Α. Τσακρής: Μεταλλάξεις, ενδοοικογενειακή και εργασιακή μετάδοση οι αιτίες αύξησης των κρουσμάτων (video)

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και διευθυντής μικροβιολογικής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, συζήτησε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ τους λόγους που οδήγησαν στον αυξημένο αριθμό μολύνσεων από κορονοϊό, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτού του είδους οι εξάρσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στις πανδημίες και στον τρόπο που εξελίσσονται. Το 3 κύμα συνδέεται κυρίως με τις μεταλλάξεις και σε αυτές οφείλεται ο γρήγορος ρυθμός μετάδοσης της νόσου. «Παρατηρούμε πως από τις βόρειες και δυτικές χώρες το κύμα εξαπλώνεται στις νότιες και ανατολικές χώρες της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Τσακρής.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης δείχνει πως η μεγαλύτερη μετάδοση πραγματοποιείται ανάμεσα στις οικογένειες, λόγω της συγκέντρωσης των ατόμων μέσα στα σπίτια και στην εργασία. Μάλιστα, στους εργασιακούς χώρους εάν τα μέτρα προστασίας ήταν περισσότερα, μικρότερος δηλαδή αριθμός ατόμων όπου είναι εφικτό, η διασπορά θα ήταν μικρότερη.

Εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αποκλιμάκωση της κατάστασης και μείωση κρουσμάτων. Οι διασωληνομένοι βέβαια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των ασθενών που θα χάσουν τη ζωή τους. «Είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακρής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος