Μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 359 νέα κρούσματα, εκ των οποίων το 80% προέρχεται από το Βελιγράδι.
Έξι ασθενείς απεβίωσαν μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 287 θάνατοι από τον κορονοϊό. Δραματικά αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ έφτασαν πλέον τους 81, δηλαδή, είναι τέσσερις φορές περισσότεροι απ’ ό,τι πριν από μία εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από την Covid-19 ανέρχεται σε 15.195, ενώ εξετάστηκαν συνολικά 418.879 δείγματα.
Στη Σερβία οι πόλεις Νόβι Πάζαρ, Τούτιν, Κραγκούγεβατς και Βράνιε έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η χρήση μάσκας στις πόλεις αυτές έγινε υποχρεωτική, απαγορεύτηκαν όλες οι συναθροίσεις και εκδηλώσεις όπως οι συναυλίες, οι αθλητικές εκδηλώσεις αλλά επίσης οι γάμοι και οι οικογενειακές γιορτές. Το ωράριο λειτουργίας των καφετεριών και των κλαμπ περιορίστηκε μέχρι τις 8:00 η ώρα το βράδυ για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των νέων.
Τη μεγαλύτερη εστία κρίσης αποτελεί το Βελιγράδι όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα νέα κρούσματα. Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά με δεδομένο ότι εμφανίζονται πολλές βαριές περιπτώσεις ασθενών.
Τρία νοσοκομειακά συγκροτήματα στην πρωτεύουσα επανήλθαν σε καθεστώς Covid-19 νοσοκομείων, ενώ προετοιμάζονται άλλες δύο κλινικές σε περιφερειακούς δήμους οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την νοσηλεία ασθενών με ήπια και μεσαία κλινική εικόνα.
Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να ανακοινώσει μέρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο πιθανότατα θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 8 το βράδυ και το πιο ακραίο σενάριο είναι να αποκλειστεί η πόλη και να απαγορευτεί η είσοδος και η έξοδος.
Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη έξαρση του πρώτου κύματος της επιδημίας θα φτάσει στο αποκορύφωμα της σε πέντε ημέρες όταν θα αρχίσουν να εκδηλώνονται οι επιδημιολογικές συνέπειες των εκλογών αλλά και των αθλητικών διοργανώσεων που έγιναν με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων θεατών.
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος