Με τις εκτιμήσεις των ειδικών για διατήρηση των αρνητικών ρεκόρ υψηλών στον αριθμό των κρουσμάτων να επιβεβαιώνονται, η αγωνία όλων πλέον εστιάζεται στο να περάσει ο Μάρτιος με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποτυπωθεί η έξαρση και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στην Αττική απο σήμερα δύο ιδιωτικές κλινικές, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το ΛΗΤΩ, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά covid ασθενείς, ενώ από χθες στις εφημερίες του ΕΣΥ συστρατεύθηκε το «Ερρίκος Ντυνάν», και το Σισμανόγλειο δέχεται μόνο covid. Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία των επιδημιολόγων για μεγάλη διασπορά και σε άλλα μέρη της επικράτειας, κυρίως σε Λάρισα, Ιωάννινα, Χαλκιδική.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Τσαγκαρης ο καθηγητής πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικόν» είπε πως είναι πολύ θετικό ότι από σήμερα εντάσσονται στο δυναμικό του ΕΣΥ ιδιωτικές κλινικές «Θέλουμε χέρια για τις εκατοντάδες αρρώστους που φθάνουν καθημερινά με covid στα νοσοκομεία. Σε κάθε εφημερία εμείς μόνο δεχόμαστε 70-80 εισαγωγές είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις διαχειριστούμε. Μέχρι το τέλος του μήνα τα νούμερα θα είναι άσχημα. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και το σύστημα να μείνει όρθιο» ανέφερε.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.633 νέα κρούσματα, με τις 1.322 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 1,06. Καταγράφηκαν 43 νέοι θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479.
“Η Αττική πιέζεται, η χώρα πιέζεται”
Το σύστημα υγείας σε όλη την επικράτεια, αλλά ειδικά στην Αττική πιέζεται και έχει φτάσει στα όριά του λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε μέρα γεμίζει ένα μεσαίο νοσοκομείο 200 κλινών με ασθενείς Covid-19.
Η αγωνία όλων είναι να περάσει ο Μάρτιος με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα αποτυπωθεί η αύξηση των κρουσμάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Αυτή τη στιγμή 3.787 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα ως περιστατικά κορονοϊού, και ο αριθμός των διασωληνώσεων τις τελευταίες 10 ημέρες από τον αριθμό των 289 έφθασε στις 479.
Μόνο χθες, 9 Μαρτίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 443, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 13,59%. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 389 ασθενείς.
Από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης ωστόσο οι διασωληνωσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των ασθενών που θα χάσουν τη ζωή τους είπε στην ΕΡΤ εκτίμησε ο καθηγητής μικροβιολογίας και διευθυντής μικροβιολογικής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής. «Είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτού του είδους οι εξάρσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στις πανδημίες και στον τρόπο που εξελίσσονται. Το 3ο κύμα συνδέεται κυρίως με τις μεταλλάξεις και σε αυτές οφείλεται ο γρήγορος ρυθμός μετάδοσης της νόσου.
Ο Νίκος Τζανακης καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι αναμένουμε από 580 έως 600 κρεβάτια γεμάτα στις ΜΕΘ έως τέλη Απριλίου και μέσο όρο θανάτων τους 50 με τάση προς τα πάνω. Η θνησιμότητα θα αρχίσει να κάμπτεται τρεις εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων, είπε και εκτίμησε ότι θα αρχίσει μετά τις 25 του μήνα μια αργή αποκλιμάκωση, για να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα.
Ο σχεδιασμός για άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα. “Η συζήτηση δεν είναι επί της παρούσης, Θα έχουμε πίεση τις επόμενες 10 ήμερες. Ζητείται από όλους ψυχραιμία” είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στον Σκάι.
Εν τω μεταξύ σε μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση προχώρησε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον τρόπο λήψη αποφάσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο απορρίπτουν ακόμα και σήμερα τον εμβολιασμό οι νοσηλευτές, κυρίως νεαρής ηλικίας.
Μεταξύ άλλων είπε ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχασε τον δρόμο της και η κούραση την οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. «Είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό να βγαίνει ένα Δελτίο Τύπου μετά την συνεδρίαση της επιτροπής το οποίο να έχει bullets που να εξηγούν για ποιον λόγο παίρνονται τα μέτρα» ανέφερε σε άλλο σημείο. Χαρακτήρισε ταυτόχρονα πολύ δυσάρεστο ότι μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να εμβολιαστεί.
“Έχουμε ακόμη έναν δύσκολο μήνα και χρειαζόμαστε να “αγοράσουμε” χρόνο. Η λύση υπάρχει και λέγεται εμβόλιο” είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Βασιλακόπουλος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά το Πάσχα θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα.
«Οι κόποι μας δεν ήταν μάταιοι» επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση τονίζοντας πως όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων το επίπεδο περιορισμού θα είναι διαφορετικό.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί με τη μία δόση το 7,62% του πληθυσμού και 3,64% και με τις δύο δόσεις. Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα εμβολιαστικά ραντεβού για την ομάδα άλφα υψηλού κινδύνου, και επιταχύνονται οι ρυθμοί των εμβολιασμών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος