Τέμπη: Επιχειρούν στα συντρίμμια τα γερανοφόρα – Έως το μεσημέρι η ταυτοποίηση των σορών

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεοντάρη, υπάρχουν πάνω από 10 αγνοούμενοι. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων έξι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνθρωποι ηλικίας από 21 έως 26 ετών. Τρία παιδιά, ένας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και δύο κοπέλες στο Πανεπιστημιακό, είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επικρατούν σκηνές απόγνωσης. Πάνω από 50 άνθρωποι δεν βρίσκουν τους δικούς τους και υποβάλλονται σε εξέταση DNA, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση των θυμάτων. Σήμερα αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς ολόκληρο κλιμάκιο βρίσκεται στη Λάρισα για αυτό το σκοπό. Είναι το ίδιο κλιμάκιο επιστημόνων όπου είχαν προβεί στην ταυτοποίηση των θυμάτων από την τραγωδία στο Μάτι.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα η έρευνα συνεχίζεται από τα σωστικά συνεργεία. Διασώστες και γερανοφόρα οχήματα επιχειρούν, ώστε να μετακινηθούν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας για να μπορέσει η έρευνα να προχωρήσει.

Για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, στο βαγόνι όπου βρισκόταν το εστιατόριο, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”. “Βλέπουμε ότι εκεί υπάρχουν άτομα. Δυστυχώς είναι σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της σύγκρουσης. Έχουμε τοποθετήσει δύο σορούς σε σάκους και γίνεται επιχείρηση ανάσυρσής τους. Εκεί βρίσκονται πολλοί άνθρωποι” τόνισε.

Τέμπη: Επιχειρούν στα συντρίμμια τα γερανοφόρα – Έως το μεσημέρι η ταυτοποίηση των σορών

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος μιλώντας με τον Πρόεδρο των Εθελοντών Διασωστών, σήμερα θα γίνει τεμαχισμός του τρίτου βαγονιού που είναι μεγάλο και θα γίνει μετακίνηση των κομματιών, ενώ στην συνέχεια θα γίνει έλεγχος για τυχόν θύματα. Παράλληλα τα γερανοφόρα οχήματα θα μετατοπίσουν τα υπόλοιπα βαγόνια για να μπορέσουν οι διασώστες να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό τους και να ανακτήσουν στοιχεία ή προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το ηχητικό ντοκουμέντο από τον μοιραίο διάλογο μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού, λίγο πριν τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Τέμπη: Επιχειρούν στα συντρίμμια τα γερανοφόρα – Έως το μεσημέρι η ταυτοποίηση των σορών

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος θα κηδευτούν δημοσία δαπάνη. Σε βαρύ πένθος βρίσκεται και η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς θρηνεί για το θάνατο των παιδιών που φοιτούσαν στα ΑΕΙ της χώρας, και έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα. Όλα τα πανεπιστήμια ανέβαλαν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους. Το Αριστοτέλειο, θα μείνει σήμερα κλειστό, ενώ οι φοιτητές διοργανώνουν έκτακτες αιμοδοσίες, για να συνδράμουν στις ανάγκες των νοσοκομείων, όπου έχουν μεταφερθεί βαριά τραυματισμένοι, από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στον ανακριτή θα προσαχθεί σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες. Ο σταθμάρχης, που έστειλε το επιβατηγό τρένο στη λάθος γραμμή, συνελήφθη χθες και παραδέχτηκε το μοιραίο λάθος του. Πάντως τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν στην έλλειψη συστημάτων ασφαλείας και την καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στο σημείο της τραγωδίας μετέβησαν χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής, που θα εξετάσει τα αίτια της τραγωδίας αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά έργα, ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι το “ποτέ ξανά” που άκουσε στη Λάρισα, θα γίνει πράξη και σημείωσε ότι μεταβατικός υπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη θέση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος υπέβαλε χθες, την παραίτησή του.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η τραγική είδηση, ξένοι ηγέτες, και αρχηγοί κρατών, έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό. Ανάμεσά τους η πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και οι Μακρόν, Σολτς, Ερντογάν, Μελόνι και Μπλίνκεν, αλλά και η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Τη θλίψη του για την τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Νίκο Δένδια, διαβεβαιώνοντας τον Έλληνα ομόλογό του, ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Γυναίκα από την Κέρκυρα ανάμεσα στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Το ξέσπασμα εκπαιδευτή μηχανοδηγών: Δεν έπρεπε να αφήσουν μόνο του τον σταθμάρχη – Ήταν άπειρος

Δράμα: Εθελοντική αιμοδοσία για τα θύματα του δυστυχήματος

Αν. Μακεδονία: Μεσίστιες οι σημαίες σε Καβάλα και Δράμα- Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος