταση των δύο για το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Ε.Ε. Η διαμόρφωση αυτού του Ταμείου, πέφτει στις πλάτες της γερμανικής Προεδρίας.

Στο  Μέζεμπεργκ, η Μέρκελ είχε υποδεχτεί τον Μακρόν και στις 16 Ιουνίου 2018, όταν ο Μακρόν αποζητούσε τη γερμανική υποστήριξη για τη φιλόδοξη ευρωπαϊκή του ατζέντα. Στην κοινή «δήλωση του Μέζεμπεργκ»

Μέρκελ και Μακρόν είχαν αναγγείλει ένα «νέο κεφάλαιο» σε ένα ευρύ πλέγμα πολιτικών της ΕΕ, από το χωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης για επενδύσεις, μέχρι την πολιτική Εξωτερικών-Ασφάλειας και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η μεταρρυθμιστική ορμή του Μακρόν ατόνησε, ο αρχικός ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στο ρεαλισμό διαχείρισης της ευρωπαϊκής καθημερινότητας. Χρειάστηκε η πανδημία του κορονοϊού για να ξαναπάρει μπρος η γαλλο-γερμανική ατμομηχανή της ΕΕ και να ξεπεραστούν από τη γερμανική πλευρά του Ρήνου αγκυλώσεις που θεωρούνταν προ κορονοϊού απαραβίαστη, κόκκινη γραμμή. Η στροφή της Γερμανίας ήρθε με την κοινή πρωτοβουλία Μακρόν – Μέρκελ στις 18 Μαίου για το «Ταμείου Ανασυγκρότησης». Η διαμόρφωσή του πέφτει στην πλάτη της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η κοινή πρωτοβουλία Μέρκελ – Μακρόν αποτελεί στο μεταξύ «βασικό συστατικό» της πρότασης της Κομισιόν που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εξήγησε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερ. Όπως διευκρίνισε, μία νέα πρόταση Μέρκελ – Μακρόν δεν θα υπάρξει στη σημερινή τους συνάντηση. Το γεγονός ότι πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν την έναρξη της γερμανικής προεδρίας την 1η Ιουλίου, είναι για την καγκελαρία του Βερολίνου «δείγμα των στενών γαλλο-γερμανικών σχέσεων».

Είναι η δεύτερη προεδρία της Γερμανίας στην ΕΕ που θα διαχειριστεί ως καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ. Στην προεδρία του 2007 έπρεπε να διαχειριστεί τα αρνητικά δημοψηφίσματα της Γαλλίας και Ολλανδίας για μία νέα Συνθήκη της ΕΕ. Σήμερα πρέπει να βρει κοινό παρονομαστή ανάμεσα στους μεσογειακούς, ένθερμους υποστηρικτές της ανάληψης από κοινού χρέους στην ΕΕ και στους τέσσερις «εγκρατείς» βορειοευρωπαίους, που δεν θέλουν αλλαγή παραδείγματος της ΕΕ. «Το Ταμείο Ανασυγκρότησης δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης. Αλλά αν δεν το έχουμε θα επιδεινωθούν όλα τα προβλήματα», τόνισε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στη «Suddeutche Zeitung» του Σαββατοκύριακου.

Αυτό αφορούσε τους επιφυλακτικούς. Αλλά και οι άλλοι πρέπει να κάνουν βήματα. «Δημιουργήσαμε τα εργαλεία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων του ESM με την προληπτική γραμμή πίστωσης και το πρόγραμμα μειωμένου ωραρίου εργασίας SURE. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να τα αξιοποιήσει ο καθένας. Δεν τα θέσαμε στη διάθεση των μελώνγια να μείνουν αναξιοποίητα», σημείωσε η Μέρκελ απαντώντας στην ερώτηση, αν η Ιταλία πρέπει να αξιοποιήσει την προσφορά ευνοϊκού δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «ESM».

Η Μέρκελ τόνισε ότι «αυτό είναι απόφαση της Ιταλίας», αλλά η αναφορά της στην αξιοποίηση των εργαλείων της ΕΕ προκάλεσε άμεση αντίδραση της Ρώμης. «Εγώ είμαι εκείνος που κρατάει τα βιβλία», είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σημειώνοντας ότι δεν δέχεται συστάσεις από τη Γερμανία στη διαχείριση της οικονομική κρίσης. Το πρόβλημα του Κόντε είναι ότι ερίζουν επ΄αυτού οι δύο εταίροι της κυβέρνησής του. Το δέχεται το «Δημοκρατικό Κόμμα» αλλά το απορρίπτει κατηγορηματικά το «Κίνημα των 5 Αστέρων».

Η ιταλική απάντηση είναι δείγμα και των δυσκολιών που έχει μπροστά της η Μέρκελ στη γερμανική προεδρία της ΕΕ, η οποία θα είναι και το επιστέγασμα της πολιτικής καριέρας της γερμανίδας καγκελαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος