Β. Χίσλοπ στο Πρώτο: Ο Σούνακ βοήθησε στην μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα (audio)

Για το νέο της βιβλίο με τίτλο «Το ειδώλιο»-που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός- αλλά και την έντονη ευαισθητοποίηση της απέναντι στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βασίλη Αδαμόπουλο, η Βικτόρια Χίσλοπ, η συγγραφέας των best sellers, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές».

Ερωτηθείσα στην αρχή, αναφορικά με την μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης, την θετική στάση των Βρετανών απέναντι στην επανένωση, στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνει «έχει βοηθήσει λίγο και ο Σούνακ γιατί έδωσε ευκαιρία να εξηγήσουμε ξανά σε πολλούς την αληθινή ιστορία των Μαρμάρων. Και ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό, γιατί ανεβαίνει και ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι πρέπει να γυρίσουν. Γενικά, τώρα υπάρχει ένα κύμα με πολλά μουσεία που θέλουν να κάνουν το σωστό πράγμα. Πολλά αντικείμενα πήγαν στα μουσεία, κυρίως στο βρετανικό μουσείο αλλά όχι μόνο σε αυτό (…) Ήταν δικαίωμά μας να έχουμε κάτι από την Ελλάδα, από την Ιταλία και νομίζω ότι όλοι ξέρουν την αλήθεια του Έλγιν, ότι δηλαδή δεν είχε την άδεια και ότι πήγε με τη βία να πάρουν τα μάρμαρα. Με την εκπαίδευση όμως, σιγά σιγά αυτό εμπεδώνεται».

«Πήγα σε μία ανασκαφή στο Κέρος περίπου τέσσερα χρόνια πριν-την οποία είχε αναλάβει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης-και αμέσως μιλούσαν για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας. Αυτό λοιπόν, ήταν έκπληξη για εμένα, το ότι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που κλέβουν τα αρχαία. Έτσι, πήρα την απόφαση να γράψω για αυτό διότι από την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν φύγει πάρα πολλά πράγματα» επισήμανε εν συνεχεία στους δημοσιογράφους η κ. Χίσλοπ αναφερόμενη στην πηγή έμπνευσης του βιβλίου της.

Τελειώνοντας, σχετικά με το θέμα του βιβλίου της υπογραμμίζει «Ο Έλγιν-ο οποίος δεν είναι κεντρικός χαρακτήρας στο βιβλίο- ήταν συνέχεια στο μυαλό μου και πάντα οι άλλοι χαρακτήρες μιλάνε λίγο για αυτόν. Αυτό είναι ένα μυθιστόρημα που έχω γράψει για μια Αγγλίδα, η οποία είναι μισή Αγγλίδα και μισή Ελληνίδα και είναι στο κέντρο σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μια εγκληματική δραστηριότητα δηλαδή τη λεηλασία αρχαιολογικών ευρημάτων. Όπως πάντα με όλα τα άλλα μυθιστορήματά μου, ο χώρος που διαδραματίζονται τα γεγονότα είναι στην Ελλάδα αλλά αυτή την φορά όμως, είναι στις Κυκλάδες και το αντικείμενο που έχει κλαπεί και μένει είναι ένα άγαλμα, ένα μικρό άγαλμα από τις Κυκλάδες. Από αυτό βγήκε και ο τίτλος ‘’Το ειδώλιο’’».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος