Σουδάν – Στρατιωτικό Συμβούλιο: Πολιτική κυβέρνηση έπειτα από διαβουλεύσεις της αντιπολίτευσης

Μία πολιτική κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, δήλωσε το Σάββατο ο νέος επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου στο Σουδάν, ενώ υποσχέθηκε ότι η μεταβατική περίοδος θα έχει μέγιστη διάρκεια δύο ετών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υποστράτηγος Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν Αμπντελραχμάν δήλωσε πως ακυρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από τον προκάτοχό του, ενώ διέταξε την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που είχαν φυλακιστεί από τον εκδιωγμένο πρόεδρο Ομάρ αλ-Μπασίρ, υπό το πλαίσιο εφαρμογής νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης.

Όπως επεσήμανε, ο στρατός θα διατηρήσει «την ειρήνη, την τάξη και την ασφάλεια» στη χώρα κατά τη μεταβατική περίοδο.

Παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να βοηθήσει στην επιστροφή στην κανονικότητα, και υποσχέθηκε ότι θα δικαστούν εκείνοι που σκότωσαν διαδηλωτές.

Το διάγγελμα πραγματοποιήθηκε μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας στρατηγού Αούφ και του αρχηγού των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών Σάλαχ Γκος.

Σύμφωνα με ιδιωτικό μέσο ενημέρωσης, ηγέτες της αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον στρατό για να συζητήσουν σχετικά με τη μεταβατική περίοδο.

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών (SPA), που πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις, καλεί τις ένοπλες δυνάμεις «να διασφαλίσουν την άμεση μεταφορά της εξουσίας σε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση».

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος