Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί, 56 επισήμως οι αγνοούμενοι

Στους 57 ανέρχεται έως τώρα ο αριθμός των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα. Επισήμως ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 56.

Στους 57 ανέρχεται έως τώρα ο αριθμός των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα. Επισήμως ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 56.

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτήν την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57 δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο» αναφέρθηκε στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης της Πυροσβεστικής. Επισημάνθηκε ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA.

Ακόμα έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, ότι «παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, έξι από αυτούς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μια επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών, καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας κατά προτεραιότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί είκοσι τέσσερις ταυτοποιήσεις σορών, είκοσι με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δύο με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Οι οικείοι και οι συγγενείς των θυμάτων, όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της Ομάδας Αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και των οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών. Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας».

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

«Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας»

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται. Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο. Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού. Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες, καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, όπως και αύριο Παρασκευή. Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Οι τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών γίνονται μέσα σε καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια με στόχο να εντοπίσουν τους αγνοούμενους του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Στα νοσοκομεία τραγικές φιγούρες οι γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους και υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν ταυτοποιηθεί 14 νεκροί.

Ο αριθμός των επιβαινόντων στη μοιραία αμαξοστοιχία των Τεμπών παραμένει άγνωστος. Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ, τα εκδοτήρια κλείνουν 10 λεπτά πριν από την αναχώρηση και όσοι επιβιβάζονται αργότερα κόβουν το εισιτήριο μέσα στο συρμό. Αυτό μπορεί να συνέβη και στις προηγούμενες 7 στάσεις του τραγικού τρένου. Την ίδια ώρα κατατέθηκε η πρώτη αγωγή από τον δικηγόρο πολυτραυματία που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Λάρισας, μετά την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι οι επιβαίνοντας ήταν περίπου 400.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης, το σύστημα ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Ο σταθμάρχης Λάρισας, το πρόσωπο-κλειδί της τραγωδίας, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο. Ο δικηγόρος του είπε ότι έχει αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. «Πρέπει να ψάξουμε όχι το δέντρο, αλλά το δάσος των ευθυνών» είπε χαρακτηριστικά

Νέα παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά να επεκταθεί η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη γρήγορα και προς πάσα κατεύθυνση και πέρα από ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων.

Την ίδια ώρα κατεπείγουσα ποινική έρευνα διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος μετά τις καταγγελίες μέλους της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ότι δεν υπάρχει επαρκής φωτεινή σηματοδότηση σε μέρος του προαστιακού στο τμήμα της διαδρομής Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

«Έχουμε χρέος να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στους σιδηρόδρομους δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε όλες τις παθογένειες – αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, χωρίς υποκρισία» συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα:

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συγκεντρώσεις και πορεία διαμαρτυρίας προς τον Σταθμό Λαρίσης

Νέα 24ωρη απεργία στην Hellenic Train την Παρασκευή 3 Μαρτίου

Ρετσινάς στην ΕΡΤ: Από τα τέλη του ’20 δεν υπάρχει δευτεροβάθμιος έλεγχος παρακολούθησης κυκλοφορίας των τρένων

Βασιλιάς Κάρολος για την τραγωδία στα Τέμπη: Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων τόσο τραγικά έχασαν τις ζωές τους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος